Cumlík - Keď na veľkosti záleží

Cumlík - Keď na veľkosti záleží>
Niektoré deti cumlíky milujú, iné ich rezolútne odmietajú. Niekedy to môže byť spôsobené zle zvoleným tvarom, materiálom alebo veľkosťou, niekedy skrátka len prostým nezáujmom dieťaťa. Aby ste sa lepšie orientovali v rozmanitom svete cumlíkov, pripravili sme pre vás malého sprievodcu. Neriešte teraz, či sú cumlíky pre deti vhodné alebo nie. Pre množstvo mamičiek sú títo nenápadní pomocníci prostriedkom, ako upokojiť alebo uspať dieťa, iné by ho doma nechceli mať ani za nič. Zatiaľ čo kedysi naše mamičky nemali veľmi z čoho vyberať, pretože bol v obchodoch dostupný väčšinou len jeden druh, dnes by sa v množstve druhov, tvarov, materiálov i veľkostí mohol človek ľahko stratiť. Pomôžeme vám sa v cumlíkoch lepšie orientovať.

Aj cumlíky majú svoje veľkosti

Prvé, na čo by ste sa mali pri výbere cumlíka zamerať, je jeho veľkosť. Cumlík sa vyrába v kategóriách rozdelených podľa veku dieťaťa, teda pre najmenších vo veku 0 až 6 mesiacov, ďalej 6 až 18 mesiacov a pre staršie deti - 12 až 18 mesiacov. V niektorých predajniach je možné zohnať aj špeciálne cumlíky pre predčasne narodené deti alebo deti s nízkou pôrodnou váhou. Vekové kategórie by ste mali dodržiavať, pretože nie je vhodné, aby novonarodené dieťa cmúľalo cumlík pre batoľatá. Rozdiel vo veľkosti ich úst je totiž veľký. Správne zvolená veľkosť cumlíka teda znižuje riziko deformácie poschodia či zúbkov. Informácie o tom, pre ako veľké dieťa je cumlík vhodný, nájdete vo väčšine prípadov uvedené priamo na obale. Akékoľvek univerzálne veľkosti alebo produkty bez uvedenia kategórie radšej nekupujte, vyhnete sa tak prípadným komplikáciám.

Vybrať si môžete aj materiál

V súčasnej dobe je možné dostať cumlíky vyrobené z dvoch prírodných a zdravotne nezávadných materiálov. Ide o cumlíky silikónové, ktoré sú úplne priehľadné, a kaučukové, ktoré majú typické žltohnedé zafarbenie. Asi najzásadnejší rozdiel je ten, že pri silikóne sa uvádza, že by mal byť trvanlivejší a stálejší. Mal by tak vydržať viac, než kaučukový. Na druhej strane, vzhľadom k tomu, že je potrebné cumlíky z hygienických dôvodov meniť, nie je nutné siahnuť automaticky po silikóne. Odporúčame preto nechať dieťa, aby si "vybralo samo". Dajte mu "ochutnať" oba materiály a uvidíte. Niektoré deti jasne uprednostňujú mäkší kaučuk. Sanie je pre nich trochu jednoduchšie. Iné preferujú silikón - pre jeho pevnosť.

Ako veľmi je dôležitý tvar?

Cumlík-chiccoObchody ponúkajú aj tvarovo rozličné cumlíky. Zadovážiť si tak môžete klasické cumlíky, ktoré majú typický tvar kvapky, alebo ortodontické, čiže anatomicky tvarované cumlíky. Tie majú vnútornú časť "skosenú" a podľa jednotlivých výrobcov zaručujú správnu polohu jazyka pri saní, čo má predchádzať vzniku množstva ortodontických vád. Ani odborníci sa však v tejto otázke doteraz neboli schopní zhodnúť. Kým jedni tvrdia, že anatomicky tvarovaný cumlík môže vznik vád obmedziť, iní sa domnievajú, že naša generácia také cumlíky nemala a nikto nezaznamenal nárast pacientov v ordináciách zubných lekárov. Možno sa preto držte vlastného dobrého úsudku a snažte sa spolu s pribúdajúcimi mesiacmi obmedzovať používanie cumlíka, napríklad len na noc.

Na čo sa pri nákupe ešte zamerať?

• Všímajte si, či má cumlík dierkovaný tvarovaný štít (tá časť, ktorá dieťaťu pozerá z úst). Otvory totiž zabezpečujú priechod vzduchu a zabraňujú tomu, aby sa cumlík dieťaťu lepil na pusinku. cumlík-lovi • V žiadnom prípade nekupujte cumlíky v pochybných obchodoch, na trhoviskách či podobných miestach. Materiál cumlíka by totiž nemusel spĺňať prísne kritériá a mohol by byť zdravotne závadný. Pozrite sa na našu ponuku cumlíkov.