Ako zvládnuť prvú chorobu bábätka?

Ako zvládnuť prvú chorobu bábätka?>
Začiatkom apríla, keď Terezka oslavovala 7 mesiacov, sme boli cez víkend mimo domova. Keď sme sa vrátili, našej maličkej sa zmocnili soplíky, kašeľ, červené očká a ťažké dýchanie. Aj napriek tomu som bola rada, pretože sa u nej neobjavila teplota. Každopádne, stalo sa to prvýkrát, keď ochorela, a vďaka radám našej doktorky sme nad prvým prechladnutím zvíťazili. Milé mamičky, teraz sa podelíme o naše super triky, ktoré nám pomohli.

Odsávať, odsávať, a ešte raz odsávať

Doma máme odsávačku na vysávač. Musím povedať, že aj keď pôsobí trošku drasticky, bez nej by sme sa soplíkov nezbavili. Prvá rada pri plnom nose u bábätka? Odsávanie! Soplíky sa nebudú množiť ďalej, nebudú stekať na priedušky, a nespôsobia ďalšie ťažkosti, ako napríklad zápal stredného ucha. Nebojte sa odsávania, aj keď vaše maličké bude možno protestovať, myslite na to, že mu týmto uľahčíte dýchanie a zabezpečíte tiež  miernejší priebeh choroby. Okrem odsávačky si zabezpečte kvalitné kvapky do nosa s morskou soľou a tiež sirup v prípade kašľa. Vždy je však vhodné kontaktovať vašu pediatričku, ktorá vám poradí, čo je pre dieťatko z týchto druhov boja proti nachladnutiu najlepšie.

Zvlhčujte vzduch, používajte vankúš

Prvá noc s Terezkinou nádchou bola nekonečná. Vstávala každých 10 minút, a nepomáhali ani kvapky do nosa. Naša maličká od začiatku spáva v postieľke bez vankúša. Keď ochorela, doktorka nám poradila, aby sme jej vankúš určite dali. Aký to má význam? Dieťatku sa bude ľahšie spať, lepšie dýchať a aj týmto krokom zabezpečíte, aby soplíky nestekali do uška alebo na priedušky. Čo nám pomohlo druhú noc? Zvlhčovač vzduchu. Vďaka nemu spala Terezka oveľa lepšie, a počas tejto jej nádchy to bol určite najväčší pomocník hlavne v noci. Zvykli sme si na neho tak, že keď máme v izbe príliš sucho, čo pri občasnom kúrení zažíva asi každý, hneď sa nám ľahšie dýcha, a je už našim neoddeliteľným nočným spoločníkom.

Dojčite na požiadanie a túľte sa

Terezku prikrmujem už od piatich mesiacov. Keď prechladla, príkrmy jej akosi prestali chutiť, a chcela sa len dojčiť. Chcem vás povzbudiť, aby ste sa v čase choroby neobávali dojčiť častejšie, na požiadanie, kedykoľvek, keď to dieťatko chce. Upokojí ho to, ale pomôže mu to aj k skorému uzdraveniu. Okrem dojčenia nám pomáhal aj nosič. A aj napriek trápeniu s plným nosom si v ňom dokázala pospať aj hodinku, čo bol u nás úspech. Tip - VIDEO - Čo by ste mali vedieť o šátkování >>

Kedy navštíviť lekára

Po prepuknutí prechladnutia u Terezky som kontaktovala pediatričku, ktorá nám poradila, ako s chorobou bojovať. Mali sme šťastie, keďže sa neobjavili teploty. Ako náhle ich máte, určite zavolajte lekárovi. Pokiaľ má bábätko do 3 mesiacov, ihneď vyhľadajte lekára. Ak je staršie, môžete dať lieky vhodné pre dojčatá podľa pokynov lekára, či lekárničky. Vždy sa však najprv poraďte, aby ste predišli komplikáciám.

Na záver vám chceme popriať, aby ste tieto tipy nemuseli využiť a mali vaše detičky zdravé!