Uvažujete o elektronickej pestúnke? Pomôžeme vám vybrať správne!

Uvažujete o elektronickej pestúnke? Pomôžeme vám vybrať správne!>
Na trhu je dnes obrovský výber pestúnok, ale ako sa v nich vyznať, keď sa rozhodnete nejakú zakúpiť? Zo začiatku neviete, čo presne využijete a čo je zbytočné. Možno vám stačí lacná verzia s minimálnym dosahom, alebo naopak potrebujete lepší dosah aj zvuk a ďalšie vymoženosti, ako napríklad pripojený monitor dychu alebo video. Poďte sa so mnou pozrieť na sprievodcu elektronickými pestúnkami, kde sa na jednotlivé funkcie pozrieme. Keď sa začnete obzerať, čo náš trh ponúka, narazíte na tri kategórie:
  • audio
  • video
  • monitory dychu s pestúnkou

Audio pestúnky 

Najobľúbenejšie sú bezo sporu audio prístroje - pre ich využitie, čo je primárne prenos zvuku, ale aj pre priaznivú cenu a množstvo funkcií. Kúpiť môžete od najobyčajnejších s krátkym dosahom, ktoré vás vyjdú na pár stoviek, až po tie, ktoré majú veľký dosah a okrem prenosu zvuku aj funkcie ako je svetielko, teplomer, púšťanie hudby atď. Podľa týchto požiadaviek stúpa aj cena - dostanete sa ľahko nad 40 eur a viac.

Kombinácia

Ak zvažujete kúpu monitoru dychu aj pestúnky pre bábätko, môže byť pre vás riešením kombinácia, ktorá sa už dnes bežne predáva. Výber je menší, ale mám s kúpou veľmi dobrú skúsenosť. Za jedinú nevýhodu som považovala, že sa monitor používa kratšie ako pestúnka a keď som ho chcela predať ešte v záruke za dobrý peniaz, tak som prišla aj o pestúnku. Na ďalšie negatíva som nenarazila.

Video pestúnky 

Video pestúnky patrí medzi drahšiu záležitosť, hodí sa pre náročných rodičov, ktoré chcú mať dieťa pod kontrolou, keď mu práve nie sú na blízku. Na obstarávacej cene je to poznať, nižšie než pod sto eur sa nedostanete. U väčšiny týchto prístrojov nájdete možnosť mať video spustené buď neustále, alebo len pri pohybe. Výhodou je, keď sú deti samy v izbičke, že si môžete skontrolovať každý znepokojujúci zvuk. Výberom typu pestúnky ale nekončíte, v popisoch sa stretnete s prenosom signálu "analógovým" a "digitálnym". Aj tieto pojmy by vo vašom výbere mali hrať dôležitú úlohu. Analógové pestúnky sú vhodnejšie do menej obývaných oblastí. Ich výhodou je, že signál lepšie prechádza cez prekážky (steny, stĺpy, stromy a pod.). Ale sú nevhodné napr. do panelových domov, pretože ich signál môže byť často rušený. Naopak u digitálnych pestúnok je rušenie výrazne nižšie, len môžu mať horší dosah cez prekážky. Ďalšia vec, ktorá by vás u elektronických pestúnok mala zaujímať, je práve spomínaný dosah. Väčšinou tie najlacnejšie mávajú najmenší dosah. Je potrebné myslieť na to, že výrobcovia z pravidla uvádzajú možný dosah na voľnom priestranstve, kedy signál nemusí čeliť žiadnym prekážkam. Počítajte preto, že dosah pri bežnom použití bude menší.

Doplnkové funkcie

To najdôležitejšie teraz už viete a je čas mrknúť sa na ďalšie doplnkové funkcie, ktoré rôzne typy pestúnky, ponúkajú.
  • Signalizácia zvuku
Okrem samotného prenosu zvuku už dnes väčšina opatrovateliek ponúka aj svetelnú signalizáciu, ktorá mi príde nevyhnutná. Ak sa pohybujete v hlučnejšom prostredí, alebo sa napríklad sprchujete, môžete vďaka svetlám zistiť, či sa pestúnka aktivovala. Za užitočnú funkciu považujem určite aj nastavenie hlasitosti preneseného zvuku.
  • Obojstranný prenos zvuku
Túto funkciu ponúkajú len niektoré typy pestúnok. Môžete tak k dieťaťu hovoriť cez rodičovskú jednotku, bez toho aby ste k nemu museli hneď bežať.
  • Prenosná detská jednotka
Pred kúpou je dobré si ujasniť, kde všade budete pestúnku používať. Rodičovské jednotky bývajú automaticky prenosné, u detských to ale nie je pravidlom a často majú len možnosť napájania adaptérom. Keď bude pestúnka v izbičke na polici, stačí vám napájanie pomocou adaptérov, ale ak chcete pestúnku využívať napr. keď budete mať kočík s bábätkom vonku, je dobré sa poobzerať po tých typoch, ktoré ponúkajú napájanie detskej jednotky ako cez adaptér, tak aj cez batérie.
  • Nočné svetielko
U niektorých typov sa môžete stretnúť aj so zabudovaným svetlom, ktoré je príjemne tlmené, ja som ho ocenila hlavne pri dojčení, kedy som bábätko nemusela úplne prebrať silnejším svetlom.
  • Hudba
Ďalej môžete nájsť pestúnky, ktoré dieťatku zahrajú pred spaním uspávanku a uľahčia mu tak zaspávanie.
  • Teplomer a vlhkomer
Pestúnky s displejom môžu mať aj zabudovaný teplomer, ktorý meria teplotu v miestnosti. Novorodenci a dojčatá v prvých mesiacoch majú nedostatočne vyvinutú termoreguláciu. V prvých týždňoch bábätka mi teplomer pomáhal orientovať sa, ako bábätko obliecť, či ho prikryť a pod.
  • Indikátor pohybu
Je ideálny, ak vám dieťa miesto zaspávania vstáva v postieľke a netušíte, či šušťanie v pestúnok je len šušťanie deky, alebo si bábätko behá po postieľke. Výrobcovia už dnes myslia naozaj na všetko a pestúnky sú nevyhnutnou súčasťou života moderného rodiča. Ak už máte jasno vo výbere, pozrite sa na našu širokú ponuku TU.