Aký je ideálny váhový prírastok v tehotenstve?

Aký je ideálny váhový prírastok v tehotenstve?>

Počas tehotenstva je potrebné dbať na pravidelnú a vyváženú stravu. Je to obdobie, keď neživíme len sami seba, ale aj svoje nenarodené dieťatko. Každá budúca mamička by mala myslieť predovšetkým na to, že byť tehotná neznamená jesť za dvoch! Uberte na kvantite a pridajte na kvalite svojho stravovania.

Je to neuveriteľné, ale pre množstvo mamičiek je tehotenstvo niečo ako deväť mesiacov nekontrolovaného prejedania sa.

Počas tehotenstva by ste ale mali jesť vyvážene, kvalitne a zdravo, aby dieťa dostalo všetky potrebné živiny, a  ani vám aby nič nechýbalo. Koľko by ste teda mali ideálne v tehotenstve pribrať?

Potravinové doplňky SK

Veľkú úlohu hrajú gény

Rovnako, ako celé tehotenstvo, je aj konečný váhový prírastok veľmi individuálny.

Niektoré mamičky priberú sotva pár kíl, a to aj napriek tomu, že sa v jedle nijako zvlášť neobmedzujú. Po pôrode odchádzajú z pôrodnice so svojou pôvodnou (ak nie ešte nižšie) váhou, ktorú mali pred otehotnením. A potom sú mamičky, ktoré sa snažia jesť zdravo, nad svojou stravou premýšľajú, ale akoby naberali zo vzduchu.

Za tehotenstvo naberú aj viac ako 20 kilogramov, v pôrodnici nezostane ani polovica a potom sa dlho trápia so zhadzovaním nabraných kíl.

Svoju úlohu v tomto prípade hrajú gény, metabolizmus aj spôsob stravovania, ako aj kondícia mamičky pred tehotenstvom.

Ideálny váhový prírastok

Proti genetike sa samozrejme bojuje veľmi ťažko. Avšak aj napriek tomu existujú odborné odporúčania lekárov o tom, koľko by ste v tehotenstve mali maximálne pribrať.

Ak je tehotenstvo bez komplikácií, mala by ste pribrať približne 7,5 - 15 kíl. Menší alebo väčší prírastok by mohol znamenať problém, ohrozujúci zdravie vaše i vášho dieťaťa.

Zároveň je tiež dôležité, akým spôsobom váha stúpa. Priberanie na váhe by totiž malo byť vhodne rozložené.

Rozloženie váhy v tehotenstve v prípade, že žena priberie ideálnych 7,5 - 15 kilogramov:

  • Plod: 3,5 - 4 kg
  • Placenta: 750 g
  • Plodová voda: 1 kg
  • Maternica: 1 kg
  • Prsia: 0,5 - 1 kg
  • Váha krvi: 1,5 - 2 kg
  • Telesné tekutiny: 2 kg
  • Tukový vankúš: 2 - 5,5 kg

Pri príliš veľkom váhovom prírastku sa môžu objaviť zdravotné komplikácie, ako bolesti chrbta alebo kŕčové žily. Zároveň sa zvyšuje riziko cukrovky a vysokého krvného tlaku.

Samozrejme aj príliš nízky váhový prírastok (pod 7,5 kilogramov) môže pre tehotnú ženu znamenať komplikácie. Obvykle býva dôvodom ochorení tehotnej ženy, podvýživy alebo zle sa vyvíjajúceho plodu.

Ženy, ktoré dodržiavajú správnu životosprávu, dbajú na pestrú a vyváženú stravu s dostatkom čerstvého ovocia a zeleniny, tekutín, bielkovín, železa a vitamínov, problém s váhou spravidla nemajú. Rovnako tak je veľmi dôležité mať dostatok pohybu a odpočinku.

Avšak ako už sme povedali, každé telo je individuálne, preto je dôležité počúvať svoje vlastné telo a dávať pozor na to, ako sa cítite. Koľko kilogramov ste v tehotenstve pribrali vy?