Cestujte s nami: Rakúsko s malými deťmi - lokalita Zell am See

Cestujte s nami: Rakúsko s malými deťmi - lokalita Zell am See>
Cestuje s vami Petra Kulhanová Rakúsko a rodinná dovolenka? Prečo nie! V Rakúsku totiž dokázali skvele prepojiť zábavu ako pre rodičov, tak pre deti (pretože tak nejako vytušili, že rodičia sa chcú počas dovolenky tiež baviť!), to všetko v nádhernej prírode. K tomu baby friendly hotely či penzióny, kde sa na vás nebudú mračiť, keď po vás ostane zapatlaný obrus. [caption id="attachment_20878" align="alignright" width="300"]Nádherné výhledy z přehradního díla Mooserboden. Nádherné výhľady z prehradného diela Mooserboden.[/caption] Lokalita Zell am See je jednou z najobľúbenjších turistických destinácii Rakúska. Ponúka množství vyžitia jako v zime, tak aj v lete a je vyhľadávaným dovolenkovým miestom pre rodiny s deťmi. S dva a pol ročným synom sme toto miesto navštívili počas letnej sezóony 2016 a tu je niekoľko tipov na výlety (všetky výlety sme absolvovali bez kočíku).

Mesto Zell am See

Malebné mestečko Zell am See sa nachádza pri Zellskom jazere, ktoré ponúka množstvo športovného a voľnočasového vyžitia (plávanie, lodičky, windsurfing). Kvôli čerstvému vzduchu a čistej vody je mesto označované ako „klimatické kúpele“ a určite stojí minimálne za prechádzku.

Zoo a zábavný park Ferleiten pod Grosscloknerem

Ideálne miesto pre výlet s deťmi. Malá Zoo leží vedľa stanice mýta na Grossclokner, približne 20 kilometrov od mesta Zell am See. Na 15 hektároch je viac ako 200 zvieratiek pochádzajúcich z Álp. Prehliadka zoo zaberie ako si hodinku a pol, všetky cesty sú spevnené a vhodné aj pre kočíky. Súčasťou je tiež zábavný park. [caption id="attachment_20871" align="alignright" width="300"]Zell am See_1 V zoo a zábavnom parku Ferleiten pod Grosscloknerem majú aj detské sázky na istotu – kozy či králikov.[/caption] Dospelí platia vstupné 8 eur, deti od 4 -14 rokov 3,50 eur. Zoo je otvorené denne od mája do začiatku novembra od 8:00 do súmraku.

Grossglocknerská vysokohorská cesta

Po prehliadke Zoo v Ferleitenu je možné ísť autom na jednu z najkrásnejších panoramatických ciest na svete. Otvára sa vždy približne na pol roka a je spoplatená – na auto 35 eru. Jej dĺžka je približne 48 kilometrov a nájdete tu niekoľko odpočívadiel s výhľadom na národný park Vysoké Taury a panoramatické pohľady na aplské vrcholy.

Vysokohorské priehrady Wasserfallboden a Mooserboden

Vskutku impozantný a prekrásny pohľad, ktorý stojí za výlet. Priehrady sa nachádzajú neďaleko od města Kaprun, asi 17 kilometrov od města Zell am See. Cesta k priehradám začína na parkovisku Kesselfall na konci cesty z Kaprunu, kde je nutné nechať na parkovisku auto. V informáciách pri hoteli Kasselfall Alpenhaus sa kupujú lístky, dospelý zaplatí 21 eur, deti do päť rokov majú vstup zdarma. Cesta k priehradám trvá zhruba 45 minút, postupne vystriedate autobus, otvorený výťah (čo je zážitok sám o sebe) a znovu autobus. Na konci vás čaká nádherná scenéria Vysokých Taur s možnosťou ísť na túru po označených turistických trasách pozdĺž vodnej nádrže Mooserboden. Neopakovateľná je i samotná prechádzka po stenách priehrady. Návštevníci si môžu zaplatiť komentovanú prehliadku, pri priehrade je reštaurácia aj toalety.

Krimmelske vodopády

[caption id="attachment_20873" align="alignright" width="225"]Zell am See_ 4 Spevnená turistická cestička pozdĺž Krimmelských vodopádov.[/caption] Ležia zhruba 50 kilometrov od města Zell am See v národnom parku Vysoké Taury pri obci Krimml. So svojimi 380 metrami sa zaraďuje medzi najväčšie v Európe. Patria medzi veľmi obľúbené turistické ciele, preto je nutné počítať s väčšou koncentráciou ľudí. Pozdĺž vodopádu vedie spevnená turistická cestička s dĺžkou 4 kilometre s viacerými zastávkami a krásnymi výhľadmi na vodopád. Na začiatku trasy a približne v druhej tretine je možné občerstviť sa v reštaurácii. Vstupné pre dospelého sú 3 eurá.

Údolie Tlaschluss

[caption id="attachment_20875" align="alignleft" width="225"]Zell am See_ 5 Cestička v korunách stromov v údolí Talschluss.[/caption] Leží v lyžiarskej oblasti Sallbach Hinterglemm, zhruba 21 kilometrov od mesta Z ell am See. Kúzelné údolie ponúka veľa zábavy ako pre dospelých, tak pre deti. Auto je nutné nechať na odstavnom parkovisku pri autobusovom nástupišti v Lengau, odkiaľ v pravidelných intervalech chodí výletný vláčik, ktorý prekonáva trasu asi dvoch kilometrov. Obojstranná jazda stojí 6 eur na osobu, deti staršie jako 7 rokov platia 4 eurá. V údolí je lanové centrum pre dospelých, visunutý 200 metrov dlhý most, ktorý spája údolie vo výške 42 metrov (Alpská Golden Gate) a pokračuje na cestičku do korún stromov. Pre deti je na Čertovej rieke vodný zábavný park s rôznymi stavebnicami, mlynským kolesom atď. V salaši Lindlingalm môžete ochutnať miestne špeciality.

Zoo Salzburg

[caption id="attachment_20874" align="alignright" width="225"]Zell am See_6 Zoo Salzburg[/caption] Zoo Salzburg ponúka spojenie zoologickej záhrady s nádhernými výhľadmi na Alpy. Navštívili sme ho na spiatočnej ceste do Čiech (Salzburg leží asi 80 kilometrov od Zell am See). V Zoo chovajú na približne 14 hektároch 140 druhov zvierať (medzi nimi veľkých savcov ako levy, medvede či nosorožce) a otvorené majú každý deň od 9:00. Dospelý platí 11.50 eur, deti od 4-14 rokov 5 eur.

Tipy

Na rakúskych dialniciach je nutné mať dialničnú známku, zakúpiť sa dá na českých příhraničných benzínových pumpách.