Zemiakové pyré s vaječným žĺtkom
(od ukončeného 6. mesiaca)
Suroviny:
1 zemiak, 1 mrkva, štipka mletej rasce, dojčenská voda, štipka petržlenovej vňate, 2–3 kvapky olivového oleja, 2–3 PL materského alebo dojčenského mlieka, 1 uvarený vaječný žĺtok
Postup:
Zemiaky a mrkvu uvarte v dojčenskej vode domäkka. Odstavte, roztlačte vidličkou, prípadne prepasírujeme cez sitko na kašu spolu s vodou, v ktorej ste zeleninu varili. Pridajte materské alebo dojčenské mlieko, olivový olej a posypte uvareným vaječným žĺtkom aj petržlenovou vňaťou.
Jarná polievka
(od ukončeného 6. mesiaca)
Suroviny:
1 mrkva, ½ petržlenu, ¼ kalerábu, vaječný žĺtok, 2–3 kvapky olivového oleja, 2 dl dojčenskej vody, l PL bezvaječných cestovín
Postup:
Zeleninu nakrájajte na malé kúsky a v dojčenskej vode uvarte domäkka. Na záver pridajte vaječný žĺtok, cestoviny a povarte 10 minút. Roztlačte vidličkou, pokvapkajte 2–3 kvapkami olivového oleja a premiešajte.
Zelenina na pare s ryžou
(od ukončeného 6. mesiaca)
Suroviny:
1 mrkva, 1 petržlen, kúsok cukety, 1 ružička brokolice, kúsok tekvice Hokkaido, 2–3 kvapky olivového oleja, 1 dl dojčenskej vody, podľa potreby materské alebo dojčenské mlieko, štipka petržlenovej vňate
Postup:
Tekvicu olúpte a spolu s trochou ryže uvarte domäkka. Pridajte materské alebo dojčenské mlieko a roztlačte na kašu. Najemno nakrájanú zeleninu uvarte v pare (alebo poduste v troche dojčenskej vody). Na záver vmiešajte zeleninu do ryžovej kaše, dochuťte petržlenovou vňaťou a podávajte.
Karfiolová polievočka s haluškami
(od 1 roka)
Suroviny:
3 ružičky karfiolu, 1 mrkva, cca 1–1,5 dl dojčenskej vody, niekoľko kvapiek olivového oleja, 1 vajce, cca hrsť detskej krupice, petržlenová vňať
Postup:
Ružičky karfiolu dôkladne umyte, mrkvu nastrúhajte najemno a v dojčenskej vode uvarte. Vaječný bielok rozšľahajte na penu, pridajte žĺtok, premiešajte a zapracujte detskú krupicu. Vzniknutú hmotu vkladajte malou lyžičkou do vriacej polievky a ešte aspoň 10 minút povarte. Po odstavení pridajte niekoľko kvapiek olivového oleja a posypte petržlenovou vňaťou.
Kuracie prsia so zeleninou
(od ukončeného 6. mesiaca)
Suroviny:
20 g kuracích pŕs, 1 mrkva, 1 petržlen, kúsok póru, 2 dl dojčenskej vody, ryža
Postup:
Mäso nakrájajte na kocky, podlejeme trochou vody a chvíľu poduste. Mrkvu s petržlenom nastrúhajte, pór nakrájajte na tenké kolieska, pridajte ryžu a poduste. V prípade potreby podlejte trochou vody. Hotový príkrm roztlačte vidličkou alebo rozmixujte a podávajte.
Teľacie s čerstvým špenátom
(od ukončeného 6. mesiaca)
Suroviny:
20 g teľacieho mäsa, hrsť čerstvých špenátových listov, 1 zemiak, 200 ml dojčenskej vody, 2 PL materského alebo dojčenského mlieka, 2–3 kvapky olivového oleja, štipka drvenej rasce
Postup:
Teľacie mäso uvarte v dojčenskej vode domäkka. Pridajte nakrájaný zemiak, štipku drvenej rasce a hrsť špenátových listov. Po uvarení všetko spolu zmixujte a pred podávaním pridajte materské alebo dojčenské mlieko a pokvapkajte 2–3 kvapkami olivového oleja.
Mäsová polievka
(od ukončeného 6. mesiaca)
Suroviny:
20 g morčacích pŕs bez kože, 1 ružička brokolice, 1 menšia mrkva, ¼ kalerábu, 1 zemiak, 150 ml dojčenskej vody, 1 PL bezvaječných cestovín, štipka petržlenovej vňate
Postup:
Morčacie prsia varte v dojčenskej vode, kým mäso nie je mäkké, potom pridajte očistenú a nakrájanú zeleninu. Pridajte cestoviny a dovarte. Po uvarení mäso so zeleninou roztlačte vidličkou, ozdobte petržlenovou vňaťou a podávajte.