Chcete, aby vaše dieťa trávilo menej času v postielke a viac s kamarátmi?

Chcete, aby vaše dieťa trávilo menej času v postielke a viac s kamarátmi?>
Prečítajte si článok o tom, ako môžete podporiť odolnosť svojho dieťaťa aj vy. Každá poznáte ten panický strach z toho, keď uvidíte svoje dieťa strkať si do pusinky všetko, čo stretne. Zo samého strachu z baktérií a chorôb, ktoré na nás číhajú na každom kroku, chcete chrániť svoje dieťa aj pred tým, čo je v skutočnosti pre jeho zdravie prospešné. Jednotlivé fázy vývoja dieťaťa majú svoj zmysle a preto ho pred zdravou zvedavosťou chrániť nemusíte.  Pýtate sa prečo? Odolnosť dieťaťa totiž súvisí s jeho imunitným systémom a vyvíja sa predovšetkým v prvých 3 rokoch života. Zaisťuje mobilizáciu obranných látok vždy, keď je zdravie dieťaťa v ohrození. Kľúčovým momentom pre obranyschopnosť bábätka je dojčenie, to dokáže predať obranné látky skrz materské mlieko. Ďalším nemenej dôležitým bodom pre posilňovanie odolnosti dieťaťa je vystavovanie vonkajším vplyvom, ktoré dokáže organizmus trénovať a formovať. Imunitný systém totiž potrebuje vonkajšie vplyvy, ktoré prináša správna strava, životné prostredie, pohyb, atď., aby sa mohlo učiť a rozvíjať. Kvôli tomu odolnejšie dieťa neskôr prekoná infekciu bez väčších komplikácií a to je to, čo každá mamička chce.

7 rád, ako podporiť odolnosť svojich detí

od českej detskej lekárky MUDr. Natálie Szitányi

Príliš sterilné prostredie môže škodiť

Dieťa vyrastajúce v prehnanej čistote nie je zdravšie, ako sa mnohé mamičky mylne domnievajú. Naopak, čím častejšie sa stretne s vonkajšími podnetmi (cudzorodými látkami), tým lepšie pre imunitu. Nepreháňajte to preto so sterilitou. Dezinfekcia všetkých predmetov, s ktorými dieťa príde to styku, vytvára podmienky pre málo odolný imunitný systém.

Prírodná špina neprekáža 

Keď dieťaťu doprajete radosť z budovania tunelov a prieplavov po daždi či ich necháte blázniť sa v kaluži, možno budete viac prať, ale tento druh špiny deťom neublíži, naopak, posiluje ich imunitu. Choďte s deťmi do prírody a nechajte ich, nech sa hrajú.

Neizolujte deti zo strachu pred infekciou

Neodporúča sa deti izolovať a nechávať ich iba v domácom prostredí. Malé deti, ktoré sú zvyknuté na každodenný kontakt so svojimi rovesníkmi, sú vo výsledku rozhodne odolnejší. Doprajte teda svojmu dieťaťu dostatok chvíľ s rovesníkmi. Kontakt s vonkajším svetom zvyšuje odolnosť detí, tak ich v tom podporujte.

Doprajte deťom kontakt so zvieratami

Umožnite deťom častý kontakt so známymi zvieratami. Nájdite si vo svojom okolí napríklad farmu alebo navšívte priateľov, ktorí majú psa alebo mačku. Častý kontakt so zvieratami je totiž ďalší príjemný spôsob posilovania imunity.

Dodržujte hygienické opatrenia

Samozrejme, je potrebné deti naučiť dodržovať základné hygienické návyky - umývanie rúk mydlom a vodou po príchode domov, po použití WC alebo nočníka, pred jedlom a podobne.

Nezabúdajte na prebotiká

Prebiotické oligosacharidy (rozpustný typ vlákniny) by nemali v strave detí chýbať.

Vyberajte správnu výživu

Je vedecky dokázané, že 70% buniek imunitného systému sa nachádza v črevnej sliznici. Preto dbajte na to, aby ste správnym výberom stravy podporili odolnosť vášho dieťaťa.

Vysoko kvalitné dojčenské a batoliace mlieka Nutrilon aplikujú najnovšie vedecké poznatky z výskumu materského mlieka. Aby si i vaše dieťa užívalo viac času s kamarátmi. 

  • Bol vyvinutý na základe 40 rokov výskumu materského mlieka
  • obsahuje vitamíny A, C a D, ktoré prispievajú k správnej funkcii imunitného systému, 
  • naviac obsahuje unikátnu zmes oligosacharidov scGOS/lCFOS (9:1) prirodzene napodobujúcu funkciu oligosacharidov materského mlieka
  • podložené viac ako 30 klinickými štúdiami
*Vitamíny A,C,D prispievajú k normálnej funkcii imunitného systému a ich účinky na imunitu boli vedecky overené. Dojčenie je najprirodzenejší spôsobom výživy dojčencov, dojčenská výživa by mala byť používaná na odporučenie lekára. Potravina pre zvláštnu výživu.   Nutrilon je 1. voľbou českých pediatrov (podľa GFK medical trackingu 2017).