Ako správne rozoznať signály vášho bábätka?

Ako správne rozoznať signály vášho bábätka?>
Jednou zo zložitejších častí rodičovstva je zistiť, čo vaše bábätko chce a potrebuje. Je hladné, chce prebaliť, pomaznať sa alebo spinkať? Čo znamená, keď si šúcha uši, alebo rozhadzuje ručičkami? Deti s nami komunikujú, hneď ako sa narodia. Dávajú nám jasné signály, s ktorými ale občas môžeme mať problém. Ako im viac porozumieť, alebo uspokojiť ich potreby? 

Úsmev

K prvému skutočnému úsmevu dochádza šesť až osem týždňov po narodení. Niektoré bábätká však uvidíte s úsmevom na perách ešte skôr. V tomto veku je tento úžasný ľudský signál znakom fyzického uspokojenia. Ako na neho reagovať? Povzbudzujte svoje dieťatko a reagujte na jeho úsmev ešte širším úsmevom a pozitívnymi slovami. Aj keď im nerozumie, váš hlas v ňom opätovne vyvolá ďalšie úsmevy.

Očný kontakt

Snažíte sa pravidelne udržiavať očný kontakt s bábätkom, ale niekedy sa mu nechce vám pohľad opätovať? Netrápte sa, aj dieťatko potrebuje od očného kontatku trochu pauzu. Niekedy si dieťa otočí hlavu, alebo sa začne hrať s prstami na rukách alebo plakať, len aby prerušilo očný kontakt. Ako odpovedať na tento signál? Skúste rešpektovať potrebu vášho dieťatka a trpezlivo čakajte, až sa k vám opäť otočí. Potom mu darujte široký úsmev a uistite ho, že je všetko v poriadku.

Imitátor

Od svojich troch mesiacov sa deti učia napodobňovať mimiku strachu, prekvapenia alebo smútku. Ak vás dieťa vidí v zúfalej alebo spokojnej situácií, snaží sa to naučiť a imitovať vás. Vždy, keď ste s dieťatkom, je dôležité v akom ste rozpoložení a ako sa cítite. Ste v strese? Potom je nervózne aj vaše dieťatko. Ste nahnevaní? Dajte ho radšej do postieľky, alebo k manželovi, kým sa neupokojíte. Nezabudnite, že sa dieťatko učí a vždy, keď sa cítite zle, párkrát sa nadýchnite a vydýchnite. Uvidíte, že sa budete cítiť lepšie. Ak už ste poznali, že má dieťatko strach, alebo je rozhodené, snažte sa ho upokojiť v náručí, dotykom, láskaním či dojčením.

Šúchanie očiek a ušiek

Moja dcéra Terezka sa chytá za ľavé uško, keď je vyčerpaná a chce sa jej spinkať. Viem, že je to varovný signál. Ak sa k tomu pridá aj trenie očí, mali by ste svoje dieťatko začať uspávať. Ja dcéru rada uspávam v nosiči a niekedy tiež na prechádzke v kočíku. Uspávacie metódy sú rôzne a každému dieťatku vyhovuje niečo iné.

Plač

Signál, ktorým chce dieťatko najčastejšie povedať, že je hladné, smädné, chce spinkať alebo ho niečo bolí. Samozrejme, že sa intenzita plaču líši a vy sa môžete postupom času naučiť, čo jednotlivé druhy znamenajú. "Som hladné!" - Dieťatko plače hlboko a krátko s pauzami. Pokiaľ na tento jeho signál nereagujete, môže sa zmeniť na hlasnejší a intenzívnejší krik. "Au, au, to bolí!" - Intenzívny plač bez páuz, sprevádzaný krikom. Nejde tu o striedanie, ale o kontinuálne trvanie plaču. Myslím, že ho rozoznáte veľmi ľahko. Pamätám si, keď mala Terezka prievan v uškách. Nič nepomáhalo na tíšenie jej bolesti, či už sme urobili čokoľvek, plač bol neznesiteľný. Zaberali len kvapôčky a nosenie. "Potrebujem spinkať!" - Ako sme povedali vyššie, potreba spánku je často vyjdrovaná šúchaním očí alebo uší. Niektoré deti to však vedia vyjadriť len plačom. Ten je občas sprevádzaný krikom. Ak je však vaše dieťatko hore už dlhšiu dobu, je ľahké určiť, že je jeho plač signálom únavy. "Môj zadoček nie je suchý!" - Terezka si zvykla otáčať hlavu a pofňukávať, prípadne robiť niečo, čo je podobné plaču či nervozite. Vtedy viem, že chce prebaliť. Dieťatko má rôzne druhy plaču a každý je iný. Nebojte sa, ani ja nie som majsterkou sveta a prvé tri mesiace som strávila hádaním, čo jej asi tak môže chýbať. Niekedy som ju nakŕmila, prebalila, snažila sa uspať a rovnako bola nespokojná a plakala. Ak teda máte extra uplakané dieťa, poraďte sa s lekárom, či nemôže ísť o koliku alebo iný problém. Niekedy sa však o prvých mesiacoch bábätka hovorí aj to, že sa potrebujú prispôsobiť novému prostrediu a tomu, že už nie sú v brušku, ale niekde úplne inde. Skúste sa uvoľniť, brať to viac v pohode a dieťatko bude tiež uvoľnenejšie. Držíme palce pri rozoznávaní signálu vášho dieťatka!