Alergia na chlad u detí: Dá sa vôbec liečiť?

Alergia na chlad u detí: Dá sa vôbec liečiť?>
Hoci sa spoza mrakov derie na povrch slniečko, rána sú ešte pomerne chladné. Ešte stále by sme mali dávať pozor na to, ako sa oblečieme, koľko vrstiev je potrebných. Obzvlášť treba dávať pozor na drobcov. Chrániť ich znamená ochrániť ich od alergie na chlad.

Prejavy sú bežné, treba im ale venovať pozornosť!

Všetci dobre vieme, ako sa prejavuje alergia. Kýchame, spotrebujeme niekoľko balíčkov papierových vreckoviek, svrbí nás pokožka, prekvapí nás dýchavičnosť. Poznáte to? Zrejme áno, alergie dnes už bohužiaľ nie sú ničím výnimočné. Horšie je, ak tento stav spozorujete u svojho dieťaťa. Prepadne vás panika a vy neviete, čo s tým budete robiť. Zrazu rozmýšľate nad tým, z čoho to môže byť, či je to z jedla, z prostredia...ako to liečiť, či bežať za lekárom alebo stačí voľnopredajný liek z lekárne. Ak ste sa v podobnej situácii už ocitli, zrejme ste sa snažili najskôr zistiť, čím to bude. Ak je ešte vonku zima a dieťa nezjedlo nič, čo sa považuje za všeobecný alergén, môže to byť alergia na chlad. Prejavy alergie na chlad sú podobné ako nádcha, kožné problémy síce nie sú také časté, ale objaviť sa môžu. Začervenaná pokožka sa nemusí objaviť iba na rukách, často ju majú deti aj na nohách. Pridruží sa k nej suchá pokožka na lícach. Prejavy sa teda objavia všade tam, kde mal "prístup" vietor či chlad. Existujú ale aj výnimky. Medzi ostatné príznaky patrí:
  • Opuch začervenaných miest
  • Niekedy môže prísť až k popraskaniu pokožky
  • U niektorých pacientov nastáva problém pri prechode zo zimy do tepla a naopak
Žihľavka - symptóm, ktorý netreba podceňovať  Prajvy žihľavky môžeme odvodiť už od názvu, nakoľko presne viete, ako to dopadne, ak sa popŕhlite. Začervenané miesta nepríjemne svrbia. Dieťaťu ale nevysvetlíte, že sa to musí vydržať a nesmie sa škriabať si tieto miesta. Chladová žihľavka vzniká ako reakcia na chlad a nie je ničím výnimočná ako u detí, tak u dospelých. Je to vlastne reakcia organizmu na chlad.

Alergia versus nádcha

Jedným z príznakov, ktoré možno považovať za „rozdielne“ v rámci podobnosti alergie na chlad a nádchy je farba soplíkov. Ak dieťa smrká, popoťahuje nosom, no vo vreckovke sa hlien neobjavuje, výtok z nošteka je skôr biely a bez farby, nejde o klasickú „nádchu“ a príznaky pripisujte alergii a nie prechladnutiu.

 Detské alergie - čo všetko potrebujete vedieť? 


 Nie je to problém iba zimného obdobia

Možno vás však prekvapí fakt, že žihlavka ako prejav alergie sa môže vyskytnúť aj v lete. Takže ak počas horúceho dňa, skočíte do studenej vody, môže sa stať, že von z vody už vyjdete obsypaný červenými miestami – jednoducho vaše telo zareaguje na studenú vodu. V lete sa tento stav tiež prejavuje pri vychutnávaní si chladného osvieženia v podobe zmrzliny alebo studených drinkov – dôjsť môže k opuchu jazyka alebo pier.

Ako sa alergia na chlad dá liečiť?

Pod dohľadom lekára sa alergia dá liečiť antihistaminikami. Prevenciou je však využívať vhodné krémy, ktorými sa natierajte preventívne ale najmä pred tým, ako vyjdete z tepla do zimy. Platí to ako pri dospelom, tak pri dieťati. Vhodné sú, najmä pri dospelých, striedavé zmeny vody pri sprchovaní, ktoré „naučia“ pokožku lepšie sa prispôsobiť. Seba ale aj deti chráňte počas zimného obdobia pred chladom a vetrom, takže povinná výbava čiapka – šál – rukavice proste musí byť!

Test na alergiu – vyskúšate ho?

Neviete, či prejavy, ktoré postretli vás alebo vaše dieťa, máte z alergie na chlad? Pomôže jednoduchý test. U detí skôr nepríjemný, ale nič, čo by sa nedalo vydržať. Vezmite si kúsok ľadu a priložte si ho na ruku. Nechajte ho tam približne 20 sekúnd. Ak sa alergia na chlad v podobe začervenania objaví, viete, že s tým treba niečo robit.