Ako vybrať detskú opatrovateľku?

Ako vybrať detskú opatrovateľku?>

Opatrovateľka: Zodpovedná, trpezlivá, s množstvom skúseností

Ste pripravení vychutnať si konečne voľný večer mimo domova? Večer, keď nebudete naboso potme šliapať na rozhádzané kúsky lega, umývať steny od pasteliek a vyberať si z vlasov jablkový kompót? Ak zvažujete tento plán, stojíte pred ďalšou výzvou. Nájsť vhodnú domácu opatrovateľku.

Ako postupovať?

  1. Pátrajte vo svojom okolí. Najskôr to budú najspoľahlivejší členovia rodiny. Výhoda je, že to býva najlacnejšia „pracovná sila“. Ak však vo svojom okolí rodinu nemáte alebo stráženie potrebujete pravidelne či neskoro večer, budete musieť najať niekoho „zvonku“. Vyspovedajte kolegov v práce, známych kamarátov - súputnikov – rodičov... Niekto vám môže niekoho odporúčiť. Niekto iný môže vedieť o niekom, kto by mal chuť privyrobiť si popri štúdiu. Niekto sa môže zdráhať, pretože mu môžete jeho obľúbenú pestúnku „ukradnúť“. Väčšina rodičov je však poctená, keď vám môže poskytnúť cenné, osobné skúsenosti.
  1. Získajte referencie. Opýtajte sa potenciálnej uchádzačky o túto lukratívnu pozíciu na referencie. Nezraníte jej city. Nejaké tie predchádzajúce skúsenosti predsa nie sú na zahodenie. Aj keď samozrejme môžete dať šancu aj vychádzajúcemu prirodzenému talentu. V takom prípade by ste však mali danú osobu dostatočne prevetrať alebo poznať. Ak však už za sebou má nejakú tú opatrovateľskú históriu, zistite si o tom čo najviac. Kľudne referujúcim osobám zavolajte alebo sa stretnite. Prípadne, ak je pestúnka mladé dievča z okolia, spoznajte jej rodičov. Ide predsa o bezpečnosť vášho dieťaťa.
  1. Informujte sa, aká je štandardná cena. Ak o tom nemáte ani páru, informujte sa od svojho okolia, koľko približne v dnešnej dobe opatrovateľky zarábajú.
  1. Stretnite sa & zistite či:
  • má potenciálna „babysitterka“ vlastné deti alebo mladších súrodencov, bratrancov, netere, o ktorých sa stará. Takto môžete zistiť, ako s nimi vychádza
  • čo by robila keby: „... sa Miško začal pri kŕmení dusiť?“ „.. Katka spadla zo schodov?“ „... neskoro večer niekto zvonil pri dverách?“ Nebojte sa podobných záludných otázok. Keď ste sa už odhodlali ku osobnému stretnutiu..
  • vie poskytovať prvú pomoc, vie, čo robiť v núdzovej situácii
  • má dostatok trpezlivosti, ktorú si niekoľkohodinová interakcia s vašim dieťaťom, rozhodne vyžaduje
  • vie variť, šoférovať, dostať sa ku vám a naspäť domov alebo sa o tieto veci máte postarať vy
  • ak je vaše bábo ešte batoľa, uistite sa, či ho vie: utíšiť, prebaliť, nakŕmiť, uspať
  1. Najmite ju. Keď ste si po tomto všetkom obaja istí, dajte pestúnke šancu, nech sa predvedie.
isifa-147284798 Predtým, než opustíte dom, však pestúnke dajte: - kontakt, na ktorom vás určite zastihne - dôležité telefónne čísla (záchranka, nemocnica, polícia, hasiči, susedia, blízki) - info o alergiách, zdravotných obmedzeniach a špeciálnych potrebách vášho dieťaťa - zoznam jedál a nápojov, ktoré vaše dieťa môže, príp. nemôže - zoznam aktivít a rituálov vášho dieťaťa (čas spánku, obľúbená kniha, hračky, deka...) A voilá! Ak to všetko klaplo, máte skvelú pestúnku. A mať skvelú pestúnku je skvelé!