Ako zvládnuť dojčenie pri návrate do práce?

Ako zvládnuť dojčenie pri návrate do práce?>
Vraciate sa do práce, chcete pokračovať v dojčení, ale máte strach, ako to všetko zvládnete? Určite hneď nemyslite na najhoršie a hľadajte rôzne riešenia, ako urobiť svoje dieťatko aj pri návrate do práce šťastné. Pozrite sa s nami, ako to všetko zvládnuť!

Spriateľte sa s odsávačkou mlieka

Aj keď pre niektoré z nás pôsobia ako mučiace zariadenia, môžu nám výrazne uľahčiť návrat do práce. Ak sú vaše prsníky preplnené, môžete ich v práci uvoľniť. Samozrejme, nie hocikedy, keď sa vám zachce, ale poriadnym tréningom ešte pred návratom sa pri správnej technike môžete naučiť naozaj vynikajúce triky a prsníky si pokojne vyprázdnite aj za 15 minút.

Pripravte na to aj dieťatko

Každá z nás vie, že v prvých mesiacoch je podávanie náhrad miesto bradavky nebezpečné. Hlavne vtedy, keď chceme dojčenie poriadne rozbehnúť. Preto ak sa na návrat do práce chystáte tak skoro, zvážte to. Deti rastú rýchlo. V prípade, že chcete v dojčení pokračovať, skúste fľaštičku dávať dieťatku postupne, nie pri každom kŕmení. Je ideálne, aby fľaštičku ponúkala vždy druhá osoba, aby si to dieťa zapamätalo a nespájalo si ju s vami. Ak dieťatko fľaštičku odmietne, skúste hľadať iné spôsoby ...4ced2fef2eaba42a2378ce0b34083c8b

Pravidlá skladovania a odstrekovania mlieka

Návrat do práce bude od vás vyžadovať odstriekavanie a skladovanie materského mlieka. Na odstriekavanie si môžete vybrať ručné alebo elektrické odsávačky. Ak je návrat do práce definitívny, najvhodnejšou a najrýchlejšou voľbou, ktorá vám ušetrí čas aj prsníky je práve elektrická odsávačka. Po odstriekaní uložte materské mlieko do sterilizovanej nádoby – môže to byť fľaša vášho dieťatka, či iné vrecká alebo špeciálne nádoby, ktoré sú na materské mlieko. Rovných 24 hodín vydrží mliečko v chladničke. Môžete ho skladovať aj v mrazničke na dlhšiu dobu, a to až 3 mesiace. Na čo by ste rozhodne mali myslieť je dátum a čas, ktorý by ste na nádobku s odstriekaným mliekom mali umiestniť, aby tak nevyšlo nazmar, a vy by ste ho nemuseli vyhodiť. Poznamenať si môžete aj množstvo odstriekaného mlieka. So správnym rozmrazovaním oboznámte aj svoju pestúnku, či kohokoľvek, kto sa bude o vaše dieťa starať, kým budete v práci. Mlieko rozmrazujte pomaly, najlepšie v chladničke alebo vo vodnom kúpeli. Pred tým, ako ho dieťatku dáte, ho ohrejte na telesnú teplotu a do 24 hodín spotrebujte. Na čo by ste mali pri rozmrazovaní zabudnúť je mikrovlnná rúra. Tá sa neodporúča.

Porozprávajte sa so zamestnávateľom

Váš šéf by mal vedieť, že stále dojčíte, a že je normálne, ak sa na 15  minút raz za tri hodinky vytratíte. Máte právo aj na skrátený pracovný úväzok. A tak môžete stráviť polovicu dňa v práci a tú druhú s vašim dieťatkom. Poznajte svoje práva aj v tejto oblasti, aby boli spokojné obe strany. Ak je to možné, môžete požiadať aj o prácu z domu, hlavne vtedy, keď vaše dieťatko ochorie. Nebojte sa zistiť všetky informácie, ktoré vám pri spokojnosti pomôžu.

Nehanbite sa!

Dojčenie je pre mamku, ako aj pre dieťatko tá najkrajšia vec na svete, preto sa nehanbite za to, že dojčíte aj keď ste začali pracovať. Neváhajte požiadať o diskrétnosť, či kľúče od nejakej kancelárie, ktoré vám zabezpečia nikým nerušené odstriekanie mlieka. Možno je naša spoločnosť ešte stále pobúrená a tvári sa, že dojčiace matky na verejnosť nepatria, ale neverte týmto trendom. Verte svojím inštinktom, a keď vás už v práci neskutočne chceli, mali by to pochopiť. Koniec koncov, stále sa môžete rozhodnúť odísť, či premyslieť si dokonalú stratégiu. Vždy však buďte sama sebou a v pohode, dieťatko všetko cíti!