Lifestyle, Recepty

Čo mám dnes variť, alebo Kojenecké recepty mäsové aj bezmäsité

kojenecke-recepty

Zemiakové pyré s vaječným žĺtkom

(od ukončeného 6. mesiaca)

Suroviny:

1 zemiak, 1 mrkva, štipka mletej rasce, dojčenská voda, štipka petržlenovej vňate, 2 – 3 kvapky olivového oleja, 2 – 3 PL materského alebo dojčenského mlieka, 1 uvarený vaječný žĺtok

Postup:

Zemiaky a mrkvu uvarte v dojčenskej vode domäkka. Odstavte, roztlačte vidličkou, prípadne prepasírujeme cez sitko na kašu spolu s vodou, v ktorej ste zeleninu varili. Pridajte materské alebo dojčenské mlieko, olivový olej a posypte uvareným vaječným žĺtkom aj petržlenovou vňaťou.

Čo mám dnes variť, alebo Kojenecké recepty mäsové aj bezmäsité

Jarná polievka

(od ukončeného 6. mesiaca)

Suroviny:

1 mrkva, ½ petržlenu, ¼ kalerábu, vaječný žĺtok, 2 – 3 kvapky olivového oleja,
2 dl dojčenskej vody, l PL bezvaječných cestovín

Postup:

Zeleninu nakrájajte na malé kúsky a v dojčenskej vode uvarte domäkka. Na záver pridajte vaječný žĺtok, cestoviny a povarte 10 minút. Roztlačte vidličkou, pokvapkajte 2-3 kvapkami olivového oleja a premiešajte.

Zelenina na pare s ryžou

(od ukončeného 6. mesiaca)

Suroviny:

1 mrkva, 1 petržlen, kúsok cukety, 1 ružička brokolice, kúsok tekvice Hokkaido, 2 – 3 kvapky olivového oleja, 1 dl dojčenskej vody, podľa potreby materské alebo dojčenské mlieko, štipka petržlenovej vňate

Postup:

Tekvicu olúpte a spolu s trochou ryže uvarte domäkka. Pridajte materské alebo dojčenské mlieko a roztlačte na kašu. Najemno nakrájanú zeleninu uvarte v pare (alebo poduste v troche dojčenskej vody). Na záver vmiešajte zeleninu do ryžovej kaše, dochuťte petržlenovou vňaťou a podávajte.

Čo mám dnes variť, alebo Kojenecké recepty mäsové aj bezmäsitéKarfiolová polievočka s haluškami

(od 1 roka)

Suroviny:

3 ružičky karfiolu, 1 mrkva, cca 1 – 1,5 dl dojčenskej vody, niekoľko kvapiek olivového oleja, 1 vajce, cca hrsť detskej krupice, petržlenová vňať

Postup:

Ružičky karfiolu dôkladne umyte, mrkvu nastrúhajte najemno a v dojčenskej vode uvarte. Vaječný bielok rozšľahajte na penu, pridajte žĺtok, premiešajte a zapracujte detskú krupicu. Vzniknutú hmotu vkladajte malou lyžičkou do vriacej polievky a ešte aspoň 10 minút povarte. Po odstavení pridajte niekoľko kvapiek olivového oleja a posypte petržlenovou vňaťou.

Kuracie prsia so zeleninou

(od ukončeného 6. mesiaca)

Suroviny:

20 g kuracích pŕs, 1 mrkva, 1 petržlen, kúsok póru, 2 dl dojčenskej vody, ryža

Postup:

Mäso nakrájajte na kocky, podlejeme trochou vody a chvíľu poduste. Mrkvu s petržlenom nastrúhajte, pór nakrájajte na tenké kolieska, pridajte ryžu a poduste. V prípade potreby podlejte trochou vod
y. Hotový príkrm roztlačte vidličkou alebo rozmixujte a podávajte.

Teľacie s čerstvým špenátom 

(od ukončeného 6. mesiaca)

Suroviny:

20 g teľacieho mäsa, hrsť čerstvých špenátových listov, 1 zemiak, 200 ml dojčenskej vody, 2 PL materského alebo dojčenského mlieka, 2 – 3 kvapky olivového oleja, štipka drvenej rasce

Postup:

Teľacie mäso uvarte v dojčenskej vode domäkka. Pridajte nakrájaný zemiak, štipku drvenej rasce a hrsť špenátových listov. Po uvarení všetko spolu zmixujte a pred podávaním pridajte materské alebo dojčenské mlieko a pokvapkajte 2 – 3 kvapkami olivového oleja.

Mäsová polievka

(od ukončeného 6. mesiaca)

Suroviny:

20 g morčacích pŕs bez kože, 1 ružička brokolice, 1 menšia mrkva, ¼ kalerábu, 1 zemiak, 150 ml dojčenskej vody, 1 PL bezvaječných cestovín, štipka petržlenovej vňate

Postup:

Morčacie prsia varte v dojčenskej vode, kým mäso nie je mäkké, potom pridajte očistenú a nakrájanú zeleninu. Pridajte cestoviny a dovarte. Po uvarení mäso so zeleninou roztlačte vidličkou, ozdobte petržlenovou vňaťou a podávajte.

Previous ArticleMáme radi KrtkaNext ArticlePán Knedlička testoval II.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *