Cestovanie s bábätkom: Čo všetko zbaliť na zimnú dovolenku?

Cestovanie s bábätkom: Čo všetko zbaliť na zimnú dovolenku?>
Chystáte sa túto zimu na cesty s vašim bábätkom? Idete za babičkou, brázdiť svahy, oddychovať do zasneženého penziónu, alebo balíte vaše ratolesti s ocinkom na expedíciu „alapucha“? Nech už je to ako chce, poradíme vám čo si zbaliť do kufra, aby ste prežili akúkoľvek dovolenku. Nasadať! Keď sa konečne podarí zbaliť všetkých členov rodiny, je čas vyraziť. Pokiaľ cestujete autom, nesmie vám chýbať správna autosedačka. Nezabúdajte, že deti do nej dávame vždy bez bundy, aj preto sa vždy do auta hodí hrejivá deka, ktorú môžete použiť kedykoľvek počas dovolenky, alebo si zadovážte fusak priamo do autosedačky. V každom prípade si zabaľte niečo, čím deti v aute počas cesty zabavíte. Pre tých najmenších postačí hryzátko, alebo malá hračka, väčším deťom cesta lepšie utečie s knihou. Rodičov (najmä oteckov) poteší, ak sa počas cesty podarí eliminovať zapadnutie malých hračiek, či okopané sedadlá. K tomu vám pomôžu chrániče sedadielorganizéry, ktoré využijete celoročne.

Desiata musí byť

Ku každému správnemu výletu patrí poriadna desiata. Je jedno, či ju deti zjedia hneď v aute, alebo si ju neskôr budú baliť do batôžkov, treba ju však dobre uskladniť. Obaly vyberajte dobre uzatvárateľné, aby ste predišli nehodám ešte pred samotným konzumovaním. Treba však myslieť aj na teplotu. V zime rozhodne oceníte termosku, cestovný ohrievač na fľašky alebo termo-obaly. Na prípravu mliečka či kašičiek si treba vziať dávkovače.

V teple - pohodlne a prakticky

Už pri balení myslite na to, že deti sú špecialistami na vlhké odevy a strácanie vecí. Mali by ste preto myslieť, že čiapka či rukavice sa tak hodia zabaliť minimálne po dvoch. Dvoje skúste zbaliť aj topánky, ktoré sa ľahko a rýchlo premočia pri stavaní snehuliakov, či guľovačke vo vysokom snehu. V zime dobre padne oblečenie na suchý alebo klasický zips a rôzne zateplené kombinézy a overaly. Tie ľahko oblečiete pred odchodom na výpravu a potom ľahko vyzlečiete keď sa vrátite k teplému krbu. A keby krb ešte nebol rozohriaty, hodíte na seba už spomínanú vyhrievaciu deku.

Vyrážame von

Ešte kým sa vyberiete von, postarajte sa o tváričky krémom proti chladu a v prípade ostrého slniečka aj krémom s UV faktorom. Tí, ktorí ešte nevedia ísť po svojich zabaľte do mäkučkého fusaku a vám určite dobre padne mať ruky v teplúčku aj pri kočíkovaní. Ak by ste nechceli brať celý kočík, nebojte sa vyskúšať aj nosič, či šatku, no dávajte pozor na oblečenie, aby bolo aj vám aj dieťatku dostatočne teplo.

Dobrú noc a sladké sny

Po uzimenom dni a dobrej „vani“,  ktorej sa nemusíte vzdať ani na cestách s vychytanou nafukovacou vaničkou sa už každý teší do pyžamka. Najmenších si viete poistiť v spacom vaku, ktorý udrží v teple aj najdivokejšieho výmyselníka a nezabúdajte ani na mojkáčika alebo iného parťáka, s ktorým vaše dieťa zaspáva. Pozor na postieľky! V ubytovacích zariadeniach sú k dispozícii v obmedzenom množstve a deťmi bývajú často opotrebované. Praktickým riešením je zaobstarať si cestovnú postieľku ktorá sa stane pre vaše ratolesti bezpečným a pohodlným miestom na spanie. Nové prostredie tak dieťa nerozladí, čo ocenia najmä babičky, či tety, ktoré vaše dieťa budú prípadne strážiť. Cestovné postieľky sú dnes už veľmi kompaktné a nezaberajú zbytočne veľa miesta, ktorého v hoteloch či penziónoch nie je nazvyš. Rýchle a ľahké rozloženie vám ušetrí čas pri príprave na spanie. Pokojný spánok si skontrolujete elektronickými pestúnkami, ktoré taktiež viete využiť celoročne. Ak sme na niečo zabudli, alebo máte iný nápad na vychytávky, ktoré sa hodia do zimného počasia a na cesty? Podeľte sa s nami o svoju skúsenosť v komentári a pokiaľ sa niekam chystáte aj vy, nezabudnite si to poriadne užiť aj keby ste si niečo doma zabudli. :)