Ako vybrať správnu autosedačku pre vašu ratolesť?

Ako vybrať správnu autosedačku pre vašu ratolesť?>

V dnešnej dobe je autosedačka do auta nutnou výbavou každého rodiča. Potrebovať ju budete od prvej cesty z pôrodnice, až kým dieťa nedovŕši približne 12 rokov. Zorientovať sa v ich ponuke však nie je nič jednoduché. Ako vybrať autosedačku, ktorá bude bezpečnou, pohodlnou a prispôsobenou vášmu dieťaťu?

Význam používania autosedačiek a ich vplyv na bezpečnosť

Používanie detských autosedačiek do auta je najefektívnejší spôsob ako ochrániť deti pri prípadnej autohavárii. Vhodne vybraná a správne používaná sedačka môže pomôcť predísť zraneniam, či prípadnému úmrtiu počas dopravnej nehody. Určite ju používajte pri každej ceste autom, vrátane tých na krátke vzdialenosti.

Výskumy hovoria, že používanie detskej autosedačky u detí dokáže znížiť riziko fatálnych nehôd až o 71 % pri deťoch mladších ako 1 rok a o 54 % u detí vo veku 1 až 4 roky.

Pripútanie dieťaťa do autosedačky môže zabrániť aj zraneniam pri prudkom zabrzdení, či kolízii. Aby to však dokázala, musí byť vybratá s ohľadom na aktuálny vek, hmotnosť, výšku dieťaťa a navyše, používaná správne.

Používanie detských autosedačiek je povinné aj zo zákona do dosiahnutia výšky 150 cm. Kým vaše dieťa narastie, vystriedate približne 3 detské autosedačky.

Tipy na správne používanie autosedačky

Aby mohla sedačka dôsledne chrániť vaše dieťa, vždy ju používajte podľa návodu na použitie od výrobcu. Pred prvým namontovaním si ho pozorne preštudujte a postupujte presne podľa neho pri montáži aj pripútavaní dieťaťa.

Ak máte tú možnosť, dbajte na upevnenie pomocou systému isofix a správneho upevnenia pomocou príslušných pásov.

Dieťa by v sedačke nemalo mať na sebe hrubé oblečenie, ideálne len čo najtenšie vrstvy. Vždy mu pred pripútaním vyzlečte zimnú bundu alebo overal a radšej ho následne zakryte dekou.

Pás mu nesmie prechádzať cez hrdlo alebo priamo cez brucho. V prípade nárazu by sa dieťa mohlo uškrtiť, alebo by mohlo dôjsť k poškodeniu vnútorných orgánov.

Bezpečnostné štandardy autosedačiek

Bezpečie dieťaťa je pri výbere autosedačky na prvom mieste. Rozhodne je potrebné vyberať len zo sedačiek, ktoré spĺňajú bezpečnostné štandardy a majú príslušné certifikáty. Každá detská sedačka musí byť hodnotená v simulačných testoch pre prípad nárazu a podľa toho, ktorým testom prešla, je označená. V súčasnosti platia 2 nariadenia a to značka I-Size (podľa normy ECE R129) alebo ECE R44-04.

Výber sedačky je dobré uskutočniť aj s dôrazom na výsledky bezpečnostných testov nezávislých organizácií (napríklad ADAC, OAMTC).

Autosedačky pre deti

Typy autosedačiek

Dieťa musí byť v autosedačke dobre usadené. Vyberte mu autosedačku, ktorá je v danej kategórii adaptabilná na veľkosť dieťaťa. V poslednom čase sa na trhu objavujú aj stále kvalitnejšie univerzálne autosedačky, ktoré "rastú" s dieťaťom.

Podľa veku vášho dieťaťa vyberajte z týchto typov sedačiek:

  • Deti do 1 roku majú cestovať v aute pripútané v autosedačke otočenej proti smeru jazdy. Ak je autosedačka na prednom sedadle, nesmiete zabudnúť vypnúť predný airbag spolujazdca. Vhodné sú pre nich autosedačky pre hmotnostnú kategóriu 0 – 13 kg.
  • Dieťa je vhodné voziť proti smeru jazdy čo najdlhšie, ideálne až do 3 rokov. Pokiaľ chcete zvoliť tento bezpečný spôsob prepravy, môžete zvoliť autosedačku z hmotnostnej kategórie 0 – 18 kg. Používať ju budete až kým vaše dieťa z nej nevyrastie. Je pre neho vhodná dovtedy, kým horný okraj sedačky je nad úrovňou jeho uší. Sedačky z tejto kategórie je možné v prípade potreby otočiť aj do smeru jazdy, ale urobte to až u detí starších ako 1 rok.
  • Od 4 rokov je bezpečné voziť dieťa v autosedačke otočenej v smere jazdy a to až kým dosiahne výškový alebo hmotnostný limit danej sedačky. Vybrať si môžete hmotnostný limit 9 -18 kg, 9 – 25 kg9 - 36 kg.
  • Od 8 do približne 12 rokov je vhodné používať autosedačku s nastaviteľnou chrbtovou opierkou alebo typu podsedák. Bezpečnejšie sú verzie chrániace dieťa aj z bokov, najmä v oblasti hlavy.
  • Nad 12 rokov, prípadne pri výške nad 150 cm už môže byť dieťa pripútané pomocou bezpečnostného pásu auta tak ako dospelý človek.

Sedenie na zadných sedadlách je bezpečnejšie ako na sedadle spolujazdca.

Ako vybrať autosedačku

Keď si prezeráte ponuku autosedačiek pre deti, môže sa vám zdať, že ich je nekonečné množstvo. Ako vybrať autosedačku, ktorá bude pre vaše dieťa tou najbezpečnejšou a najpohodlnejšou? Existuje na to niekoľko parametrov, ktoré musíte vziať do úvahy:

Výber autosedačky pre deti podľa hmotnosti dieťaťa

Váha dieťaťa je dôležitým parametrom pre výber správnej autosedačky. Sedačky sa delia do týchto kategórií:

  • 0 -13 kg alebo 0- 18 kg (autosedačka umiestnená v protismere jazdy, „vajíčko“);
  • 9 - 18 kg (približne od 1 roka do 4 rokov) kategória I;
  • 15 - 25 kg (cca 3 - 7 rokov) kategória II;
  • 22 - 36 kg (cca 6 - 12 rokov) kategória III;
  • 9 - 36 kg kategória I / II / III;
  • 15 - 36 kg kategória II / III.

Rozdelenie autosedačiek podľa veku dieťaťa

Orientačným parametrom pri výbere sedačiek je aj vek. Pri malých deťoch je rozhodujúci, pretože ich telíčka nie sú ešte tak silné ako u väčších detí. Pri výstužiach sedačiek sa myslí aj na ich najzraniteľnejšie časti tela v danom veku.

Pre deti do jedného roku sú vhodné iba sedačky otočené proti smeru jazdy. Patria tu sedačky v hmotnostnej kategórii 0-13 kg. Ak chcete túto sedačku používať aj o čosi dlhšie, môžete si rovno zakúpiť autosedačku z kategórie 0-18 kg, ale do jedného roka ju neotáčajte do smeru jazdy.

Pri väčších deťoch berte údaj o veku orientačne. Deti majú rôznu hmotnosť a aj keď by im sedačka mala vyhovovať podľa veku, môže im už byť úzka.

Chrániče a organizéry na ochranu interiéru auta

Tak ako deti dokážu rýchlo znečistiť akýkoľvek povrch v domácnosti, sú experti na znečistenie aj detských autosedačiek a interiéru auta. Našťastie, vhodnými chráničmi sa tomu dá predísť a ušetriť si veľa práce. Vybrať si môžete buď chránič na sedadlo alebo organizér na zadné sedadlo auta.

Organizér na zadné sedadlo k detskej autosedačke

Pomocou chrániča na sedadlo ochránite priestor pod sedačkou a okolo nej. Ak vaše dieťa zvykne okopať zadnú stranu predného sedadla, elegantne to vyriešite vhodným organizérom na zadné sedadlo. Jednak sa ľahšie čistí ako poťah sedadla a navyše si dieťa do neho môže dať svoje obľúbené hračky, nápoje, prípadne tablet s rozprávkami.

Chrániče sedadiel do auta

Starostlivosť o autosedačku

Pri výbere autosedačky berte do úvahy aj možnosť oprať jej poťah a ľahkosť jej čistenia.

Autosedačku pravidelne vysávajte a odstraňujte akékoľvek znečistenia. Na bežné znečistenie postačí umyť poťah vlažnou vodou prípadne jemným čističom. Pri väčšom znečistení oceníte možnosť poťah oprať. Ak by bol poťah príliš zničený, viacero značiek umožňuje zakúpenie náhradného poťahu.

Dbajte najmä na správne čistenie zapínacej spony a pásov. Ak by sa dostala nečistota do vnútra zapínania, nemusí spona správne držať a v prípade nehody to môže byť pre dieťa fatálne.

Autosedačku pravidelne kontrolujte aj pod poťahom. Pre správne fungovanie musia byť vnútorné výstuže bez akýchkoľvek poškodení či prasklín. Skontrolujte ju aj po dlhšom skladovaní mimo auta. Ak poškodenie spozorujete, môžete objednať náhradný diel u výrobcu, prípadne bude nutné vymeniť sedačku za novú.

Nová autosedačka verzus autosedačka z bazáru

Jednoznačne najlepšie je zakúpiť sedačku novú. V tom prípade má totiž kupujúci maximálnu záruku toho, že výrobok aj všetky jeho časti sú v bezchybnom stave a nepoškodené. Naopak pri kúpe už používanej sedačky kupujúci podstupuje riziko, že sedačka už nemusí byť plne funkčná, aj keď tak na prvý pohľad vyzerá.

Aj obyčajným pádom vznikajú na škrupine mikroskopické trhliny, ktoré by pri ďalšom náraze mohli spôsobiť rozpad sedačky. Pokiaľ sedačka už prežila haváriu, môže byť poškodená ešte viac.

Rizikom sú aj teplotné rozdiely medzi letom a zimou. Plast sedačiek krehne a stráca svoju pružnosť. Nemusel by v prípade nárazu vydržať extrémne zaťaženie, ktoré zvládne nová sedačka. To je dôvod, prečo by sa sedačka mala vyradiť z prevádzky a vymeniť za novú po približne 4 až 6 rokoch.

Zapínanie autosedačky

Pohodlie dieťatka v autosedačke

Dieťa by malo mať počas jazdy maximálny komfort. Ešte viac to platí, ak v nej cestuje niekoľko hodín na dlhých trasách. Nezabudnime, že najmä malé deti nechápu, prečo musia byť dlho pripútané na jednom mieste a akékoľvek nepohodlie im ich trpezlivosť znižuje.

Pri výbere sedačky skontrolujte, či sedačka dieťaťu "sedí" a overte si kvalitu polstrovania. Príliš tvrdé sedačky budú dieťa po chvíli tlačiť a o to viac sa bude snažiť so sedačky čím skôr dostať von. Úlohu pri výbere sedačky môže hrať aj budúci výhľad z okna počas jazdy alebo integrovaný "pultík", kde si položí svoje obľúbené hračky.

Dieťa nesmie byť v sedačke príliš naobliekané. Ak by malo na sebe zimnú bundu alebo overal, pás mu nesedí priamo na tele a v prípade nárazu ho neochráni tak dôkladne ako bez bundy. Ak cestujete v zime, riešením je prikrytie dieťaťa dekou, alebo použitie špeciálnych fusakov do autosedačiek.

Fusaky do autosedačiek

Pri cestovaní v letných mesiacoch je naopak rizikom prílišné potenie a nepohodlie dieťaťa. Na jeho zmiernenie môžete využiť špeciálne poťahy na autosedačku, ktoré uľahčia odvedenie nadmerného tepla od tela dieťaťa preč.

Poťahy na detské autosedačky

Ako uchytiť autosedačku

Tu sa riadime veľmi jednoduchou a praktickou poučkou: Sedačka by mala dobre "sedieť" dieťaťu aj autu. Preto je pred finálnym zakúpením vybranej autosedačky potrebné prekontrolovať, či bude kompatibilná s daným automobilom a či sa v nej dieťaťu bude dobre sedieť.

Najdôležitejšie je skontrolovať možnosť upevnenia k autu, čiže či pri jej upínaní budete používať bezpečnostný pás, isofix univerzálny, isofix špeciálny, základňu či niečo iné.

Ak sa pýtate, čo je isofix, tak ho nájdete vo všetkých novších autách na zadných sedadlách. Ide o špeciálne pevné pripevnenie autosedačky o auto tak, aby sa počas jazdy sedačka takmer vôbec nehýbala. Ak ním vaše auto disponuje, určite vyberte autosedačku s ním. Informácie o kompatibilite by mali byť dostupné na požiadanie u predajcu aj na webových stránkach výrobcu.

Ak ho vaše auto nemá, nevadí, každá jedna sedačka sa dá upevniť aj bez neho. Spôsob, ako upevniť autosedačku bez isofixu je jej upevnenie podľa návodu na použitie, akurát bez zacvaknutia sedačky doňho. Miera bezpečnosti takto používanej sedačky je však o čosi nižšia.

Na záver vám želáme šťastnú ruku pri výbere sedačky, nech na svojich cestách nemusíte jej ochranné funkcie nikdy využiť a vždy dôjdete bezpečne do cieľa.