Ako správne odstriekavať mlieko?

Ako správne odstriekavať mlieko?>
Správne vykonanej odstriekavanie vedie k stimulácii tvorby a ľahšiemu uvoľňovanie mlieka. Nech už ho budete skladovať pre vlastné potreby, alebo sa o svoje mlieko podelíte s ostatnými mamičkami prostredníctvom príslušnej banky, mali by ste poznať zásady odstříkání. Veľmi dôležitá je osobná hygiena mamičky. Pred začatím odstriekavanie si dôkladne umyje ruky mydlom a utrite si ich do jednorazovej papierovej utierky alebo vyžehleného uteráka, ktorý používate len vy. Bradavky si umyje iba teplou vodou bez mydla!

Vhodná poloha a pokoj

Pred vlastným odstriekavaním sa pohodlne usaďte a pripravte si k ruke všetko potrebné tak, aby ste nemuseli odbiehať po chýbajúce pomôcky a prerušovať odstriekavanie. Zaujmite pohodlnú relaxačné polohu najlepšie v sede. Mala by ste niečo vedieť aj o stimuláciu. Tá môže byť psychologická alebo mechanické. Je všeobecne známe, že sa matke lepšie tvorí, ale aj uvoľňuje mlieko, ak si dôveruje, je v pokojnom prostredí, bez úzkosti a stresu. Únava, nedostatok stravy a tekutín, nedostatok spánku, strach a neistota môžu zastaviť laktáciu. V psychologickej príprave stimulácie uvolňovacího reflexu môže pomôcť člen rodiny aj dobrá priateľka na podporu pozitívne myšlienky a city voči dieťaťu. Mechanická stimulácia uvoľňovacieho reflexu spočíva v jemnej masáži prsníkov špirálovite od bázy (od podpazušia a hrudníka) po dvorec jemně prstami, krúživým pohybom na jednom mieste a tlakom proti hrudnej stene. Masáž možno urobiť aj stláčaním prsníka od bázy po dvorec prstami a dlaňou v predklone. Pomôže aj jemné preklepávaním a vytriasaním prsníkov tiež v predklone. Prsník sa nesmie drviť ani stláčať. Stimulovať uvoľňovací reflex môžete zahriatím prsníkov teplým obkladom, teplou vodou alebo sprchou. K uvoľneniu mlieka pomáha aj vlažný alebo chladnému nápoj okrem kávy.

Odstriekavanie rukou

Mlieko sa zhromažďuje nie v bradavke, ale v sínusoch nachádzajúcich sa pod dvorcem. Palec si položte na rozhraní kože a dvorca. Nie nad bradavku. Palec a ukazovák utvoria tvar písmena C. Ukazovák položte oproti palcu tiež na rozhranie kože a dvorce. Celý prsník ostatnými prstami a dlaňou pritlačte k hrudníku asi o 1 - 2 cm. Medzi palcom a ukazovákom rytmicky stláčajte prsník, resp. okraj dvorce proti sebe v miestach vyústenia mliekovodov. Niekedy sa dajú mliekovody nahmatať, majú tvar hrčiek, vtedy treba tlačiť priamo na ne. Tento pohyb rytmicky opakujte (stlačenie - uvoľnenie, stlačenie - uvoľnenie) a meňte pozíciu prstov nad dvorcem (akoby na okraji ciferníka hodiniek), aby sa vyprázdnili všetky časti prsníka. Mlieko začína kvapkať až po niekoľkých stlačeniach. Pokiaľ začne čoskoro pôsobiť oxytocínový reflex, začne striekať v pramienkoch. Prsty nesmie kĺzať po dvorci k bradavke. Je potrebné sa vyhnúť aj stláčanie samotné bradavky.

Odstriekavanie odsávačkou (odsávanie)

Niektoré mamičky nedokážu odstriekať mlieko rukou z rôznych dôvodov. Potom použijú odsávačky. Na trhu máme ručné odsávačky - piestové, odsávačky na baterky alebo elektrické odsávačky. Doma pred odsávaním zbernej súčasti odsávačky (fľašu, lievik, spojovacie časť) vyčistení kefkou vyhradeným len pre tento účel, opláchnite v horúcej až vriacej vode a nakoniec pod tečúcou studenou vodou. Potom sa tieto časti musia sterilizovat 3 - 5 minút vo vode, raz za 24 hodín. Po vychladnutí ich položte na suchú jednorazovú papierovú utierku a prikryte. Pri používaní odsávačiek je dôležité ich správne priloženie, aby bradavka nepoškodila. Treba sa tiež predkloniť pri odsávaní, aby sa mlieko nevracalo zo zbernej nádoby do lievika. Pozrite sa na zhodnotenie elektronické odsávačky Avent a jeden záverečný fígeľ :) https://youtu.be/FdRFoDPGprA