Čo by mali deti zažiť, kým vyrastú?

Čo by mali deti zažiť, kým vyrastú?>

Doba sa zásadne mení. To, čo pre nás a našich rodičov kedysi bolo veľké dobrodružstvo, dnes neprinúti deti ani sa zdvihnúť od televízie či tabletu. Existujú ale určité zážitky, o ktoré by nemalo byť žiadne dieťa ukrátené. Schválne, koľko ste toho už stihli a čo vás ešte len čaká?

Najmenšie deti sa učia napodobňovaním, využívajú svoje zážitky a skúsenosti. Sú veci, ktoré sa nedajú "spoznať" len z rozprávania. Zabudnite na chvíľu na pravidlá. Na to, že bude dieťa špinavé alebo že to nie je úplne najzdravšie!

Čo by mali vaše deti určite zažiť?

Vyliezť na strom

Nehovorte, že ste si to nevyskúšali. To dobrodružstvo, keď sa sami prvý krát vydriapeme na vetvu. Svet vyzerá hneď inak. A čerešne alebo jabĺčka chutia z koruny stromu predsa oveľa lepšie!

Váľať sudy z kopca

Hoďte na chvíľku kliešte za hlavu, vyberte sa na mierny kopec a ukážte dieťaťu zábavu našej doby. Môžete usporiadať preteky, kto bude prvý pri strome alebo kto dokáže vstať bez toho, aby sa smiešne zamotal.

Spať pod širákom (alebo v stane)

Kto nespal pod širákom alebo pod stanom, netuší, o čo prichádza. Môžete pozorovať hviezdičky, načúvať nočným zvukom prírody alebo si pripraviť jedlo na ohni. Na takýto zážitok sa nezabúda!

Postaviť si bunker

Kry na sídliskách, lesné porasty alebo tajné miestečko za záhrade. Všetky takéto "domčeky" sú pre malých zvedavcov dôležité. Majú pocit, že sú tu svojimi pánmi a užívajú si svoj kúsok súkromia.

Behať v daždi v blate a kalužiach

Celou cestou do škôlky, z obchodu alebo z prechádzky napomíname deti, aby nešliapali do kaluží. Tak prečo uch raz neobliecť do pršiplášťa a čižiem a neužiť si poriadnu srandu medzi kvapkami dažďa?

Púšťať si šarkana

Buď si ho môžete vyrobiť spoločne alebo nejakého kúpiť. A potom hurá na lúku alebo niekam, kde nehrozí, že sa šarkan zamotá do drôtov alebo skončí na streche obchodného centra. Púšťanie šarkana by malo zažiť každé dieťa.

detske-sarkany

Stavať zvieratká z gaštanov

Keď si urobíte pekné popoludnie pri "kakauku" a vytvoríte pár veselých zvieratiek z gaštanov, nič nepokazíte a dieťa si okrem krásneho zážitku vyskúša aj niečo nové. Len opatrne! Aby nedošlo k úrazu!

Ísť na výlet na bicykloch

Ak máte strach, že to vaše zlatíčko nezvládne, zvoľte kratšiu trasu. Uvidíte, že to pre neho bude oveľa prínosnejšie, než keď ho posadíte za seba do sedačky a tým pádom môže ubiehajúcu krajinu vôkol seba len pasívne pozorovať.

Prejsť sa po padlom kmeni stromu

Existuje v lese vôbec väčšie lákadlo, než sa vyštverať na padnutý strom a vyskúšať svoje umenie rovnováhy? Tým najmenším pomôžu rodičia a tí odvážnejší to môžu skúsiť sami. Tak schválne, zvládnete to alebo nie?

Kúpať sa v potoku

Je tu väčšinou málo vody, mierny prúd a veľa vecí na objavovanie. Čo takto vytvoriť priehradu a skúsiť tak zastaviť prúd vody? Alebo z kamienkov postaviť vežičku? Len pozor, aby ste neprechladli!

Ísť na huby

Ak sú rodičia vášnivými hubári, nemali by sa obávať vziať so sebou do lesa aj deti! Naučia sa spoznávať jednotlivé druhy húb, pracovať na svojej trpezlivosti a zoznámia sa s prírodou okolo seba.

Opiecť si špekáčiky na ohni

Nie je to síce práve najzdravšie jedlo, ale čo už. Dopriať si ho raz za čas... Pre to sa svet snáď nezrúti. Rozkrojte deťom klobásky, napichnite a pomôžte im ich opatrne opiecť. Taká dobrota vonku, to sa len tak nevidí.

Piecť zemiaky v žeravých uhlíkoch

Ďalšie mňamka, ktorú by malo každé dieťa ochutnať. Až bude ohník pohasínat, vhoďte pár zemiakov do žeravých uhlíkov a nechajte ich zmäknúť. Len pozor, aby si deti nepopálili pusinku.

Guľovať sa

A konečne niečo aktuálne. Snehu býva síce v posledných rokoch pomenej, to by ale nemalo zabrániť deťom spoznať v medziach možností, čo je to poriadna guľovačka. Všetko je povolené! Takže už len vyrobiť nadýchanú guľu, zamieriť a páál!

Stavať snehuliaka

Keď napadne dostatok snehu, malo by si každé dieťa postaviť aspoň malého snehuliaka. Z troch väčších, na seba naskladaných gulí, doplnených o pár nevyhnutných doplnkov, bude mať radosť celá rodina!

Robiť anjelov v snehu

Tú správnu atmosféru navodíte, keď sa mierne zotmie, rozsvietia sa lampy a potom s deťmi padnete na chrbát a užijete si tú magickú chvíľu pri modelovaní anjelikov do snehu.

Sánkovať a bobovať sa

Akonáhle pokryje stráne biely sneh, je ten najvyšší čas vytiahnuť všetko, na čom sa dá jazdiť a užiť si neuveriteľnú jazdu. Len sa teplo oblečte, nech toto zimné vyčíňanie neskončí chorobou.