Čo s plienkami v koši? 5 domácich tipov na minimalizovanie zápachu

Čo s plienkami v koši? 5 domácich tipov na minimalizovanie zápachu>

Rozmýšľate, kam uskladniť množstvo špinavých jednorázových plienok, kým sa ich navždy zbavíte? Nechcete ich hádzať „len tak“ do kuchynského koša? Na trhu už existujú špeciálne odpadkové koše na jednorázovky s krytmi, ktoré zabraňujú zápachu. Ak však uprednostňujete ekonomickejšie riešenie – obyčajné uzatvárateľné vedro alebo kôš s krytom - inšpirujte sa našimi tipmi, ako sa čo najefektívnejšie vyhnúť nepríjemnému (možnému) zápachu.

Miesto plastu oceľ

Nie je žiadnym tajomstvom, že plastové koše časom začnú nepríjemne zapáchať. Pri kúpe koša na plienky teda zvážte, či vybrať (lacnejšiu) plastovú verziu alebo nerezovú oceľ?

Čistota, sucho a… slnečné lúče

Nie je to síce žiadna novinka, ale o to viac by sme nemali zanedbávať pravidelné čistenie koša. Rada od mamičky Alenky: "Najmä v lete suším kôš na vonku na slniečku. Vonku.. no teda skôr na balkóne, keďže bývame v paneláku. Slnečné lúče majú isté prirodzené účinky, ktoré zbavujú zápachu."

Tajomstvo na U = Uhlie

Inšpirujte sa u chovateľov rybičiek a vykradnite ich akvárium. Lepšie povedané - kúpte si vrecko malých brikiet (drevených uhlíkov), otvorte ho a uložte na dno koša. Drevené uhlie je prirodzený pohlcovač zápachu.

Bezpečie v sáčku

Je váš kôš na plienky dostatočne veľký, aby uskladnil veľké množstvo špinavých plienok? Aj to môže byť problém. Malý kôš by ste totiž museli vyprázdňovať oveľa častejšie. Držte sa teda vyprázdňovacej zásady "minimálne raz denne". Efektívne je tiež do vedra si vložiť klasický sáčok do koša a potom ešte každú plienku zabaliť zvlášť do sáčku na použité plienky. Kôš umiestnite tak, ako väčšina mamičiek – na balkón.

Čo s plienkami v koši? 5 domácich tipov na minimalizovanie zápachu

Vyrobte si vlastné plienkové muffinky

Inšpirácia:http://www.pearlartanddesign.com/blog/2012/3/21/homemade-diaper-pail-cakes.html

Potrebovať budete:

  • Sódu bikarbónu
  • Obľúbený esenciálny olej (napríklad citrónový alebo levanduľový)
  • Košíčky na muffinky

Sóda bikarbóna prirodzene pohlcuje zápach a ak sa zmieša s príjemnou, nenútenou vôňou vášho obľúbeného olejčeka, máte vyhraté. Zmiešajte teda sódu s malým množstvom horúcej vody, pridajte niekoľko kvapiek voňavého olejčeka (záleži na vás, aký intenzívny chcete mať výsledný efekt) a poriadne zamiešajte.. Zmes naplnite do muffinkových košíkov a nechajte na noc stvrdnúť. Hotovo! Váš kôš s plienkami bude voniať sviežo ako nikdy predtým! :)

 Jednou z alternatív, ktoré môžete využiť, sú aj špeciálne koše na plienky. Jeden z nich vám predstavíme v nasledujúcom videu.

https://youtu.be/eMaGfDH7Ps8