Recepty

Ako (zaujímavo) pripraviť batáty či tekvicu?

Hoci vonku možno očakávať babie leto, príroda nám počas teplejších dní nadelila niekoľko chutným druhov zeleniny, s ktorou možno ani neviete, čo robiť. Batáty síce nie sú „naša“ zelenina, pri zavádzaní príkrmov sú jedným z obľúbených ingrediencií. A bez tekvice si mnohé mamičky tiež nevedia predstaviť jedlo. Aké zaujímavé kombinácie sme si pripravili teraz?

Nebojte sa nových chutí

Bežné suroviny, ktoré máme doma v záhradke často kombinujeme s niečím exotickým, chuťovo zaujímavým. Trendy v kuchyni sa nevyhnú ani slovenským domácnostiam a prečo experimentovať iba s „dospeláckymi“ jedlami, keď niečo chuťovo odlišné môžeme ponúknuť aj našim drobcom?

Samozrejme, nedá sa všetko zľahčovať a pri zavádzaní príkrmov či pri vymýšľaní jedla pre starších drobcov musíme dávať pozor, čo už z hľadiska alergénov môžu a čo nie. Každý recept si starostlivo prečítajte a sama usúďte, či je to pre váš vek už vhodné. Pretože ako chute, tak vek a s ním spojené dovolené ingrediencie sú na rozhodnutí mamičky. Ak sa nových chutí nebojíte, tieto recepty budú určite pre vás ako stvorené :-)

Hokaido s mangom

Napadlo by vám skombinovať tekvicu a sladké ovocie? Priznáme sa, je to naozaj výzva ale prečo to nevyskúšať? Mango je svojou sviežou chuťou pripomínajúcou leto v mnohých domácnostiach obľúbené a hokaido na jeseň dostať kúpiť v každom obchode alebo trhu, nehovoriac o tom, že oranžové hlávky už veľa našincov pestuje v záhrade.

Budete potrebovať:

  • Jednu tekvičku Hokaido
  • Jedno ošúpané a naporcované mango
  • Jednu polievkovú lyžicu oleja

Postup:

  • Tekvicu rozpoľte, odstráňte semienka, rovnako ošúpte mango
  • Pokrájanú tekvicu naparte a po vychladnutí kúsky zbavte šupky (po naparení vám to pôjde jednoduchšie dole)
  • Čas naparovania odhadujeme na cca 15 minút

Všetky ingrediencie zmiešajte dokopy a popučte. Pridajte olej, ak je treba

Ak ste spravili viac príkrmu a drobcovi chutí, pokojne môžete príkrm zmraziť a keď náhodou nebudete stíhať, viete, že vás čaká v mrazničke dobrota.


Kým sa jeseň ukáže v plnej sile, nakúpte všetko potrebné u nás :-)


Batát „na zeleno“

Babymoov NutriBaby

Jednou z pomerne častých zelenín, ktoré dnes už dopestujeme aj u nás, je cukina. Ak sa vám aj tento rok urodili cukín viac ako dosť a viete, že drobcovi v základom príkrme chutila, ponúkame variant s batátom a brokolicou. Hoci výsledná farba nie je lákavá, chuť je minimálne zaujímavá.

Potrebovať budete:

  • 4 hlavičky z brokolice
  • Jeden veľký batát
  • Pol cukiny
  • Lyžicu oleja či tuku – je na vás, čo preferujete

Postup:

  • Všetky suroviny ošúpte a nakrájajte
  • Približne 15 minút naparujte, do zmäknutia
  • Všetko spolu popučte alebo zmixujte do hladka
  • Podávajte alebo zmrazte – ako uznáte za vhodné

Tekvica s quinou

Zamilovali ste si matku zŕn, quinou? Je plná aminokyselín, je komplexným zdrojom proteínov, obsahuje železo, vápnik, horčík, draslík, vitamín E. Pripravovať ich môžete na slano aj na sladko, ako máte práve chuť. Najčastejšie sa používa ako príloha, my ju dnes skombinujeme s maslovou tekvicou.

Potrebovať budete:

  • Jednu šálku quinoi
  • Kus maslovej tekvice
  • Vodu

Postup:

  • Je pomerne jednoduchý. Tekvicu buď upečte alebo naparte. Ak ju budete piecť, spolu s ňou dajte do pekáča aj vodu.
  • Medzitým uvarte quinou (na jednu šálku quinovi sa odporúčajú dve šálky vody – prečítajte si návod na danom vrecúšku)
  • Obe ingredience dajte do mixéra spoločne zmixujte. Podávajte :-)

Akú surovinu by sme mali skúsiť zahrnúť do receptov nabudúce? Dajte nám vedieť do komentára! 


Batáty s kokosovým mliekom

Ak ste si obľúbili kokosové (či sójové) mlieko a pridávate ho bežne do varenia, s jednou plechovkou by ste to mohli skúsiť aj u svojho drobca. Napriek tomu, že chuť je pomerne „exotická“, experimentovať sa nezaškodí a nakoniec nikto nepovedal, že to musíte variť každý deň.

Potrebovať budete:

  • Tri stredné babáty
  • Pol až jednu celú plechovku/nádobku kokosového mlieka
  • Pol lyžičky koriandu (s bylinkou môžete ale nemusíte variť)

Postup:

  • Rozohrejte trúbu, na plech dajte rozkrojené batáty, ktoré popichajte vidličkou. Pečte do zmäknutia.
  • Nechajte vychladnúť a babáty potom šúpte.
  • Pokrájajte a vložte do mixéra. Pridajte mlieko a koriander. Mlieka použite najskôr menej, ak by bolo potrebné, pridajte :-)
  • Podávajte :-)

Nuk Odkvapkávač

Batáty s fazuľou

Ak doma pestujete fazuľku, môžete ju netradične zmiešať s batátmi. Ich spoločná sladká chuť môže vytvoriť veľmi zaujímavú chuť a do drobca tak dostanete strukoviny, ktoré by za bežných okolností ani nemusel chcieť. Takzvaná kamufláž.

Potrebovať budete:

  • Dva väčšie batáty
  • Fazuľky – použiť môžete zavárané alebo čerstvo uvazené, množstvo odpovedajúce práve konzerve
  • Škoricu (najlepšie kôru vcelku)

Postup:

  • Rozohrejte rúru, umyté a očistené zemiaky dajte na približne hodinu piecť
  • Do vody dajte fazuľky a kúsok škorice a nechajte variť na malom plameni
  • Ak sa začnú fazuľky variť, nechajte ich tam 5 minút
  • Vyberte škoricu a vypnite oheň
  • Fazuľky zlejte ale vodu z nich nevylievajte, nechajte ich v separátnej miske
  • Fazuľky a zemiaky dajte do mixéra a zmixujte dohladka
  • Pridajte vodu z fazuliek, ak je to treba
  • Podávajte :-)
Previous ArticleNext Article

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *