Ako si skrátiť dlhé chvíle doma

Ako si skrátiť dlhé chvíle doma>
Nech už ste sa rozhodli užiť si domácu pohodu, alebo vás skolil nejaký bacil, možno vám vrtá hlavou, čo s tým množstvom voľného času. Dali sme u nás hlavy dohromady, a prinášame vám niekoľko tipov ako tráviť voľný čas, ako pre deti, tak i pre rodičov.  

Čo teda robiť s deťmi 

Každý rodič si určite už niekedy zažil okamih, kedy sa jeho dieťa nudí. A asi sa zhodneme, že to je jedna z najhorších vecí, ktorá sa môže stať. Drobček je otrávený, zlostí, a my ako rodičia márne premýšľame, čím ho zabaviť. Možnosti je ale celkom dosť. Tak napríklad:  

Stolné hry  

Mnohí z nás sme na stolných hrách vyrástli, a radi na to spomíname. Pre najmenších sa hodí napríklad domino. To si môžete prípadne sami jednoducho vyrobiť, stačí iba papier a pastelky. Ak je vaše dieťatko väčšie, môžete sa vrhnúť na Človeče, nehnevaj sa, alebo Monopoly 

Spoločné čítanie  

Deti milujú príbehy, majú neuveriteľnú fantáziu a predstavivosť. Vezmite do ruky knihu, a prečítajte si spoločne nejakú rozprávku. Že ste čítali nahlas naposledy v škole? To vôbec nevadí. Váš drobček určite nebude nejaké to zadrhnutie riešiť.  

Farbičky a zase farbičky  

Zlepšenie jemnej motoriky i precvičovanie poznávania farieb. Omaľovánky – a kreslenie všeobecne – sú vďačné a deti ich majú rády. Tiež si môžete stiahnuť roztomilé omaľovánky so zvieratkami.  

Čas na rozprávanie  

Tí drobčekovia sú nekonečné studnice zvedavých otázok. Chápeme, že nie vždy je nálada odpovedať niekoľkokrát na otázku „A prečo je tráva zelená?“, ale rozprávanie s deťmi prinesie veľa pekného obidvom stranám. Môžete spoločne spomínať na zážitky, alebo deťom porozprávať o svojom vlastnom detstve.  

Vytváranie z papieru  

Tu sa môžete znovu vrátiť do detských čias pri skladaní čiapočky, lodičky, alebo parníku. Mnoho zaujímavých vecí vytvoríte napríklad z obyčajných ruličiek od toaletného papieru.  

Pre dospelých  

Deti ešte nemáte alebo sú práve v škôlke? Poradíme Vám, ako si aspoň na chvíľku ukrátiť ten dlhý čas:  

Filmy a seriály 

Ako je to dávno, čo ste naposledy videli Chandlera s Joyem a ich kuraťom a kačkou? Alebo sa už nejakú dobu plánujete pozrieť na Zaklínača? No, a nových filmov je hromada. Stačí si zapnúť Netflix, HBO Go, či Showtime, uvariť si čaj, a môžete si doplniť svoje filmové vzdelanie.  

Ponorte sa do príbehu  

Kniha od Ježiška s krásnym venovaním je úhľadne vystavené v knižnici. Čo ju otvoriť? Pokiaľ nie ste priaznivci papierových kníh, na internete nájdete veľké množstvo ako kníh elektronických, tak aj audio kníh. Vyberte si svoje obľúbené dielo, zavrite oči, a započúvajte sa do napínavého deja.  

Generálne upratovanie  

Nie, nenaháňame vás do umývania okien, ale veríme, že i vy máte doma tu zásuvku, ktorú „raz pretriedite“ a skriňu s vecami, ktoré „raz odnesiete do pivnice.“ Dlhší pobyt doma sa ponúka práve i k podobnému triedeniu, rovnaniu a prípadne k zbavovaniu sa vecí.  

Vytvorte niečo dobrého pod zub  

Využiť čas môžete tiež varením, či pečením. Uvarte si vývar, uvarte ho pokojne viac. Keď ho dáte zamraziť, uvidíte, že sa vám bude hodiť vo chvíli, keď sa vám skutočne do varenia nebude chcieť. A pečenie? Do toho môžete zapojiť i svoje deti, a spoločne tak vytvoriť nejaký nový koláč, či sušienky s nezvyklou prísadou.