Čo môžete vyčítať z obsahu plienky?

Čo môžete vyčítať z obsahu plienky?>

Možno sa vám to zdá zvláštne, ale je potrebné sledovať tú nádielku, ktorú vám dieťa v plienke zanechá.

Podľa stolice totiž môžete odhaliť celý rad zdravotných komplikácií. Navyše nie je ničím neobvyklým, keď sa vás na farbu, konzistenciu alebo zápach spýta detská lekárka pri pravidelnej kontrole.

Vzhľad stolice býva dôležitým vodítkom, podľa ktorého sa dá posúdiť stav a fungovanie tráviaceho systému dieťaťa.

Nenechajte sa zaskočiť počas prvých niekoľkých dní po narodení. Z čriev dieťaťa vychádza veľmi tmavá smolka. Po pár dňoch sa u dojčených detí objavia stolice pripomínajúce svojim vzhľadom a konzistenciou praženicu.

Spočiatku dojčené deti, na rozdiel od tých živených umelou výživou, vylučujú niekoľkokrát denne. Neskôr nemusí mať naopak stolicu aj niekoľko dní. Nedojčené deti mávajú väčšinou stolicu pravidelnú a jej farba sa podobá bežnej stolici starších detí.

Zafarbená stolica alebo krv?

Úprimne povedané, krv v stolici by vydesila asi každého rodiča. Logicky si ju totiž spájame s nejakým patologickým javom. Kým však začnete panikáriť, uistite sa, že sa jedná skutočne o krv. Niekedy si v danej chvíli ani neuvedomíme, že dieťa malo na obed mrkvičku a v stolici sa len objavili jej drobné zvyšky. Zamyslite sa, čo dieťatko jedlo. Stolicu zafarbí napr. červená repa, špenát alebo čučoriedky.

Znepokojiť vás môže aj veľmi tmavé sfarbenie stolice. Takáto farba môže byť dôsledkom podávania železa v kvapôčkach deťom so zlým krvným obrazom. Deti, ktoré trpia chudokrvnosťou, dostávajú železo v sýto hnedých kvapkách každý deň, čo sa celkom prirodzene prejaví aj na ich stolici. Pozor dajte, ak sa v stolici objavila jasne červená farba. V takom prípade totiž ide o čerstvú krv a je potrebné navštíviť lekára.

V prvých týždňoch po pôrode sa môžu objaviť tenké červené nitky. Ide o červené vlákna, súvisiace so zníženou zrážanlivosťou krvi u novorodencov. Nejde o nič vážne. Teda za predpokladu, že dieťa je inak zdravé a nejaví známky nejakého problému či nepohody. V prípade, ak v stolici objavíte väčšie množstvo krvi, dieťa plače, má tvrdé bruško alebo zvracia, na nič nečakajte a okamžite vyrazte k lekárovi.

Pomôcť môžu probiotiká

Mnoho mamičiek si v poslednej dobe veľmi obľúbilo probiotické kvapôčky, najmä u tých najmenších.

Tie totiž podľa posledných výskumov nielenže preukázateľne obmedzujú dojčenské koliky, ale zlepšujú aj funkciu a celkový stav tráviaceho ústrojenstva a posilňujú imunitný systém.

Kvapôčky obsahujú živé baktérie, ktoré osídľujú črevá dieťaťa a udržujú v nich rovnováhu. Napomáhajú tak žiadúcim baktériám, ktoré sú súčasťou zdravej črevnej mikroflóry, v boji so škodlivými mikroorganizmami, ktoré ohrozujú dieťa zvonku.

Ak ste doteraz žiadne také kvapôčky nevyužívala, poraďte sa s ošetrujúcim detským lekárom. Ten vás bude bližšie informovať o účinku, ktorý majú, ako aj či sú vhodné pre vaše dieťatko.