Červená repa v príkrmoch: Kedy a ako s ňou začať?

Červená repa v príkrmoch: Kedy a ako s ňou začať?>
Zelenina patrí na detský tanier, o tom niet pochýb. Dieťa by zjesť niekoľko porcií zeleniny ale aj ovocia denne. Dodržujete tento pomer? Ak áno, je to len a len dobre. Vyskúšal váš drobec už repu? Ak nie, máme pre vás niekoľko inšpirácii na príkrmy s touto zeleninou.

Až od 10.mesiaca

Repu možno pri varení používate bežne, možno sa jej úplne vyhýbate. Ak ju chcete pridať do príkrmov, počkajte do ukončeného 10.mesiaca. Potom do jedálnička zaraďte napríklad aj špargľu, rukolu alebo čínsku kapustu. Postrach menom dusičnany Je pravda, že prvá zelenina, pokiaľ nie je z vašej vlastnej záhradky, môže ale nemusí obsahovať dusičnany. Preto ak ešte nie je sezóna (a to nemyslíme iba na repu) daného ovocia či zeleniny, kupujte potraviny v bio kvalite alebo jednoducho myslite na to, aby ste si ju počas roka dopestovali doma v záhradke.

Príkrm č.1 – zemiaková alternatíva

Tento príkrm je naozaj jednoduchý a kombinuje dve potraviny, ktoré máte isto doma a dieťa ich v danom veku už môže. Na príkrm budete potrebovať 1 zemiak a 1 stredne veľkú repu. Zemiak aj repu nakrájame na kocky, dáme ich variť alebo ich uvaríme na pare. Celý proces by mal trvať približne 10 – 15 minút. Vodu zlejeme, necháme si však trochu vody na rozriedenie. Všetko pomixujeme. Podávame. Dobrú chuť!
Nechce sa vám príkrmy robiť doma, potrebujete niečo rýchle na cestu? Pozrite sa, ktorá značka obstála v našom teste najlepšie!  Receptov na príkrmov máme dosť: vyskúšajte tie s malinami a broskyňami alebo s mätou a cukinou. Smelo do toho!

Príkrm č.2 – ryžová alternatíva

Ak chcete vymeniť zemiak za niečo iné, vhodná je ryža. Na tento príkrm budeme potrebovať 1 lyžičku olivového oleja, 4 lyžice ryže a 1 kus červenej repy – najlepšiu mladú. Ošúpeme ju, nakrájame. Ryžu dáme do vriacej vody, spolu s repou ju uvaríme do mäkka. Repu však do varenia pridávajte až pred celkovým dovarením. Celý obsah hrnca pomixujeme, pridáme olivový olej. Podávame. Dobrú chuť!

Príkrm č.3 – pohánková alternatíva

Na tento recept toho budete potrebovať viac, chuť však bude rozmanitejšia. Potrebovať budete červenú repu, približne 1/3 póru, lyžicu pohánkových krúpov, vodu, maslo alebo olej. Repu očistite, dajte ju neošúpanú variť do väčšieho množstva vody. Varte približne hodinu, až kým nezmäkne. Pór očistite, nakrájajte ho na drobno. Krúpy opláchnite pod tečúcou vodou, dajte ju spolu s pórom variť. Ku krúpom a pórku pridajte olej alebo maslo, uvarte do mäkka. Uvarenú repu olúpte, nastrúhajte a zmiešajte s krúpami a pórom. Všetko pomiešajte, pomixujte alebo prepasírujte. Dobrú chuť!

Zaujímajú vás aj iné recepty na príkrmy? Dajte nám dole do komentárov vedieť, z ktorej zeleniny by mali byť nasledujúce recepty!