Akú vodu vybrať pre dojčatá?

Akú vodu vybrať pre dojčatá?>

Voda je pre náš život veľmi dôležitá a pre správny vývoj našich detí by sme mali vyberať len tú najkvalitnejšiu. Ako ale spoznáte, že tá, ktorú ste si priniesli domov, je tou najlepšou? A podľa čoho ju vlastne vyberať? Poradíme vám!

Obsah vody v našom tele je 60 a 80 %, podľa veku. U dojčiat je toto množstvo väčšie, ako u starších ľudí. Voda v tele rozpúšťa živiny, odstraňuje odpadové a prebytočné látky, je nositeľom chemických informácií, v krvi pomáha prenosu kyslíka a oxidu uhličitého a v neposlednom rade má veľmi dôležitú úlohu pri regulácii telesnej teploty.

Pre deti jedine dojčenskú vodu

Pre vodu, ktorá je označená ako "dojčenská", platia veľmi prísne limity, ktoré musia byť splnené. V prvom rade sa sleduje množstvo dusitanov a dusičnanov, ktoré sa v zažívacom ústrojenstve môžu premeniť na toxické dusitany. V tele malého dieťaťa sa tak môže hemoglobín, ktorý prenáša v tele kyslík, premeniť na methemoglobín, ktorý prenosu schopný nie je. A to je veľmi nebezpečné! Dojčenská voda musí byť z kvalitného, podzemného zdroja, ktorý je vhodný pre prípravu dojčenskej stravy. Nesmie byť chemicky nijako ošetrená a vo výnimočných prípadoch môže byť upravená UV žiarením.

isifa-96828650

Od narodenia do šiestich mesiacov

Dojčenskú vodu by ste mali úplne bezpodmienečne používať minimálne do troch mesiacov veku dieťaťa. Lekári však odporúčajú pokračovať až do šiestich mesiacov. Niekedy sa pri nákupe môžete stretnúť s balenou minerálnou alebo pramenitou vodou, ktorá bude mať označenie "vhodná pre prípravu dojčenskej stravy". Kvalita tejto vody by síce mala byť porovnateľná s dojčenskou vodou. Majte ale na pamäti, že táto voda už prešla určitou úpravou rovnako ako pitná voda z kohútika. Čo sa týka skladovanie vody, aj to je veľmi dôležité. Nezabudnite vodu skladovať na tmavom a chladnom mieste, kde nebude vystavená priamemu slnečnému žiareniu. Vodu musíte spotrebovať do 48 hodín od jej otvorenia. Ak by ste pre dojčatá nepoužili špeciálnu vodu, mohlo by u nich dôjsť k vyvolaniu hnačkových ochorení.

Ako spoznáte dobrú vodu?

Na obale dojčenskej vody musia byť povinne uvedené tieto údaje:

  • Obsah rozpustených pevných látok, teda minerálnych látok, ako je vápnik, horčík, sodík, draslík a pod
  • Ak je voda sýtená oxidom uhličitým, musí byť označená ako "dojčenská voda sýtená" s uvedením obsahu oxidu uhličitého
  • Ak bola voda upravovaná UV žiarením, malo by na jej obale byť uvedené "ošetrené UV žiarením"

Kvalita vody z kohútika

Ak chcete po pol roku života dieťaťa používať k príprave nápojov a pokrmov vodu z kohútika, môžete si jej kvalitu overiť na stránkach vodárenských spoločností alebo rozbor vody v studni, pričom úplnú istotu o nezávadnosti vody získate jej prevarením.