Ako si uľaviť od pôrodných bolestí?

Ako si uľaviť od pôrodných bolestí?>

Je úplne prirodzené, že sa obávate blížiaceho sa pôrodu a máte veľa otázok, na ktoré hľadáte odpovede. Určite vás zaujíma, či je možné si počas pôrodu nejako prirodzene, bez použitia liekov, uľaviť od nepríjemnej bolesti. Áno, možné to je a my pre vás máme hneď niekoľko takých tipov!

Ak rodíte prvýkrát, urobíte dobre, keď sa starostlivo pripravíte a zistíte si možnosti, ktoré vaša pôrodnica ponúka. Počítajte s tým, že pôrod bolí, kontrakcie sú nepríjemné, ale nič z toho nie je tak hrozné, aby ste to v zdraví a s pokojnou mysľou nemohla zvládnuť. Vyskúšajte niektoré uľavovacie, odskúšané metódy, ktoré odporúčajú samotné mamičky.

Kúpeľ alebo sprcha

Možnosť využiť horúci prúd vody, ktorý vám poriadne uľaví od bolestí v krížoch, je v drvivej väčšine pôrodníc. V niektorých máte možnosť požiadať o napustenie vane s bylinnými silicami, ktoré pomáhajú rozbehnúť pôrod, uvoľniť pôrodné cesty a zmierniť bolesti. Ak táto možnosť nie je a vy viete, že vám silné teplo naozaj pomáha, požiadajte partnera o teplé obklady.

Chôdza

Niekoho môže bolesť zväzovať a na nejaké prechádzanie nemá v danú chvíľu náladu. Iné mamičky chôdza upokojuje a pomáha im zbaviť sa bolesti. Musíte byť ale opatrná, nechodiť príliš ďaleko od svojej izby alebo sály a dôsledne počúvať pokyny personálu. V opačnom prípade by ste sa mohli dočkať pôrodu hoc aj na toaletách alebo v sprche, a to by sa vám určite nepáčilo, všakže?

Sedenie na lopte

Pri bolestiach chrbta môže byť mierne pohupovanie na nafukovacej lopte veľmi príjemné a uvoľňujúce. V súčasnej dobe sú tieto lopty bežným zariadením väčšiny pôrodníc. Nemusíte vykonávať ani žiadne „cviky“. Stačí sa na loptu pohodlne usadiť, rukami sa pridržiavať postele a oboma nohami, pokrčenými v kolenách, sa dotýkať zeme. Aj v tomto prípade dbajte na pokyny personálu pôrodnice.

Poloha „v klbku“

Niektoré mamičky uvádzajú, že im od bolestí pomáhala táto nezvyčajná poloha. Sadli si na posteľ a čo najviac sa snažili predkloniť hlavu a chrbát ohnúť do klbka. Údajne im to až zázračne pomáhalo pri bolestiach brucha počas silných kontrakcií. Mamičky sa v takej polohe sústredia len na seba, na "stred svojho tela" a pohyby dieťatka.

Obľúbená hudba

Vezmite si so sebou svoju obľúbenú hudbu. Pustite si ju v slúchadlách počas čakania na pôrod. Pomôže vám to upokojiť sa, uvoľniť a prestať myslieť na bolesť, obavy z neznáma a zostávajúci čas do pôrodu. Uvidíte, že keď budete pokojná a oddýchnutá, bude pre vás samotný pôrod oveľa znesiteľnejší, než keď sa budete v neznámom prostredí zbytočne stresovať.