Ako sa zbaviť cumlíku? Máme osvedčené tipy!

Ako sa zbaviť cumlíku? Máme osvedčené tipy!>
Cumlík dokáže v prvých mesiacoch dieťaťu niekedy skutočne pomôcť. Čo ale robiť, keď chceme, aby sa naše dieťa cumľa zbavilo? Tu je pár osvedčených tipov - určite si medzi nimi vyberiete ten váš!

Prečo deti cumľajú?

Bábätká majú sací reflex, vďaka ktorému sú schopné sania z prsníka alebo z fľaše. Cítia ale potrebu uplatňovať tento reflex častejšie, než kŕmenie samotné. Aj keď postupom času sací reflex odznieva, cumlanie dieťaťu prináša príjemné pocity a vyhľadáva ho pre neho v náročných alebo emočne vypätých situáciách. Cumľanie je pre väčšinu detí nástrojom na upokojenie.

09392a98011798322c5b422af35f0e37

Kedy začať s odnaučováním?

Ak plánujete odnaučenie cumlíka, je potrebné zvoliť správne načasovanie, inak budú vaše snahy márne a pre dieťa traumatizujúce. V prvom rade je potrebné sa vyhnúť stresujúcim obdobím, akým môže byť napríklad sťahovanie alebo narodenia mladšieho súrodenca. Dieťa by sa malo odnaučiť cumlaniu cez deň do jedného roka a cez noc do dvoch. Ak to však nepôjde a preplače bez cumlíka celú noc, nelámte to cez koleno. Lepšie je pár mesiacov počkať, až dieťa zvládne túto situáciu lepšie, než zbytočne stresovať seba i dieťatko.

Prečo cumlík áno?

Ako už bolo spomenuté vyššie, dieťaťu cumlanie pomáha upokojiť sa a často aj zaspať. Potrebu cumlania má väčšina detí a cumlík je lepšou variantou ako čokoľvek iné. Deti bez cumlíka často cmúľajú palček, plyšáka, roh periny, atď. Je ale pravda, že cumlík je nielen najhygienickejší a zároveň najľahšie odnaučitelný. Cumlík v správny čas vyhodíte do koša, ale s perinou nieto s palčekom to urobíte veľmi ťažko. Do prvej triedy nikto s cumlíkom nejde, ale dieťa cucajúc si palček občas zahliadnete. Cumlík vám tiež pomôže pri obmedzovaní nočného dojčenia. Veľakrát deti potrebujú iba uspokojiť sací reflex alebo "mať niečo v puse" a ak nemajú cumlík, dožadujú sa prsa.

Prečo cumlík nie?

Najčastejším argumentom je možnosť deformácie poschodia a zubov. Názory odborníkov sa však líšia a cumlíky odporúčajú aj mnohí pediatri. V súčasnosti majú mamičky na výber veľa druhov cumlíkov, ktoré sú šetrné k detskému podnebiu. Cez deň potom môže obmedzovať dieťa v reči. Preto sa odporúča odnaučiť denné cumľanie do jedného roka, aby rozprávaniu nič nebránilo.

771777-8710103771777A ako teda na to?

Skúste niektoré z našich tipov:
  • Ten cumlík nejako divne chutí mamička ... Rovnako ako pri odnaučování hryzenia nechtov môže pri odnaučování od cumlíka pomôcť to, že sa natrie niečím nedobrým, čo dieťaťu nechutí.
  • Darujte ho Ak myslíte, že dieťa tento postup pochopí, potom darovanie alebo výmena cumlíka za niečo iné, po čom dieťa túži, môže byť ten správny trik, ktorý závislosť na cumlíku pomôže ukončiť.
  • Urobte studený ňufák Vy ste rodič a teda vy máte tú moc cumlík dieťaťu náhle raz navždy odobrať - aspoň teoreticky. Ak si myslíte, že najlepšie pre vaše dieťa aj vaše duševné zdravie je skrátka jedného dňa povedať pevné "Nie", máte na to právo.
  • Vyberajte ho postupne Postupné a citlivé odstavovanie od cumlíka budú asi všetci zúčastnení znášať najlepšie. Prvý úspešný krok je obmedziť užívanie cumlíka len na určité časové úseky (večerné zaspávanie) alebo miesto (posteľ ...).
  • Poškoďte ho Mnohým rodičom sa osvedčilo cumlík nejako poškodiť, aby sa potom sám doničil a prestal byť dieťaťu v puse príjemný. Niekto ho prepichne a čaká, až sa roztrhne, niekto ho rovno natrhne až k držiaku. Bezpečnosť predovšetkým: ak to skúsite, dajte pozor, aby ste cumlík nepoškodili tak, že by sa z neho uvoľňovali malé kúsky, ktoré by dieťaťu mohli zaskočiť, alebo by sa začalo dusiť.
  • Venujte ho dudlíkovej víle Dudlíková víla je malinká a je to najbližšia príbuzná zúbkovej víly. Táto kúzelná postavička môže vášmu dieťaťu pomôcť prejsť zo života s cumlíkom k životu bez cumlíka. Zvlášť, keď sa namiesto cumlíka objaví nová hračka.
  • Stratený cumlík Až budete nabudúce zase zúrivo hľadať stratený cumlík, zastavte sa. Keď už sa stratil, je stratený. Alebo ho môžete stratiť schválne. Obe možnosti sú pre zúfalých rodičov dobrým riešením.

Zakázať cumlík je niekedy nutné aj zo zdravotných dôvodov:

  • Deti, ktoré necumlajú, majú menej problémov s ušnými infekciami.
  • Ak to vyzerá, že bude mať vaše dieťa nejaké problémy s výslovnosťou, môže ich cumlík ešte zhoršiť.
  • Dlhodobé a urputné cumľanie môže spôsobiť problémy so zubami a ústnou dutinou.
Niektorí rodičia si naopak myslia, že je lepšie sa do ničoho moc nepliesť a nechať na dieťati, až sa cumlíka vzdá samo. Niekedy môže mať dieťa silnú potrebu sa utešovať, takže keď mu odoberiete cumlík, nájde si rýchlo náhradu: bude si cmúľať palec, ťahať so sebou deku a cmúľať ju alebo si nájde iného "miláčika", ktorého bude ožužlávat.

Ako to bolo u nás doma?

"Naša dcéra cumeľ nepotrebovala až do svojich šiestich týždňov. Potom ale dostala abdukčnú perinku kvôli náprave bedier a dva dni preplakala. Jediné, čo ju dokázalo utešiť, bol cumlík. Keď trošku povyrástla a začala sa viac zaujímať o svet, stanovili sme, že cumlík je k dispozícii len v postieľke, alebo v kočíku na spanie. s tým sa vyrovnala bez najmenších problémov. Nebolo teda možné, stretnúť ju na pieskovisku s cumlíkom. Na jar, v jej 21 mesiacoch som sa rozhodla, že by cumlík už mať nemusela a premýšľala som, ako na to, aby to prešlo bez väčšej ujmy. Nakoniec som cumeľ poškodila, ale nie len trošku. Jednoducho som ho odstrihla takmer až u základne. Zostalo z neho asi pol centimetra. Keď sa potom večer dcéra cumeľ dožadovala, podala som jej ho a čakala. Vložila si ho do úst, zistila, že ho nemá za čo držať, zamračila sa a vrátila mi ho so slovami, že je rozbitý. Odpovedala som, že je to škoda, ale iný nemáme a tento musíme vyhodiť, keď už nefunguje. Ona povedala, že ho vyhodí sama a odniesla ho do koša. A bolo to. Bez plaču, bez zlostenia, bez prebúdzania. Vyhodila si ho sama a pochopila, že je rozbitý a jednoducho už nie je. Možno to vyzerá drasticky, ale podľa mojej skúsenosti dieťa tento postup pochopí lepšie, než náhle "vyparenie", alebo zákaz. " Či už máte pocit, že nastal správny čas, alebo je nutné sa cumľu zbaviť zo zdravotných dôvodov, pustite sa do toho a nevzdávajte to po prvom neúspechu. Raz sa to iste podarí. A ako je to u vás doma? Poraďte ďalším mamičkám, čo vám zafungovalo :-)