Byť pri pôrode: Áno alebo nie?

Byť pri pôrode: Áno alebo nie?>

Otec zvykol čakať v najbližšom bare s cigaretou a pivom v ruke, kým sa dozvie tú radostnú a hlavne definitívnu novinu. Časy, keď bolo neslýchané byť v jednej miestnosti s rodiacou partnerkou, sú však preč. Dnes chce väčšina otcov hrať aktívnu rolu pri pôrode.

Je to dobrý nápad alebo by ste si toto rozhodnutie mali ešte lepšie premyslieť? Pripravili sme pre vás argumenty pre a proti.

 isifa_158276073

Za účasť na pôrode:

Vaša partnerka chce, aby ste tam boli.

V minulosti žili rodiny viac pokope. Nebol problém, aby sa pôrodu miesto budúceho otca zúčastnila radšej partnerkina mama alebo sestra. Dnes však budúce mamičky do značnej mieri vyžadujú, aby sa pôrodu zúčastnila jediná osoba. Tá, ktorá je za vzniknutú situáciu najzodpovednejšia. Vy!

Pôrod vo vašej prítomnosti pre ňu bude jednoduchší.

Čo je lepšie, ako vedieť, že ste naozaj nápomocný v tejto ťažkej životnej skúške? Vaša partnerka sa zaručene bude cítiť pokojnejšie a bezpečnejšie, ak vedľa nej budete aj vy, nielen cudzia sestrička v bielej rovnošate. Nemusíte byť expert na pôrody, ani vedieť detaily o každom nasledujúcom kroku. To, že budete prítomný, maximálne stačí. isifa_76661184

Budete priamym svedkom pri narodení vášho dieťatka.

Čo môže byť väčším zázrakom, čo môže byť úžasnejšie, než keď prvý krát uvidíte svojho vlastného potomka a budete pri ňom v jeho úplne prvých minútach na tomto svete? Na takýto zážitok sa nezabúda.

Môžete tlmočiť priania svojej polovičky.

Z prítomných ľudí na pôrodnej sály ju poznáte zo všetkých najlepšie. Možno nebude vedieť vždy s presnosťou povedať sestričke alebo doktorovi, čo chce. Preto je dobré, ak bude mať vedľa seba niekoho, kto maximálne rozumie jej gestám aj bez slov. Tým niekým ste vy.

 isifa_89318110

Proti účasti na pôrode:

Vy sám sa nebudete chcieť zúčastniť.

Niektorí chlapi proste majú taký pocit. V niektorých kultúrach je to dokonca nevhodné. Ak zvádzate vnútorný boj so samým sebou alebo vonkajší boj s partnerkou, je lepšie poriadne si o tom pred pôrodom pohovoriť a nájsť spoločnú cestu. Možno sa len cítite nesvoj, pretože neviete, čo v danej situácii robiť. Aj s týmto vám vaša polovička môže pomôcť a nasmerovať vás.

Môžete samotný pôrod skomplikovať.

Ste typ človeka, ktorý okolo seba v napätých situáciach roznáša ešte viac stresu a úzkosti? To je zrejme posledná vec, ktorú vaša partnerka teraz potrebuje. Alebo skôr máte pocit, že budete mať tendenciu zasahovať do práce zdravotnej sestričky a snažiť sa brať iniciatívu až príliš do svojich rúk? Aj v takom prípade radšej zvážte svoju účasť.

Uvidíte všetok ten "bordel".

Pri pôrode býva veľa neporiadku. Ak sa rozhodnete ho zúčastniť, budete toho svedkom. Krv, plodová voda, tržné rany, zašívanie, moč a iné veci. Mohlo by to mať neskôr vplyv na sexuálnu príťažlivosť voči vašej partnerke? Zatiaľ sa nepotvrdili dôkazy, že by tomu tak nevyhnutne muselo byť.

153828295

Mám tam byť / nemám tam byť?

Na túto otázku si budete musieť odpovedať sami. Rozhodnutie bude na vás a vašej partnerke. Nikto by vám ho nemal zazlievať. Ak sa rozhodnete pre áno, je ešte fajn dohodnúť sa na vašej konkrétnej úlohe pri pôrode. Či budete iba tichý spoločník / pozorovateľ alebo sa od vás bude očakávať aktívnejšie sa do priebehu pôrodu zapájať.