Ako správne sterilizovať cumlíky a fľašky?

Ako správne sterilizovať cumlíky a fľašky?>
V prvých mesiacoch vášho novorodenca sa snažíte, aby bolo v bezpečí, aby sa mu nič nestalo. Sterilizujete fľašky, udržiavate maximálnu čistotu všetkého, čo k dieťaťu patrí. Rovnako je to aj s dudlíkmi. Práve v prvých mesiacoch života je dieťa citlivé na choroboplodné zárodky. Nemá totiž ešte vyvinutú imunitu ako majú dospelí. Preto by sme mali všetky veci, ktoré dieťa berie do úst, dezinfikovať. Takže cumlíky na fľaške, hryzadlá ale aj samotné bradavky musia byť v perfektnom stave. Dodržujte pravidlá hygieny a nič sa drobcovi nemôže stať.

Prečo sterilizovať?

Ako sme už vyššie napísali, je to najmä preto, že dieťa je v prvých mesiach veľmi háklivé na choroboplodné zárodky. Rôzne nečistoty či usadeniny na dudlíkoch a cumlíkoch môžu spôsobiť zápal sliznice žalúdka a tenkého čreva, čo je ochorenie veľmi nepríjemné a rozhodne by sa ním tak malé dieťa nemalo trápiť. Preto je potrebné fľašku a cumlík vždy sterilizovať a tým myslíme pred každým použitím! Majte preto v zásobe viac fľašiek, rôzne ich obmieňajte a vždy každú poriadne umyte.

Rôzne druhy sterilizácie

Je jedno ako sterilizujte, podstatný je výsledok.
  • Sterilizácia parou
Tá je veľmi obľúbená u mamičiek v Nemecku, nie je to však jediný spôsob, ako docieliť čisté cumlíky a fľašky.sterilizator-21 Sterilizácia parou prebieha v špeciálnom prístroji, kde môžete vyčistiť odsávačky mateřského mlieka, dojčenské fľašky, cumlíky – a to všetko trebárs aj naraz. Sterilizátor produkuje horúcu, nasýtenú paru, ktorá dokáže zabiť všetky mikroorganizmy. Celý proces trvá od 8 – 15 minút.
  • Sterilizátory do mikrvolnnej rúry
Princíp, na ktorom fungujú tieto sterilizátory, sú podobné ako vyššie uvedené. Ich výhodou je, že sú skladnejšie, menšie, ideálne na cestovanie. Do sterilizátora sa toho opäť vojde o niečo viac. Praktické a jednoduché. Efekt je stále rovnaký.
  • nuk-sterilizator-do-mikrovlnkyVyváranie cumlíkov – ako na to?
Pri tomto spôsobe sterilizácie by ste mali mať vždy rovnaký hrniec, najmä z hygienických dôvodov. V iných hrncoch sa môžu usádzať zvyšky jedla a neprišlo by k úplnej sterilizácii. Cumlík najskôr vyčistite pod tečúcou vodou, dajte ho do hrnca, zalejte ho vodou tak, aby bol ponorený a varte po dobu 5 minút.
  • Sterilizácia studenou vodou
Sterilizovať a ešte studenou vodou? Trošku nonsens, nie? Možno sa to tak bude zdať, nie je to ale celkom pravda. Na tento úkon budete potrebovať špeciálnu tabletku, ktorý sa sa dá do misky s vodou, do ktorej sa dá aj cumlík. Misku uzatvorte, nechajte pôsobiť aspoň 30 minút, dôkladne ho oplachnite a hotovo! Túto metódu môžeme považovať za praktickú najmä vtedy, ak nemáme po ruky elektrinu, varnú dosku. Ak potrebujete improvizovať a viete, že budete nútení, tabletky sa vždy zídu.

Ako sterilizovať rôzne druhy cumlíkov?

Oba materiály, z ktorých sa dnes cumlíky vyrábajú, majú svoje výhody alebo nevýhody. Latex je odolny voči prehryznutiu, silikón zase odoláva lepšie teplu. Latexové cumlíky sa sterilizáciou „ničia“ rýchlejšie jako produkty zo silikónu. V zásade však platí, že materiál by nemal mať vplyv na to, ako často cumlíky čistíte a sterilizujete. Dokedy sterilizovať a kedy to robiť už nemusíte? Najvhodnejší čas na skončenie prísneho sterilizovania je po ukončenom 6 mesiaci. Deti tak či tak začnú po čase dávať do úst všetko, čo im príde pod ruku, takže s mikróbami prídu do kontaktu aj mimo dojčenskej fľašky. Neodporúča sa však prestať sterilizovať zo dňa na deň. Začnite fľašky postupne "iba" umývať horúcou vodou a kefkou na umývanie fľašiek. Pozor, nepoužívajte tie, ktoré používate bežne na riad. Vyvárať či inak sterilizovať sa odporúča z času na čas. Pre istotu. V článku ste mohli vidieť: NUK parný sterilizátor Vapo 2v1 - nájdete TU NUK sterilizátor do mikrovlnky - nájdete TU