Ako si vypočítať termín pôrodu?

Ako si vypočítať termín pôrodu?>
Ako budúca mamička môžete mať dva rozdielne termíny pôrodu. Nie je na tom nič zvláštne. Ako je to ale možné, to si hneď povieme a zároveň vám prezradíme, ako si približný termín pôrodu vypočítate sama doma!

Ako sa vypočíta približný termín pôrodu

Prvý deň poslednej menštruácie + 12 mesiacov - 3 mesiace + 7 dní Napr. pri poslednej menštruácii 1. 7. 2015 je dátum predpokladaného pôrodu 8. 4. 2016. Najspoľahlivejšie určenie termínu pôrodu je však podľa ultrazvukového vyšetrenia medzi 11. - 14. týždňom podľa temenokostrčnej dĺžky plodu - tzv. CRL. Ako už sme v úvode načrtli, môžete tak mať dva rozdielne termíny pôrodu. Ak medzi nimi nie je väčší rozdiel ako dva týždne, potom sa berie ako smerodajný termín podľa ultrazvukového vyšetrenia. elastiQ vitaminy

Určenie podľa prvých pohybov

Asi najmenej spoľahlivé je určovať termín pôrodu podľa dátumu prvej pohybov, ktoré mamička pociťuje. K tomuto dátumu pripočítate 4 a pol kalendárnych mesiacov u ženy prvorodičky a 5 kalendárnych mesiacov u viacrodičky. Prvý rodička by tak mala cítiť prvé pohyby plodu asi v 20. týždni, inorodička potom už v 18. týždni. Vždy je žiaduce vypočítať správny dátum pôrodu už na samotnom začiatku tehotenstva tj. Do 14 týždňa a tento údaj už v priebehu nemeniť. Zistiť presné veku plodu po 20 týždni je potom takmer nemožné. Informácie o presnom dátume predpokladaného pôrodu je dôležitá hlavne vo chvíli, keď dôjde ku komplikáciám napr. Predčasnému pôrodu alebo k spomaleniu rastu plodu a lekár musí rozhodovať o ďalšom postupe. Presná znalosť tzv. Gestačného veku plodu je pri podobnom rozhodovaní veľmi dôležitá. Obdobne dôležitá je znalosť termínu pôrodu aj v prípade, keď žena svoje dieťa prenáša. Väčšina žien, ktoré prenáša, má totiž len zle určený termín pôrodu. Berte preto tento dátum iba orientačne a pri akýchkoľvek pochybnostiach sa radšej poraďte so svojím lekárom.