Čo budete potrebovať na 1. kúpanie?

Čo budete potrebovať na 1. kúpanie?>
Mamičky mávajú z prvého kúpania bábätka zvyčajne strach. Obávajú sa, aby im namydlený drobček nevykĺzol z ruky alebo aby nemal príliš horúcu alebo studenú vodu. Obavy sú to ale zbytočné. Ešte v pôrodnici by vám mal personál s prvým kúpaním pomôže a všetko vysvetlí. Pre všetky prípady sme si pre vás pripravili sprievodcu kúpaním krok po kroku. 011051_11Väčšina detí vodu miluje. Pripomína im totiž dobre známe prostredie maminkinho bruška. Odborníci odporúčajú, ak je bábätko zdravé, kúpať ho každý deň. U detí s problematickou pokožkou alebo ekzémom kúpte radšej obdeň. Do vody nezabudnite pridať pár kvapiek oleja do kúpeľa, pokožka tak bude dostatočne hydratovaná a nebude mať tendenciu sa vysušovať. Myslite ale na to, že koža novorodeného dieťaťa nie je rovnaká ako koža dospelého. Je oveľa tenšia a priepustnejšia nielen na vodu, ale aj iné látky, s ktorými príde do styku. Používajte preto len kozmetiku určenú tým najmenším.

osuska_s_kapuci_ruzova

Čo je potrebné pripraviť na prvé kúpanie?

Detskú vaničku alebo špeciálne kúpacie vedierko • Teplomer do vody • Osušku • Čisté bavlnené plienky • Detské mydlo • Gázové vatové štvorčeky • Krém proti zapareninám • Podľa potreby olej do kúpeľa alebo mlieko po kúpeli na suchú detskú pokožku • Jemný hrebienok na vlásky Všetky potreby na kúpanie nájdete na Feedo.sk. Všetko si pripravte ešte predtým, než začnete dieťatko kúpať. Za žiadnych okolností nesmiete bábätko ani na chvíľu spustiť z oči, a to nielen pri kúpaní, ale ani vo chvíli, keď leží okúpané na podložke.

Zásady bezpečného kúpania bábätka

Teplota v miestnosti by sa mala pohybovať od 22 do 26 stupňov. • Do vaničky najprv nalejte studenú vodu a potom pridávajte horúcu. • Teplota vody by mala byť rovnaká ako telesná teplota, čo je asi 37 stupňov. Teplotu vody kontrolujte špeciálnym teplomerom do vody. • Hladina vody vo vaničke by mala byť od 10 do 15 cm. • Pred samotným kúpaním umyte dieťaťu zadoček a genitálie od nečistôt. • Všetky potreby na umývanie si pripravte tak, aby ste ich mala po ruke. Kupanie-babatka

Najčastejšie otázky mamičiek

1. Ako dieťa pri kúpaní držať? Pri ukladaní dieťaťa do vaničky podopierajte jednou rukou hlavičku a druhou telíčko, potom ruku spod telíčka opatrne vysuňte. Počas celého kúpania by mala byť hlavička dieťaťa podopretá o predlaktie vašej ruky. Prstami pridržiavajte ramienko a hornú časť ramena dieťaťa. Ak používate kúpacie vedierko, držte ho v jednej ruke cez hrudníček (dieťa sedí vo vedierku ponorené po ramienka). 2. Ako dlho mám bábätko kúpať? Kúpeľ slúži na relaxáciu a očistu, takže nie je nutné, aby vo vode bábätko trávilo príliš veľa času. Stačí 3 až 7 minút. 3. Mám používať mydlo? Nie je to nutné. Dieťa stačí umyť čistou vodou. Ani vlásky nemusíte umývať šampónom. Ak sa však rozhodnete používať kozmetiku, potom jedine detskú, určenú tým najmenším. 4. Na čo by som sa mala zamerať? Nepodceňujte umývanie zadočku a genitálií. Koža tu prichádza do styku s močom a stolicou. Dôkladne umývajte aj všetky záhyby - podpazušie, krk, stehienka, ohyby laktí a za uškami. 5. Môžem umyť aj pupok novorodenca? Odborníci odporúčajú jazvičku po pupočníku príliš nenamáčať. Pupok ošetrite navlhčenou gázou 40% liehom a opatrne utrite okolie pahýlku.