Vyberáme prebaľovací stôl: Na čo všetko si dávať pozor?

Vyberáme prebaľovací stôl: Na čo všetko si dávať pozor?>
V nasledujúcich mesiacoch strávite pri prebaľovacom pulte veľa času. Než váš drobček vyrastie z plienok a nebude ich už potrebovať, budete musieť vykonať minimálne 5000 prebalení. Z toho vyplýva, že sa oplatí investovať nejaký ten čas do výberu správneho kusu nábytku a ďalších potrieb. Pritom je potrebné brať v prvom rade zreteľ na funkčnosť a bezpečnosť, ale samosebou aj na maximalizáciu pohodlie pre vás i vaše bábätko.

Na čo sa pri výbere prebaľovacieho stola zamerať

Horná doska stola by mala mať rozmery minimálne 70 x 90 cm. Samosebou platí, že čím väčšia plocha stola je, tým poskytuje väčší komfort. Ďalej je dôležité, aby výška stola zodpovedala vašej postave. Ideálne by ste pri starostlivosti o vaše bábätko mali stáť uvoľnene vo vzpriamenej polohe a tým šetriť váš chrbát. 8005549189133_C-C91300615Pri výbere prebaľovacieho stola hrá úlohu aj kvalita použitých materiálov. Najlepšou voľbou sú modely, ktoré sú označené environmentálnymi značkami zaručujúcimi prvotriednu kvalitu (napríklad TÜV, Európska Environmentálna značka, alebo ďalšie certifikáty). S takým prebaľovacím stolom si potom môžete byť istí, že pri prebaľovaní vaše bábätko nepríde do styku so žiadnymi škodlivými látkami ako napríklad lepidlami, rozpúšťadlami alebo ďalšími potenciálne nebezpečnými látkami. Ak by mal byť prebaľovací stôl vyrobený z dreva, alebo plastu, to je otázkou osobného vkusu - ale aj tu je potrebné uvažovať prakticky. Prebaľovacie stoly z masívu sú síce veľmi stabilný, ale pre ich údržbu a čistenie sa často používajú špeciálne prípravky. Okrem toho treba brať zreteľ na skutočnosť, že drevo je citlivé na vlhkosť. Dobrým kompromisom sú drevené modely, ktoré sú vybavené vymeniteľným prebaľovacím nadstavcom. Keď potom bude obdobie plienok raz za vami, môže prebaľovací stôl aj naďalej zostať v detskej izbe a slúžiť ako skrinka na hračky, alebo ako komoda. Z bezpečnostných dôvodov je dôležité, aby mal stôl oblé rohy a zvýšené bočné steny. Pri výbere prebaľovacieho stola dbajte aj na to, aby na ňom bol dostatok priestoru nielen na umiestnenie dieťatka, ale aj na množstvo ďalších vecí a drobností, ktoré budete pri všednodenné starostlivosti o bábätko potrebovať. Napríklad krém na ošetrenie detskej pokožky a vlhčené obrúsky by mali byť rozhodne umiestnené na hornej doske stola.

Prebaľovacie podložky

Správna prebaľovacia podložka je najdôležitejším príslušenstvom k prebalovaciemu stolu - pri každodennej starostlivosti poskytuje bábätku pohodlie a bezpečie. Prebaľovacie podložky sú k dostaniu v mnohých prevedeniach aj v rôznej kvalite. Dôležité je, aby spodná strana podložky bola vybavená protišmykovým povrchom a naopak horná strana bola vyrobená z umývateľného, ale priedušného materiálu. Pri nákupe by ste mali vyberať z modelov vyrobených z polyetylénu (PE) alebo polypropylénu (PP), ktoré na rozdiel od polyvinylchloridu (PVC) neobsahujú škodlivá zmäkčovadlá. 8005549209022_C-C20915 Mäkké, prateľné poťahy potom zaisťujú, že vaše bábätko nebude ležať priamo na plastovom povrchu. Eventuálne miesto poťahu môžete použiť mäkký uterák alebo bavlnenú podložku.

Umiestnenie vášho prebaľovacieho stola

Ideálne je také miesto, kedy sú dve strany stola umiestnené do priestoru, čím je zaistený pohodlný prístup dvoch ošetrujúcich osôb. Ak stôl dvoma zbývajícíchi stranami prilieha ku stenám (je v rohu), tak je tým bábätko z dvoch strán chránené pred prípadným pádom. Pochopiteľne stôl je potrebné umiestniť na také miesto, kde bude mať bábätko zabezpečené tepelný komfort, nebude vystavené prievanu a nebude hroziť oslnenia svetlom. Umiestnenie priamo pri okne sa z tohto hľadiska teda javí ako nevhodné. V chladných obdobiach roka a v dňoch, kedy je zima, odporúčame bábätku prikúriť "prebaľovacím" priamotop. V bezprostrednej blízkosti prebaľovacieho stola by malo byť aj miesto na odpadkový kôš na plienky.

Záver:

  • Prebaľovací stôl patrí k základnej výbave detskej izbičky.
  • Než váš drobček vyrastie, budete vy a vaše bábätko prebaľovací stôl používať niekoľkokrát denne a celkovo ho použijete minimálne 5.000-krát.
  • Pri nákupe prebaľovacieho stola a prebaľovacie podložky je potrebné vziať do úvahy nielen praktické aspekty, ale aj pohodlie a komfort dieťatka.

Ďalšie odporúčania

  • Najbezpečnejšie je, keď máte všetky nevyhnutné potreby pre starostlivosť o bábätko položené hneď vedľa bábätka. Vďaka tomu sa od neho nemusíte vzďaľovať.
  • Práve staršie deti sa pri prebaľovaní rady otáčajú a obracia. Preto je najbezpečnejšie, keď od určitého veku prebaľujete dieťatko na zemi.
Širokú ponuku prebaľovacích stolov nájdete TU. CAM Prebaľovacia stanica ASIA svetlý orech - medvedík CAM Prebaľovacia stanica CAMBIO - medvedík