Ako správne prať veci pre bábätko?

Ako správne prať veci pre bábätko?>
Novorodenec má päťkrát tenšiu pokožku ako dospelý človek, preto je veľmi citlivá a rýchlo sa podráždi. Pri praní oblečenia pre najmenších by sme mali dodržiavať niekoľko pravidiel. Na pranie vecí pre bábätko používajte detské pracie prostriedky. Na trhu je ich dostatok, stačí si len vybrať.

Používajte aviváže určené pre deti

Používajte aviváže, vyrábané špeciálne pre deti. Na rozdiel od bežných aviváži neobsahujú silné chemické látky, čím sa minimalizuje riziko výskytu alergickej reakcie. Pri praní však odporúčame pridať jedno plákanie navyše, aby sa tak odstránili posledné zvyšky pracieho prostriedku. Pracie-prostriedky-pre-deti

EKO?

Ak vaše dieťatko trpí kožnými ochoreniami, odporúčame ekologické pracie prostriedky. Hoci sú drahšie, máte istotu, že nedráždia pokožku. Ďalšia zdravá alternatíva je pranie v mydlových orechoch. Na pranie sa používajú šupky zo špeciálnych orechov pochádzajúcich z Indie či Nepálu.

Čistite práčku

Raz za čas sa oplatí vyčistiť práčku aj zvnútra. Často sa v jej útrobách totiž hromadia plesne a iné nečistoty, ktoré sa pri praní dostávajú aj do bielizne. Je teda dobré pustiť niekedy práčku bez bielizne, len s vhodným dezinfekčným prípravkom (niektoré mamičky nedajú dopustiť na obyčajný ocot alebo sódu na pranie). pracie-prostriedky-vhodne-pre-deti

Vedeli ste, že...

Pri narodení pokrýva pokožku dieťaťa biele mazivo, ktorému sa hovorí vernix? Je veľmi dôležité, najmä počas pôrodu, pretože bez tohto maziva by mamička dieťatko ťažko vytlačila cez úzke pôrodné cesty. Jeho farba je biela, pretože pozostáva zo šupiniek kože plodu a olejnín sekrétu vylučovaného mazovými žľazami. Tieto žľazy sa aktivizujú v posledných mesiacoch tehotenstva, aby bol plod v čase pôrodu celý pokrytý klzkou vrstvou. Po pôrode plní funkciu dočasnej izolačnej vrstvy, ktorá novorodencom pomáha vyrovnať sa s náhlym poklesom teploty, po tom, čo vyšli z matkinho lona.