Chystáte sa s deťmi na hory? Dodržujte tieto pravidlá a užijete si to!

Chystáte sa s deťmi na hory? Dodržujte tieto pravidlá a užijete si to!>
Správy z lyžiarskych stredísk stále hlásajú veľmi dobré podmienky, takže ak ste nestihli ísť na hory počas polročných prázdnin, ešte stále máte šancu. A užijete si to, nebojte. Aj keď máte doma väčšie aj menšie deti.

Konečne trošku vzduchu

Zrejme každý rád „vypadne“ aspoň na pár dní niekam mimo domova. Síce to je náročné na logistiku, no čerstvý vzudch prospeje ako rodičom, tak aj deťom. A tým najmä. Vôbec sa nemusíte obávať toho, že to bude náročné. S našimi radami to hravo zvládnete. Takže na vás bude iba vybrať cieľovú destináciu a dátum.

Poďme sa baliť

Balenie na hory nie je také jednoduché ako to na letnú dovolenku, musíte trošku viac premýšľať nad tým, čo všetko budete potrebovať. Platí zásada – teplejšie oblečenie je nutnosť. Ako pre menšie deti, tak pre tie staršie. Ak viete už teraz, že na hory budete chodiť pravidelne, nie je zlé zainvestovať do detského športového oblečenia, ktoré predávajú špecializované odevy pre deti od útleho veku. Špeciálne syntetické materiály z dutých vlákien dobre držia teplo, sú nepremokavé, čo je pri deťom to najpodstatnejšie. Isto sa nikomu v strede svahu nechce bežať s dieťaťom domov, aby malo na sebe suché veci. Podstatná vlastnosť detského oblečenia by mala byť tá, aby sa dieťa vedelo v odeve dobre hýbať. Oblečenie by ho nemalo obmedzovať v pohybe, nemalo by byť ťažké, dieťa by sa malo hýbať bez akýchkoľvek problémov. Podobné vlastnosti by mali mať aj topánočky pre drobcov. Mali by byť pružné a ľahké, no nepremokavé. Dieťa musí vedieť v topánočke prejsť aj po snehu, ktorý býva často mokrý a ťažký.

Na našom Kiido.sk nájdete kombinézy a bundy, oteplovačky, zimnú obuv a mnoho daľšieho


Hory sú pre zdravie výhrou

Iste sa nájdu takí, ktorých viac ako zimná dovolenka na našich krásnych horách lákajú skôr exotické krajiny, kde je teplúčko. Ak si to môžete dovoliť, voľba je iba na vás. Rovnakú srandu však iste zažijete aj na horách. Vedzte, že pobytom na čerstvom vzduchu deťom posilňujete imunitu, otužuje sa. Horský vzduch je čerstvý a svieži, takže deťom sa dýcha lepšie. Je to dobré najmä ak vás trápia alergie alebo máte nábeh na astmu. Nemusíte sa báť, že by najmenší členovia rodiny nevydržali pobyt na vzduchu. Nič nie je lepšie ako hodinovú spánok na čerstvom vzduchu! Dieťa totiž dokáže na čerstvom vzduchu zaspať hlbším spánok, takže sa koniec koncov zobudí oddýchnuté a plné energie! Ďalším benefitom je vytvorenie si návyku k športu a všeobecne k chodeniu na hory. Je jedno, či to v lete alebo v zime. Hory poskytujú rôzne možnosti vyžitia, najmä toho športového. V zime lyže, snowboard, bežky, korčuľovanie, v lete turistika. Pri deťoch pohybom predchádzate obezite ale aj ďalším chorobám, ktorých príčina je nedostatok pohybu. A poďme sa teda pozrieť, kedy je vhodné začať s ktorým športom. Odborníci sa zhodujú, že najlepšie bude, keď fyzickú zdatnosť svojho dieťaťa odhadnete vy. Ak sa ale pýtate, kedy je vhodné začať učiť deti lyžovať, je to v momente, ako začne chodiť. Ak je schopné bezpečne, bez pádov chodiť, je pripravené na učenie sa zimným športom.
  • Najlepšie je začať s korčuľovaním – tu hrozí najmenej úrazov
  • Potom je dobrý čas na lyžovanie alebo snowboard
  • Lyžovanie je oproti snowboardu o niečo rizikovejší šport, ak ale nájdete správneho inštruktora, nie je sa čoho báť
  • Prvých 5 dní je podstatných – dieťa sa bude „spoznávať“ s technikou, s kopcom, jednoducho sa bude učiť – možno pomalšie, ale to nič

Pravidlá, ktoré sa oplatí dodržiavať

  • Nezabúdajte na poistenie
Môže sa zdať, že ho nepotrebujete, ale ako sa hovorí „nikdy nehovor nikdy“. Ani najbezpečnejšia prilba a ani najlepší inštruktor nie je 100% zárukou toho, že sa niečo nestane. Deti sú vždy najzranitelnejším článkom výpravy, preto nepodceňujte význam poistenia do hôr.
  • Plánujte s ohliadnutím na deti
Hoci vám budú detičky „pišťať“ za ušami, že už sú pripravené na to, ísť na čiernu zjazdovku, buďte opatrní. Alebo že určite zvládnu výstup na Kriváň. Vy sami najlepšie viete, čo dieťa dokáže zvládnuť, preto všetko plánujte vzhľadom na ich vek, dĺžku a náročnosť trasy.
  • Vaša motivácia
To, čo baví vás, nemusí zákonite baviť aj vaše deti. Takže na zjazdovku choďte, ale nenúťte deti, aby robili to, čo sa im nechce. Potom to bude zbytočné trápenie.
  • Výbava ako má byť
O tom, čo si máme zbaliť, sme sa už zbavili. Ak ale idete na zjazdovku, do ruksaku (ktorý pokojne môže ostať v aute) zbaľte náhradné oblečenie – oteplovačky, trička, pre menšie deti kožušinové papučky.  Je lepšie mať tieto veci po ruke, ako nechať dieťa s premočenými oteplovačkami pobehovať po zjazdovke.
  • Buďte pripravení
Úrazy sú súčasťou života každého z nás, samozrejme ale nechceme nič privolávať. Ak ste rodič s dieťaťom na svahu, mali by ste ovládať poskytnutie prvej pomoci, dobré je mať vždy nabitý telefón a byť fyzicky a psychicky pripravený.
  • 18 300 – telefón Horskej záchrannej služby
  • 112 – jednotné európske číslo tiesňového volania

Ak by ste chceli vedieť o bezpečnosti svojho dieťaťa, prihláste sa na seminár Manuál prvej pomoci, ktorý sa bude konať v Bratislave! 

  • Majte po ruke desiatu a vodu
Šport je náročný, fyzická kondícia dostáva zabrať. Ako u dospelých, tak pri deťoch. Preto majte vždy v ruksaku odloženú vodu, najlepšie čistú alebo čaj. Ten dajte deťom pri každej prestávke, isto budú smädné. Veľmi dobrým pomocníkom je aj desiata, respektive niečo malé, čo môžu deti zjesť. Oriešky, sušené ovocie, celozrnné keksy alebo chlebík či rohlík. Dodá im energiu, nebudú hladné a vysiliné. A pri tom stačí tak málo.