Bežné problémy v 1. dňoch dojčenia

Bežné problémy v 1. dňoch dojčenia>
V prvých dňoch dojčenia vás môže prekvapiť niekoľko problémov. Vybrali sme pre vás tie najčastejšie a pozreli sme sa na ich príčiny i riešenia.

Boľavé bradavky

Hoci je priebeh dojčenia u každej mamičky individuálny, nemalo by vám spôsobovať bolesť. V prvých dňoch je úplne bežné, že budú vaše bradavky citlivejšie. Ak však táto bolesť pretrvá, je to znamenie, že niečo nie je v poriadku a je potrebné sa zamerať na správnu techniku ​​a polohu bábätka. Je tiež možné, že ide o iný problém, napríklad kvasinkovú infekciu či obmedzenú pohyblivosť jazyka kvôli skrátenej uzdičke dieťaťa.

Ako sa to prejavuje?

Najčastejšie sa bolesť objavuje z dôvodu zlého prisávania dieťaťa k prsníku. Týmto pohybom totiž bábätko spôsobuje trenie a následnú bolesť. Tiež je potrebné overiť, či netrpíte kandidózou alebo vaše dieťa skrátením uzdičky jazyka. Ak máte na tento problém podozrenie, kontaktujte svojho lekára, pôrodnú asistentku či laktačného špecialistu.

Aké je riešenie?

avent_krem-na-bradavkyNajjednoduchším spôsobom je zabezpečiť, aby sa vaše dieťatko prisávalo správne. Ak vám hneď prvé prisanie spôsobí bolesť, dieťa odoberte od prsníka (tým, že mu do pusinky jemne vložíte čistý prst) a skúste to znova. Je potrebné, aby malo dieťa čo najvyššie množstvo tkaniva vašich bradaviek vo svojich ústach. Je tiež možné, že by vám postačovala len malá rada so správnou technikou od laktačného poradcu. Rovnako môže pomôcť vytlačiť po každom dojčení pár kvapiek mlieka na vaše bradavky, prípadne používať špeciálny krém. Ten napomáha rýchlejšej regenerácii. Tiež vám môžu pomôcť zbierače materského mlieka. Chránia totiž prsné bradavky v oblečení a umožňujú dobré prúdenie vzduchu. avent-sada-musli-zbierace-materskeho-mlieka

Obavy kvôli nedostatku materského mlieka

Najmä prvorodičky mávajú obavy z nedostatočného množstva mlieka. Väčšina žien je ale schopná bez problémov produkovať dostatok mlieka pre plnohodnotnú výživu svojho dieťaťa.

Ako sa to prejavuje?

Dieťa s dostatočným príjmom potravy by malo vyprodukovať aspoň 6 vlhkých plienok denne a jeho stolica by mala byť mäkká a žltá. Dieťa by tiež malo priberať na váhe, malo by byť zdravé a čulé hneď od prebudenia. Ak to nie je váš prípad, môže vaše dieťa potrebovať viac mlieka.

Aké je riešenie?

Nedeste sa. Je prirodzené, že dieťa prechádza rôznymi rastovými periódami, kedy sa bude javiť ako extra hladné a bude chcieť byť kŕmené oveľa častejšie a dlhšiu dobu. Akonáhle začnete vaše dieťa kŕmiť častejšie, vaše telo sa vám prispôsobí a začne tvoriť viac mlieka spravidla hneď druhý deň. Ďalší spôsob, ako navýšiť produkciu mlieka je pravidelná stimulácia vášho poprsia po každom kŕmení. Niekedy môže byť kŕmenie nedostatočné, pretože sa dieťa neprisáva správnym spôsobom. V tom prípade je potrebné vyhľadať laktačného poradcu.

Naliate prsia

Tento problém môže byť spôsobený zadržiavaním tekutiny, opuchmi alebo zápalmi prsného tkaniva. Teda nie len zvýšenou produkciou materského mlieka. Rovnako aj nedostatočné či zlé kŕmenie vášho dieťaťa môže viesť k naliatiu pŕs.

Ako sa to prejavuje?

prsna-termovlozkaVaše prsia vám pripadajú tvrdé, ťažké, horúce a hrudkovité. Pre dieťa potom môže byť ťažké sať mlieko.

Aké je riešenie?

Požiadajte o rady ohľadom dojčiacej techniky, aby ste mali istotu, že mlieko je neustále v pohybe. Používajte chladiace vrecká do podprsenky aspoň pol hodinu bezprostredne po dojčení. Hrejivá a jemná masáž pred dojčením pomáha v extrakcii mlieka. Skúste pred kŕmením vytlačiť malé množstvo mlieka alebo použiť prsné klobúčiky pre zvláčnenie svojich dvorcov.

Zablokovanie kanálikov

Častou príčinou upchatých kanálikov sú usadeniny tukového tkaniva vo vnútri prsníkov (ktoré sú primárne produkované práve na ich ochranu) alebo tiež príliš veľké zúženie daného kanálika. Neliečenie upchatého kanálika môže viezť až k mastitíde.

Ako sa to prejavuje?

Všeobecne sa zablokované kanáliky väčšinou prejavujú ako nepríjemná hrudkovitosť či ako malá hrudka veľkosti guľôčky hrášku.

Aké je riešenie?

Najdôležitejšie je pravidelné dojčenie a časté odvádzanie materského mlieka preč z pŕs. Občas môže byť upchatý kanálik spôsobený aj zlou technikou dojčenia. Preto takisto odporúčame obrátiť sa na svoju pôrodnú asistentku či laktačného špecialistu. Jemná masáž pŕs s použitím teplej vody alebo žinky môže veľmi pomôcť. Rovnako tak aj zmena polohy dojčenia.

Mastitída

Mastitída je zápal prsníka, ktorý sa môže prerásť až do infekcie, pokiaľ nie je dostatočne rýchlo liečený. Mastitída môže byť spôsobená prekrvováním prsníka, zaneseným kanálikom, odretou alebo popraskanou bradavkou. Môže sa objaviť aj úplne bez príčiny.

Ako sa to prejavuje?

Na prsníku sa môžu objaviť červené škvrny, miesta môžu byť horúce a napäté. Príznakom môže byť taktiež horúčka alebo chrípka s ťažším priebehom.

Aké je riešenie?

Pokračujte v dojčení. Vyprázdňovanie pŕs a pravidelný odvod mlieka sú veľmi dôležité. Časté kŕmenie a dobré vyprázdňovanie pŕs môže mastitídu vyriešiť veľmi rýchlo. Uistenie ohľadom správnej techniky dojčenia môže taktiež pomôcť pri jej riešení a predchádzať jej opakovaniu. Horúce obklady pred a po dojčení sú nielen príjemné, ale pomáhajú aj dobrému prietoku mlieka. Ak sa necítite dobre, navštívte ihneď svojho praktického lekára.

Kvasinková infekcia (kandida)

Kandida je hubová infekcia, ktorá môže postihnúť matku i dieťa, alebo aj obidvoch naraz. Oveľa častejšie sa objavuje až po prvých týždňoch dojčenia. Môže sa vyskytnúť aj po liečení antibiotikami, pretože tie zabíjajú prirodzenú bakteriálnu kultúru a podporujú tak huby v ich vývine.

Ako sa to prejavuje?

Bolesť bradaviek, ktorá sa objaví po problémovom období neobmedzeného kŕmenia. Bradavky môžu byť ružové, lesklé a veľmi bolestivé. Takisto môžu svrbieť alebo páliť. Občas sa kandida dostane aj dovnútra pŕs, obzvlášť, ak sú bradavky popraskané alebo odreté. Kvasinková infekcia v ústach vášho dieťaťa sa prejaví ako biele zapálené fľaky, zospodu ružovkasté. Dieťa môže mať tiež ružové uhrovité vyrážky.

Aké je riešenie?

Kandida zvyčajne vyžaduje liečbu matky aj dieťaťa. Dohodnite si preto schôdzku so svojím praktickým lekárom.

Príliš veľa mlieka

Zo začiatku bude pravdepodobne vaše mlieko vystrekovať agresívnejším spôsobom a potom sa sila prietoku ustáli. Dieťa sa môže pri prehĺtaní dusiť, pokiaľ je prúd materského mlieka príliš silný a často k tomu prehĺta aj vzduch.

Ako sa to prejavuje?

Mamičky majú často skúsenosti s prudkým tokom mlieka ak trpeli naliatím či prekrvením pŕs, upchatými kanáliky alebo mastitídou.

Aké je riešenie?

Pri každom dojčení použite iba jeden prsník. Môžete nechať dieťa kŕmiť sa na tejto strane tak dlho, ako len bude chcieť. Zachyťte počiatočný silný tok mlieka napríklad do uteráka a nechajte dieťa prisať sa, až sa tok materského mlieka ustáli iba do pravidelného kvapkania.

Ploché či vpadnuté bradavky

Vpadnuté alebo ploché bradavky sa vyskytujú u jednej z desiatich žien a sú spôsobené krátkou mliečnou žľazou, ktorá bradavku zaťahuje a bráni jej vo vystúpení. Špeciálna podpora, poloha a umiestnenie dieťaťa môže byť všetkým, čo je potrebné urobiť. Dieťa si pri saní mlieka môže bradavku vytiahnuť o toľko prsného tkaniva, koľko len bude potrebovať a pohodlne sa nakŕmiť.2943-501290900294 Ak máte ploché alebo vpadnuté bradavky, môže vám pomôcť AVENT Niplette. Ten pomocou jemného savého podtlaku stimuluje mliečne kanáliky a vytiahne bradavku von do malého plastového klobúčika. V ideálnom prípade je dobré začať klobúčiky používať ešte pred začiatkom tehotenstva alebo v priebehu prvých šiestich mesiacov tehotenstva, pokiaľ nezačnú byť bradavky príliš citlivé. Po narodení bábätka ich môžete tiež používať niekoľko minút pred každým dojčením, pre dočasné vytiahnutie bradavky. Odstriekavanie mlieka pred začiatkom dojčenia môže tiež napomôcť k vytiahnutiu vpadnutej bradavky. https://youtu.be/f97JYvlFvMk