Recept na zdravú brokolicovú polievku pre celú rodinu

Recept na zdravú brokolicovú polievku pre celú rodinu>
Brokolica je ďalšia z potravín, ktorá dokáže pri príprave rodinného jedálneho lístka vzbudiť vášne. Nie je ale nutné ju hneď zatracovať. Je bohatá na vitamín C, beta-karotén, vitamín E, vitamín B1, kyselinu listovú (B9) a vitamín B2. Z minerálnych látok obsahuje predovšetkým draslík, vápnik, fosfor a síru. Bohatá je samozrejme aj na vlákninu. V poslednej dobe sa dokonca objavili štúdie, ktoré potvrdzujú, že brokolica výrazne ochraňuje ľudský organizmus proti voľným radikálom, toxickým a rakovinotvorným látkam. A ako na chutnú a rýchlu polievku?

Budete potrebovať:

  • 1 brokolicu (cca 500g)
  • 1 stredne veľkú cibuľu
  • 1 stredne veľký zemiak
  • 1 mrkvu
  • 1 petržlen
  • 1 zeleru
  • 1/2 litra vývaru alebo vody
  • Kúsok masla
  • Soľ
  • Korenie
  • Tyčový mixér
Brokolicu nakrájajte na menšie kúsky. Časť ružičiek - menšiu misku - rozoberte na úplne malé kúsky. Tie potom budú slúžiť ako náplň do polievky. Nebojte sa použiť brokolicu úplne celú vrátane hlúbov. Má lahodne sladké vnútro a o to by bolo škoda prísť. Okrájení košťálu Mrvku, petržlen, zeler a zemiak ošúpte a nakrájajte tiež na menšie kúsky. Ak vám dieťa ukradne poslednú mrkva ktorú máte, pokojne ju vynechajte. Cibuľu nakrájajte na kocky. Ingredience pokrájené Na masle orestujte cibuľku. Keď začne hnednúť, prisypte všetku zvyšnú zeleninu. Asi päť minút restujte a zalejte horúcim vývarom alebo vodou. Stačí toľko, aby bola zelenina ponorená, polievka sa vám tak začne rýchlejšie variť. Restování Uvarte do mäkka (bude to trvať asi dvadsať minút) a rozmixujte ponorným mixérom. Zrieďte polievku podľa potreby zvyšným vývarom alebo vodou a vsypte malé ružičky, ktoré ste si schovali na začiatku. Dochuťte soľou a korením. Povarte ešte 5 minút a je to. Hotová polévka

Pár tipov

Ružičky, ktoré budete dávať do polievky nakoniec, nakrájajte naozaj na drobné "jednohubky", aby sa vám polievka lepšie jedla. Pridanie smotany alebo jej alternatívy je samozrejme na vás, polievka bude jemnejšia. Zemiak súčasťou polievky byť nemusí, ale ja ho do takýchto krémových zeleninových polievok požívam vždy. Zahustí a drží krémovú konzistenciu. Ak ho do polievky nepridáte, bude sa deliť na tekutú a pevnú časť. Niektoré slabšie povahy by potom polievku mohli odmietnuť - vizuálne to nie je nič moc.

A ako na oteckov?

Že sa im s príchodom bábätka zmení celý život, to oteckovia samozrejme tušia. Čo im ale nedochádza, je fakt, že sa to časom začne týkať aj ich tanierov. Akonáhle dieťa začne jesť normálne domáce jedlo, začnú mamičky väčšinou upravovať spôsob svojho varenia. Pribudne viac druhov zeleniny, ubudne soli a rôznych dochucovadiel. Oteckovia, zvyknutí na úplne inú stravu, to väčšinou nesú s nevôlou. A tak máme dve možnosti. Buď budeme variť zvlášť pre dieťa a zvlášť pre oteckov a zbláznime sa, alebo oteckov trošku oklameme a podplatíme :D.

Čo tak urobiť pikantné krutóny?

Mne sa na panvici vždycky spálili, a tak som ich začala robiť v rúre. Keď na ne nezabudnete, tak sa nespália a spotrebujete aj menej tuku. Ako na to? Nakrájajte si starší chlieb na kocky a dajte ho do misy. V malej miske si zmiešame trošku oleja, soli a pridajte nejaké obľúbené korenie alebo bylinky. K tejto polievke sa hodí napríklad tabasco. Chlebové kocky zmesou zalejte a rukami premiešajte, aby sa dostala všade. Predhrejte si rúru na 150 stupňov, vyložte si malý pekáčik papierom na pečenie (úžasný to vynález) a ochutené kocky chleba na neho rozprestrite. Pečte na grile cca 10 minút, až kým nebude mať chlieb vami požadovanú farbu. Občas premiešajte.