Bylinky pre zdravie vašej rodiny

Bylinky pre zdravie vašej rodiny>
Čím ďalej viac ľudí sa prikláňa k liečbe prírodnou cestou. Niet divu, je oveľa jemnejšia, šetrnejšia a lacnejšia. Pokiaľ ale neviete, ako správne jednotlivé rastlinky použiť, poradíme vám! Bylinky aj jednotlivé plody si môžete bez obáv pokojne usušiť, pretože touto úpravou nestratia vôbec nič zo svojich úžasných liečivých schopností. A ak nemáte možnosť vypestovať si vlastnú úrodu v záhradke, môžete ich zakúpiť v špecializovaných predajniach alebo vo väčšine lekární. Poďte sa teraz s nami pozrieť na niektoré bylinky, ktoré vám môžu pomôcť od najčastejších zdravotných problémov a drobných komplikácií.

Medovka

Bylinky pro zdraví vaší rodiny Má celkom široké využitie. Pomôcť dokáže pri problémoch so spánkom, znižuje vysoký krvný tlak a zmierňuje migrénu. Odporúča sa tiež pri závratoch, pre posilnenie zraku, pri reumatických opuchoch, vredoch a na kloktanie pri zápale mandlí alebo ďasien. Stačí vrchovatú lyžičku sušených byliniek zaliať 250 ml vriacej vody a nechať krátko vylúhovať. Pite jeden až dve šálky denne.

Ľubovník

Vynikajúca bylinka pre tých z vás, ktorých trápi zlá nálada a melanchólia. Táto rastlinka totiž obsahuje látky, ktoré pôsobia ako prírodné antidepresívum. Musíte ju ale užívať dlhodobo, teda aspoň dva mesiace. Dokáže vás výborne "nakopnúť" a navodiť šťastnú optimistickú náladu. Dve lyžičky zalejte 250 ml vriacej vody a nechajte 10 minút lúhovať. Sceďte a pite dva až tri šálky denne.

Mäta

Bolí vás žalúdok? Zjedli ste niečo zlé alebo vám skrátka len nejaké jedlo nesadlo? Uvarte si mätový čaj! Veľmi pozitívne totiž ovplyvňuje zažívanie, uvoľňuje prípadné kŕče, upokojuje žalúdok a činnosť čriev. Okrem toho je tiež vhodný pri chrípke a prechladnutí, obzvlášť pri bolestiach v krku. Zalejte dve lyžičky 250 ml horúcej vody a nechajte 5 až 10 minút lúhovať. Piť ho môžete podľa potreby.

Baza

Hovorí sa, že vraj má doslova magické účinky. Kvety i plody bazy obsahujú veľmi veľa vitamínov, minerálov a antioxidantov, skvele posilňujú imunitu a pôsobia proti vírusom a baktériám. Používať môžete bazové sirupy, marmelády alebo víno. Skvele ale poslúžia aj sušené bazové kvety. Dve až tri lyžičky zalejte pol litrom vody a nechajte zhruba 10 minút vylúhovať. Počas dňa môžete vypiť aj dve šálky čaju.

Šípky

Spomínate na to, ako vás vaše mamičky a babičky nútili piť šípkový čaj? Či už vám chutil alebo nie, verte, že veľmi dobre vedeli, čo robia! Veď šípky sú výborným prírodným zdrojom vitamínu C a ten, ako iste viete, zlepšuje imunitu. Rozdrvené umyté šípky zalejte studenou vodou a nechajte lúhovať cez noc, potom zmes preceďte a pite podľa potreby. Týmto postupom zachováte pre telo najviac prospešných látok.

TIP: Pripravte si babičkinu nechtíkovú masť!

Liečivé masti, balzamy a krémy sú určené na vonkajšie použitie, predovšetkým na zmiernenie bolesti. Na ich prípravu môžete použiť čerstvé aj sušené byliny, uchované v masti, mandľovom oleji či lanolíne. Nechtíková masť sa používa predovšetkým na liečbu kŕčových žíl, pomliaždenín a zaparenín. A ako ju pripravíte? Pri nízkej teplote rozpustíte v hrnčeku asi 200 g bravčovej masti. Potom pridajte jednu hrsť kvetov nechtíka, zmes dobre premiešajte a následne schlaďte. Po 24 hodinách hmotu znovu rozpustite a preceďte cez plátno.