Bonding trochu inak. "Po otcovsky"

Bonding trochu inak. "Po otcovsky">

Vaša partnerka dieťatko nosí 9 mesiacov pod srdcom a privedie ho na svet. Ona je tiež tá jediná, ku ktorej prsiam sa dokáže dieťatko prisať. A aj keď už materskú „dovolenku" pár odvážnych chlapov vyskúšalo, naďalej to zostáva väčšinovou výsadou žien. Ako sa teda dostať svojmu dieťatku pod kožu? Jednoducho „bondingom“.

Nie je to žiadna veda. Anglický výraz „bonding“ neznamená nič viac, ako vytváranie si vzájomnej väzby medzi rodičom a dieťaťom. Nič viac a pritom všetko. Bez toho, aby voči vám vaše dieťatko malo absolútnu dôveru, to predsa neide. Ako to teda docieliť?

100093159

Polnočná fľaška na váš účet

Trávite väčšinu dňa kvôli pracovným povinnostiam mimo domu, ale zároveň sa nechcete so svojím novorodeniatkom stretávať iba počas víkendov alebo ho maximálne pozorovať, ako spinká? Stále sa ešte môžete stať nočným strážnikom. Keď už vaša polovička dokáže napumpovať do zásoby dostatok materského mlieka, prípadne nedojčí, ale krmíte dieťatko kojeneckou výživou, prevezmite občas štafetu. Je to neoceniteľná príležitosť, ako si vytvoriť s dieťatkom silné puto a mať chvíľku iba pre seba. Určite aj vaša polovička ocení, keď ju od opätovného polnočného vstávania raz za čas odbremeníte.

Zo začiatku sa možno budete cítiť trošku nemotorne. Keď ale po čase získate ten správny grif, začnete si túto chvíľku s vašim drobčekom naplno užívať. Nikto vás nebude zbytočne vyrušovať, vonku budú cvrlíkať cvrčky a v telke budú dávať tie najhlúpejšie teleshopingy.

Náš tip!

Buďte v tesnej blízkosti

Híčkajte si svoje dieťatko pri sebe dostatočne blízko. Ako ste už zrejme zistili, v tomto veku bábätka ešte nehryzú. Keď drobca dojčí vaša partnerka, má ho vo svojej tesnej blízkosti a díva sa mu do očí. Keď ho krmíte vy z fľaše, snažte sa ho držať v podobnej pozícii. Dieťatko sa na vás bude môcť dívať a bude cítiť váš dych.

"Ako vyzerá "bonding" u nás doma? Sedím na gauči hodinu - dve pred východom slnka so zavretými očami a v pokojnom sede sa snažím opäť uspať svojho synčeka. Sú to chvíle, keď všetko a všetci okolo jednoducho ustúpia kdesi do úzadia. Nemenil by som." Ján

Kto žmurkne prvý?

Deti zbožňujú dívať sa zblízka do známej tváre. Je len na vás, aby pre vášho drobčeka bola vaša tvár tá, ktorú dobre pozná. Ak chcete aj vy dopodrobna poznať každú jeho bunku, zahrajte si s ním starú dobrú klasiku: "Kto žmurkne prvý?" Kým to vášho drobčeka unaví, budete odborník na každé jedno znamienko a budete tiež chcieť prísť na to, či má tak špicaté uši po vašej matke alebo partnerke.

Čítajte si spolu športovú prílohu

Ak chcete zo svojho drobca (či už syna alebo dcérky) malého futbalového šampióna, nikdy nie je príliš skoro začať s prípravou. Detičky milujú počúvať rôzne sfarbenia hlasu a čím častejšie sa s ním budete zhovárať, tým lepšie bude pracovať aj jeho maličký mozoček. Nemusíte mu práve šepkať sladké zdrobneninky o tom, aký je už veľký chlapček. Pokojne s ním preberte výsledky zápasov či aký ste mali deň v práci.

86540834

Plienky sú základ

Najmä počas prvých mesiacov ich vaše dieťatko spotrebuje na tony. Buďte teda správne zainteresovaný a s prebaľovaním aspoň časti z nich svojej polovičke pomôžte. Pri dnešných praktických, supermoderných jednorázovkách to už zvládne snáď aj každý IT-čkár.

SuperOtec so SuperBabyVakom

Dnes už nie je žiadna hanba výjsť na rodinný výlet či aspoň nákup s babyvakom. Pripnutým na vás, nie na vašej drahej. Opäť iba zopakujeme už známe príslovie: Fyzická blízkosť je základ správneho puta medzi rodičom a dieťatkom.

Kto za to stojí, ak nie vlastné dieťa?

Toto pravdepodobne nie je záver, s ktorým by prišli vedci. Ak ste však zvedavý, či ste skutočne prepojený so svojím dieťatkom, spýtajte sa sami seba, či ste ochotný vstať z postele a nakŕmiť niekoľko krát za noc po dobu niekoľkých mesiacov, prebaliť, upokojiť či vyčistiť zvratky po niekom inom, ako po vlastnom dieťatku? Je to totiž práve otcovské puto, ktoré vám dovoľuje prekonávať sa. Vďaka rodičovskej väzbe dokážete toto všetko a ešte omnoho viac. Dáva vám pocit, že všetky nepríjemnosti za to stoja.