Čaj z maliníka - používanie a účinky v tehotenstve

Čaj z maliníka - používanie a účinky v tehotenstve>
Čaj z listov maliníka je prírodný liek, ktorý sa už po stáročia užíval v tradičnom pôrodníctve. Pôrodné asistentky ho v minulosti odporúčali v posledných týždňoch tehotenstva pre hladký a bezbolestný pôrod. Čaj sa získava zo sušených lístkov malín. Po malinách ale nechutí. Ženy, ktoré ho pijú, hovoria najčastejšie o horkej chuti.

Ako čaj pomáha?

Vedecky nie je účinok tohto čaju vôbec objasnený. Rôzne štúdie však dokazujú, že ženy, ktoré ho v posledných týždňoch tehotenstva pijú pravidelne, majú kratšiu druhú dobu pôrodnú a všeobecne je pôrod menej bolestivý a vyčerpávajúci. Čaj totiž uvoľňuje svaly maternice, panvového dna a pôsobí proti kŕčom. Je bohatý na vitamíny a minerálne látky - najmä vitamín C, železo a vápnik. Mamičky sa zhodujú, že má vplyv aj na psychickú pohodu aj dobrú fyzickú kondíciu. Pre tieto účinky je však nutné nápoj piť v priebehu niekoľkých týždňov. Nenechajte sa zmiasť - čaj z maliníka sa nepije pre zrýchlenie pôrodu, skôr pre podporu pravidelného rytmu. Nie je vhodný pre vyvolanie pôrodu, ak už bábätko prenášate. Správny účinok má totiž len pri pravidelnej dlhodobejšej konzumácii. Mnoho pôrodných asistentiek odporúča užívať čaj od 37. týždňa tehotenstva. V 38. týždni sa pitie preruší a od 39. týždňa sa zvyšuje denná dávka až na 4 šálky denne. Pokiaľ by dieťa ešte neprišlo na svet, nasleduje v 40. týždni ďalšia prestávka. Prerušenie je dôležité, aby sa zabránilo nadmernému dávkovaniu. V prvom trimestri vám ale tiež môže pomôcť s rannými nevoľnosťami. Ak sa pre jeho užívanie však rozhodnete, informujte o tom svojho lekára.

Kde ho zoženiete?

hrnicek s malinami

Čaj môžete zakúpiť v lekárňach i obchodoch so zdravou výživou. 1 - 2 lyžičky zmesi zalejte vriacou vodou a nechajte 5 minút luhovať. Ak vám bude chuť vadiť, môžete si ju spríjemniť medom. Môžete ho tiež zmiešať s iným liečivým či bylinným čajom a to v rovnakom pomere. A ak sa predsa neprinútite čaj vypiť, na trhu existujú aj doplnky v tabletách.

Po pôrode

Nové mamičky môžu ťažiť z liečivej sily aj po pôrode. Čaj totiž stimuluje činnosť čriev a pôsobí tak detoxikačne. Po dostavení menštruácie podporuje tento čaj reguláciu cyklu a zmierňuje menštruačné kŕče.

Kontraindikácie

Ak máte pochybnosti, vždy sa poraďte so svojím lekárom. V akom prípade by ste čaj nemali užívať? (Jedná sa o všeobecné odporúčania)
  • V minulosti ste predčasne porodila
  • V 2. trimestri sa vyskytlo krvácanie
  • Máte naplánovaný cisársky rez
  • Očakávate dvojčatá
  • Máte vysoký tlak

Záver

  • Čaj z listov malinovníku je prírodný liek, ktorý sa používa v pôrodníctve a gynekológii už veľmi dlho.
  • Účinné zložky napomáhajú uvoľneniu svalov maternice a panvy. Vďaka tomu môžu uľahčiť pôrod.
  • Okrem toho listy podporujú regeneráciu v šestonedelí.