Čo sa deje pri dojčení?

Čo sa deje pri dojčení?>
Materské mlieko je bez pochyby to najlepšie, čo môžete svojmu bábätku dať. Poskytuje mu prirodzenú ochranu pred infekciami, pomáha zdravému rastu a je užitočné aj pre mamičku. Hoci je dojčenie úplne prirodzená vec, môže sa na prvý pohľad javiť zložito. Poďte sa s nami pozrieť, čo sa vlastne pri dojčení deje.

Materské mlieko

Mledzivo sa začína tvoriť už na konci tehotenstva, aby bolo pripravené v čase pôrodu. Mledzivo má vysoký obsah proteínov, sacharidov a protilátok a obsahuje všetko, čo bábätko v prvých dňoch po narodení potrebuje. Má ochranný a posilňujúci vplyv na zažívacie ústrojenstvo, uľahčuje bábätku trávenie a robí ho menej náchylným na alergie a potravinovú intoleranciu. Vaše telo tvorí malé množstvo kolostra pri každom kŕmení, a preto je tak dôležité, aby ste bábätko kŕmila často. Čím viac kŕmite, tým viac mledziva a následne mlieka vaše telo vytvorí. Včasné a časté kŕmenie má zásadný význam pre vytvorenie dobrej zásoby mlieka.

Zrelé materské mlieko

Po prvých dňoch, počas ktorých sa tvorí mledzivo, začne vaše telo vytvárať zrelé materské mlieko. Je úplne normálne, že sa s príchodom mlieka začnete cítiť, akoby vám boli prsia príťažou, tvrdnú, nalievajú sa a sú horúce. Pokračujte v kŕmení bábätka tak často, ako bude potrebovať. Pravidelné kŕmenie vám pomôže vyhnúť sa bolestivému nalievaniu prsníkov. Chladivé zábaly aplikované po dojčení vám pomôžu uľaviť od bolesti a znížia opuchy. Akonáhle sa vám spustí mlieko, povzbudzujte bábätko, aby sa úplne nakŕmilo z prvého prsníka pri každom dojčení. Takýmto spôsobom dostane zakaždým predné mlieko, ktoré mu uhasí smäd, aj zadné mlieko, ktoré je výživnejšie. Druhý prsník ponúknite v prípade, že ho bábätko bude chcieť. Protilátky a imunitné faktory, ktoré chránia vaše bábätko, neobsahujú len mledzivo. Materské mlieko je jedinečná, živá tekutina, ktorá obsahuje základné výživné látky, protilátky, enzýmy a hormóny, a preto je dokonalou prvou stravou pre vaše bábätko. Jeho ochranné účinky pre vás oboch pokračujú, aj keď už prestanete dojčiť.

Čo sa pri dojčení deje?

Počas dojčenia sa vytvárajú dva hormóny. Prolaktín: pôsobí na tvorbu materského mlieka. Čím viac dieťa saje, tým viac prolaktínu sa vylučuje, a tým viac mlieka sa tvorí. Oxytocín: má vplyv na uvoľňovanie mlieka počas dojčenia. Vyvoláva kontrakciu v malých bunkách, ktoré uvoľňujú mlieko dieťaťu. Tiež napomáha spätnému zavinutiu maternice. Vďaka týmto hormonálnym zmenám sa začne materské mlieko tvoriť hneď keď začne bábätko sať. Mlieko sa tvorí v žľazových bunkách mliečnej žľazy, ktoré sú usporiadané do malých útvarov. Zakaždým, keď sa bábätko napije, aktivuje sa produkcia hormónu prolaktínu. Tá podporuje tvorbu ďalšieho mlieka. Čím častejšie budete dojčiť, tým rýchlejšie sa bude tvoriť vaše mlieko. Krátko po začiatku dojčenia sa aktivuje aj oxytocín. Aktivuje sa spúšťací reflex, ktorý určuje, ako rýchlo mlieko potečie, a tým pádom za ako dlho bude dieťa nakŕmené. ilustrace prsu  SK

Zvýšenie tvorby mlieka

Vaše bábätko bude prechádzať rôznymi rastovými cyklami a občas sa stane, že bude potrebovať viac mlieka. Dá vám to najavo tým, že sa bude chcieť kŕmiť častejšie a dlhšie. V takom prípade sa vo vašom tele zvýši hladina prolaktínu, čo dá signál pre väčšiu tvorbu mlieka na niekoľko dní. Ak sa vám vaše bábätko zdá hladnejšie ako zvyčajne, nebojte sa, že by ste pre neho nemala dostatok mlieka. Upokojte sa, venujte viac času kŕmeniu. Produkcia mlieka sa zvýši a všetko sa znovu ustáli.