Babičkina karfiolová polievka

Babičkina karfiolová polievka>
Karfiol - ďalší z rodiny kapustovitých. Pre niekoho lahodný, pre niekoho "smradľavý" a nepožívateľný. Obsahuje ale vitamíny C, D, E, B6, B12, ako aj kalcium, zinok alebo železo. Dnešná polievka bude trošku iná. Nebude síce taká zdravá, ako tie predchádzajúce (fazuľová, brokolicová a pórová), ale rovnako tak vynikajúca. Pridáme do nej zápražku aj smotanu a vďaka jej mierne sladkastej chuti si na nej pochutia aj deti.

Budeme potrebovať:

  • karfiol uvarený na skuskarfiolova-polievka
  • asi 1 liter vývaru (môžeme použiť aj vodu v ktorej sa varil karfiol)
  • asi 2 polievkové lyžice hladkej múky
  • 1 strednú cibuľku
  • 1 smotanu
  • kúsok masla
  • korenie - soľ, čierne korenie, muškátový oriešok
Na masle si speníme cibuľku do zlatista, zasypeme ju múkou a vymiešame svetlú zápražku. Zalejeme ju vývarom a vložíme asi ¾ vareného karfiolu rozdeleného na ružičky. Varíme približne 20 minút, aby sa zápraška dobre prevarila. Potom všetko rozmixujeme ponorným mixérom, vlejeme smotanu a ochutíme. Pozor na muškátový oriešok. Je naozaj intenzívny a stačí ho preto máličko. Na záver vložíme zvyšný varený karfiol pokrájaný na jednotlivé sústa. Výborné je posypať polievku pri podávaní jarnou cibuľkou. PS: Túto polievku je samozrejme možné urobiť aj bez múky a smotany. Karfiol sa ale naozaj veľmi zle spája, ani pridaný zemiak na zahustenie polievke veľmi nepomôže. Vznikla by vám akási hrudková voda. Ak máte špeciálnu diétu, tak to zvládnete aj tak. Ak nie, raz za čas vám zápražka a smotana dieru do bruška neurobia :-) Dobrú chuť.