Ako vybrať jednorazové plienky?

Ako vybrať jednorazové plienky?>

Ešte než sa vám bábätko narodí, mali by ste si ujasniť, ktoré plienky budete používať. Na výber síce nemáte len plienky jednorazové, ale samozrejme aj látkové.

Avšak my sme sa rozhodli poradiť vám s výberom tých jednorazových, ktoré sú pre mnoho mamičiek oveľa praktickejším, aj keď drahším variantom.

Obľúbenosť jednorazových plienok spočíva hlavne v tom, že šetrí mamičkám čas, ktorý by inak strávili praním a žehlením látkových plienok. Podobne, ako to robili naše mamičky. Na výber máte veľké množstvo značiek a druhov.

Najlepšie ale zistíte, čo bude vášmu chrobáčikovi vyhovovať, až ich používaním. Preto hneď nekupujte niekoľko veľkých balení od jednej značky.

Pre začiatok vám bohato postačí jedno až dve balenia a po pôrode, až zistíte, čo dieťaťu vyhovuje, nakúpite ďalšie. Rovnako tak sa neodporúča kupovať príliš veľké balenia v najmenšej veľkosti. Bábätká rýchlo rastú a mohlo by sa stať, že ich ani nevyužijete.

Jednorázové plienky

Vhodný druh pre najmenších

Pre novorodené bábätká sú vhodné plienky s výrezom v oblasti pupku. Vhodné je to najmä preto, že pupok je potrebné po narodení pravidelne ošetrovať a udržiavať v suchom prostredí, aby nedošlo k infekcii. Niektorí výrobcovia na to myslia a ponúkajú veľkosť "newborn" so zmieneným výrezom.

Podľa čoho sa orientovať?

Jednotlivé veľkosti plienok sú odstupňované od tej najmenšej "newborn" podľa váhy a veku dieťaťa. Majte však na pamäti, že každá značka môže mať pri rovnako udaných kilogramoch úplne rozdielne rozmery. Preto je dobré vyskúšať niekoľko značiek, aby ste jasne určili tie, ktoré vám veľkostne vyhovujú. Plienka by nemala bábätko nikde tlačiť. Najproblémovejšia je oblasť okolo stehien, kde môžu vznikať nepríjemné otlaky. Zapínanie na bokoch by malo sedieť na vyznačených značkách na plienke.

Čomu sa vyhnúť?

Rozhodne nekupujte najlacnejšie verzie jednorazových plienok. Ich povrch je totiž potiahnutý igelitom, ktorý bráni ich presiaknutiu. Zároveň ale úplne znemožňuje dýchanie pokožky dieťaťa, čo má takmer v každom prípade za následok vznik bolestivých zaparenín a podráždenie pokožky. Rovnako tak by ste mali byť opatrná, ak kupujete plienky s veselými obrázkami. Zistite si na obale, či plienky neobsahujú dráždivé látky, ktoré by mohli na jemnej detskej pokožke spôsobiť alergickú reakciu.

Stretnúť sa môžete aj s plienkami parfumovanými. Ich vôňa je síce jemná a pre nás mnohokrát veľmi príjemná. Menej však už pre citlivú detskú pokožku. Aj parfumované plienky môžu, rovnako ako tie farbené, spôsobovať vyrážky či alergické reakcie, preto radšej voľte neparfumované.

Zaťaženie prírody

Ak vám leží na srdci, čo vyhadzovanie použitých plienok spôsobuje v prírode, máte možnosť zvoliť zdravšiu a čistejšie alternatívu jednorazových plienok - ekologické jednorazové plienky. Sú totiž vyrobené zo 100% odbúrateľných surovín (čistá celulóza) a nie sú bielené chlórom.

Pozrite sa, aké druhy plienok je možné dostať na trhu a ako sa v spleti mnohých značiek vyznať!

https://youtu.be/qORh2NX0wJ4