Aromaterapia a domácnosť - 3. časť

Aromaterapia a domácnosť - 3. časť>
V minulých dieloch nášho malého seriálu sme si povedali niečo o histórii a použití esencií pre potechu tela i duše. Dnes sa pozrieme na ich využitie v domácnosti.

Aviváž

Ak používate pri praní aviváž a pozreli ste sa niekedy na zloženie, určite ste boli prekvapení, koľko chémie je potrebné pre mäkké a voňavé prádlo. Nezabudnite, že na funkčné prádlo a uteráky by sa aviváž nemala používať vôbec. Obaľuje totiž vlákna a bielizeň potom stráca svoje špeciálne vlastnosti (elasticita, savosť, vodeodolnosť). Ako mať úžasnú bielizeň aj bez chemikálií a navyše s vôňou na želanie? Je to ľahšie, než si myslíte. Stačí zmiešať:
  • 250 ml vody
  • 250 ml octu
  • 10 - 15 kvapiek obľúbeného esenciálneho oleja
Všetko prelejte do fľaše, dózy alebo pohára a používajte zhruba 2 lyžice do každého prania. Pred použitím zmes vždy premiešajte. Octu sa nemusíte báť - zmäkčuje vlákna a pri schnutí jeho vôňa zmizne. Zostane iba jemná vôňa esenciálneho oleja. Túto aviváž môžete bez obáv použiť aj na uteráky.

Domáca dezinfekcia povrchov

Ak občas dezinfikujete povrchy v kuchyni alebo v kúpeľni, bude sa vám hodiť nasledujúci recept na domáci dezinfekčný prostriedok. Budete potrebovať:
  • 3% roztok peroxidu vodíka (bežne kúpite v lekárni)
  • 3 kvapky antiseptického esenciálneho oleja (tymián, levanduľa, eukalyptus, teatree)
  • fľaštičku so sprejom - rozprašovač (nemala by prepúšťať svetlo)
Všetko zmiešajte a používajte, kedykoľvek budete potrebovať. Uchovávajte v tme.

Čistič kúpeľní

Tento univerzálny čistiaci prostriedok môžete použiť na všetko, vrátane mastných škvŕn, rozliatych škvŕn, nerezu a povrchov v kúpeľniach.
  • 2 dl vody
  • 1 dl bieleho octu
  • 5 kvapiek esenciálneho oleja
Všetko zmiešajte a vlejte do fľaštičky so sprejom a používajte podľa potreby.

Prevoňanie a dezinfekcia skríň

Tento geniálne jednoduchý spôsob som použila, keď som pripravovala oblečenie pred narodením Terezky. Jednoducho vezmite čistiace tampóny a nakvapkajte na ne pár kvapiek antiseptického oleja. Ja som napríklad použila grapefruit, pretože mi bol v čase tehotenstva najpríjemnejší. Navoňané tampóniky jednoducho uložte do šuflíku alebo skrine a vymeňte ich po pár dňoch. Keď použijete levanduľovú esenciu, ochránite tak svoje oblečenie pred moľami. Používate tiež pri domácom upratovaní vonné esencie? Ak áno, napíšte mi. Rada sa nechám inšpirovať. Krásny a voňavý jeseň praje Veronika!