Čo vás čaká a neminie počas tehotenstva? Top 5 tehotenských mýtov

Čo vás čaká a neminie počas tehotenstva? Top 5 tehotenských mýtov>

V súčasnej dobe nie je problém si mnoho informácií overiť na internete. Aj napriek tomu sa nájdu takí, ktorí nielenže veria dávno přežitým mýtom o tehotenstve, ale navyše ich šíria ďalej medzi nastávajúce mamičky.

Tým, ako doba postúpila, zmenili sa niektoré dogmy, ktorých sa počas tehotenstva držali nielen naše mamičky, ale dosť možno ešte aj babičky. Vývojom techniky a čím ďalej väčšej informovanosti lekárov sa mnoho z nich, našťastie, podarilo vyvrátiť. S niektorými mýtmi ste sa ale určite stretli aj vy osobne. Tak sa poďte na niektoré z nich s nami pozrieť.

V tehotenstve by ste nemali cvičiť!

Pravda je, že ak nie ste úplne zdravá alebo zvolíte nevhodný druh športu, mohla by ste si vážne ublížiť. Ak ste ale zdravá a váš lekár vám pohybovú aktivitu nezakázal, hýbte sa podľa vlastného uváženia a aktuálneho stavu. Deti matiek, ktoré boli počas tehotenstva aktívne, majú silnejší kardiovaskulárny systém. Rodia sa síce s o niečo nižšou pôrodnou váhou, ale čo nemajú uložené v telesnom tuku, doháňajú v inteligencii. V dospelosti majú preto väčší mozog, než deti lenivejších mamičiek.

Zabudnite na dary mora

V skutočnosti nie sú morské ryby a plody mora pre tehulky škodlivé. Ide len o to, aby mäso neobsahovalo nadmerné množstvo ortute a olova. Ak teda chcete jesť rybie mäso a morské plody, vždy sa pýtajte, odkiaľ mäso pochádza. Voľne lovený losos alebo dary mora vám určite problémy nespôsobia. Preto si ich doprajte, koľko len chcete.

Maternica dieťa chráni proti všetkým vonkajším vplyvom

Nie je to tak celkom pravda. Dieťa dýcha cez placentu rovnaký vzduch, ako jeho mamička, takže ak sa tá zdržiava napríklad v zadymenom alebo znečistenom prostredí, všetky škodlivé látky sa dostanú aj k dieťatku. To je dôvod, prečo by tehotné ženy nemali piť alkohol, fajčiť a obklopovať sa plastovými produktami z Ázie, obsahujúcimi BPA. Chráňte svoje deti pred podobnými škodlivinami.

isifa-104336903

Deti, ktoré počúvajú Mozarta, budú mať napriemerné IQ

Už ste počuli, že keď budete nenarodenému bábätku púšťať Mozarta, bude veľmi inteligentné a úspešné? Ak áno, hlavne tomu neverte! Je to strata času. Počúvajte hudbu, ktorú máte radi, a pokojne ju púšťajte aj svojmu dieťatku. Ak mu budete púšťať svoju najobľúbenejšiu skladbu pravidelne, je možné, že ju po narodení spozná a bude na ňu reagovať.

Tehotenstvo je najšťastnejším obdobím

Hovorí sa, že tehotenstvo je najšťastnejším obdobím v živote ženy. Keď sa šťastná necíti je jednoducho pre ostatné ženy divná. Vari tehotné ženy nemajú nárok “mať” alebo “nemať” náladu? Psychiatri tvrdia, že až 20% tehuliek môžu trápiť problémy s depresiami alebo úzkosťami. Takéto komplikácie môžu mať vplyv aj na dieťa, čo sa môže prejaviť napríklad nižšou pôrodnou váhou. Najlepšie budúca mamička urobí, ak sa zo svojich problémov niekomu vyrozpráva.