Balíme lekárničku na dovolenku: Čo by mala obsahovať?

Balíme lekárničku na dovolenku: Čo by mala obsahovať?>
Balíte na dovolenku a premýšľate, čo ste zabudli? Pevne veríme, že nič podstatné. Ak by ste ale predsa len chceli nahliadnuť do zákulisia toho, čo by mala obsahovať správna lekárnička, či už máte detičky alebo ich očakávate, poďte sa pozrieť na to, čo odporúča farmaceut. Marek Macejko pracuje v lekárni a tak vie presne povedať, čo by vaša lekárnička mala obsahovať. Lekárne sa na letnú sezónu poctivo pripravujú a preto sa určité lieky či prípravky majú vždy v zásobe. „V lete pacienti najčastejšie potrebujú prípravky na opaľovanie a po opaľovaní, lieky na žalúdočné problémy, prípravky na uštipnutie hmyzom či drobné poranenia. U žien sa zvyknú častejšie vyskytovať intímne problémy ako napr. zápal močových ciest,“ hovorí farmaceut. Ak máte doma detičky do troch rokov, samoliečba je podľa farmaceuta o niečo komplikovanejšia a vhodná iba vo vybraných prípadoch a po obmedzenú dobu. Ak sa vám počas dovolenky niečo prihodí, je vždy dobré konzultovať situáciu s lekárom, predsa len menšie detičky potrebujú stopercentnú starostlivosť. Calcium masť Všeobecne si však do lekárničky zabaľte:
  • Lieky proti horúčke a bolesti
  • Rehydratačné roztoky (využívané najmä pri hnačkách)
  • Probiotiká
  • Vhodné sú aj sirupy a čapíky, podľa toho, čo preferujete v bežnom „nedovolenkovom“ fungovaní

Cestujete do zahraničia a premýšľate nad poistením? Pozrite si tento článok! 


Nebojte sa pýtať. Ak si aj neviete rady s tým, čo kúpiť alebo čo by ste potrebovali, je dobré sa s farmaceutom poradiť. Vedia mamičky vždy, čo by chceli? „Záleží to od prípadu k prípadu. V lekárni je možné stretnúť od úplne neznalých mamičiek až po mamičky, ktoré vedia rôzne „pikošky“. O liekoch je však vždy vhodné sa poradiť s farmaceutom. A zvlášť pri špecifických situáciách akými sú tehotenstvo, dojčenie či liečba detí,“ hovorí so svojej skúsenosti pán Macejko.

Weleda Opaľovacie mlieko A čo tehuľky?

Toto špecifické obdobie má svoje nástrahy a závisí od vás a od vášho lekára, či vám dovolí cestovať. Tiež však platí, že porada s lekárom či farmaceutom je na mieste a všetky otázky, ktoré máte na mysli, by mali byť zodpovedané. Ak to na vás ešte nie je vidieť, ale viete, že bábo čakáte, určite to pri výbere liekov povedzte farmaceutovi. „Zaručí im to, že dostanú správny liek a tiež, že neohrozia zdravie seba či dieťatka,“ zakončuje náš rozhovor Marek Macejko.