Chcete byť lepším otcom? Máme pre vás pár rád!

Chcete byť lepším otcom? Máme pre vás pár rád!>
Všade si môžeme prečítať rady pre mamičky. Ako sa majú o svoje deti starať, ako ich kŕmiť a ako im byť tou najlepšou mamou. Lenže čo oteckovia? Nezabúdame na nich tak trochu? Veď aj rola otca je v živote nezastupiteľná! Preto sme si pre všetkých oteckov pripravili zopár tipov, ako byť tým najlepším otcom na svete. Pravda je, že v živote každého rodiča prídu chvíle, keď na nejaké predsavzatia zabudneme a riadime sa síce podľa svojho najlepšieho uváženia, ale nie tak celkom v prospech svojho dieťatka. Ale sme len ľudia.

1. Hovorte s deťmi

Človek príde z práce unavený a najradšej by si sadol k televízii a odpočíval. Lenže ako sa dozviete niečo o svojich deťoch, keď s nimi nebudete dostatočne často hovoriť? Ak chcete mať u svojich detí úspech, naučte sa ich počúvať. Možno to tak nevyzerá, ale každé dieťa má čo povedať, chce sa podeliť o svoje sny, zážitky zo škôlky alebo z krúžku.

2. Buďte spolu

Nechajte niekedy manželku doma a urobte si pekný deň len s deťmi. Vyrazte na bicykle, do ZOO alebo kamkoľvek budete chcieť. Načúvajte, čo chcú vaše deti. Dajte im najavo, že ich máte radi a budete s nimi robiť čokoľvek, čo ich bude baviť a pri čom budú šťastné. Pokojne raz vezmite dcéru do kina a inokedy zas syna na futbal.

3. Čítajte si spolu knižky

Vráťte sa naspäť do čias, keď ste boli malý chlapec. Oživte rozprávky svojej mladosti a zoznámte s nimi aj vaše deti. Nechajte ich, aby "čítali" aj ony a počúvajte. Že sú na čítanie ešte malé? Možno sa mýlite! Dajte im knižku a nechajte ich, aby podľa obrázkov rozprávali svoj vlastný príbeh. Budú sa cítiť dôležito a posilní to ich sebavedomie.

4. Spoznajte ich kamarátov

Zaujímajte sa o kamarátov z materskej škôlky alebo z pieskoviska. Rozprávajte sa o Martinke, Jankovi alebo Aničke. Možno sa vám deti zveria aj s prvými láskami! Alebo vám prezradia, že si z nich niekto uťahuje. Ak chcete byť tým najlepším otcom, musíte sa zaujímať o svet, ktorý obklopuje vaše dieťa. Nehodnoťte ho, len načúvajte.

5. Dajte im istotu

Doprajte svojim deťom istotu, že nech sa stane čokoľvek, vždy tu pre nich budete. Nech vykonajú akúkoľvek hlúposť alebo sa im čokoľvek stane, môžu sa na vás spoľahnúť. Samozrejme, buďte prísnym otcom, ale nie tak prísnym, aby sa za vami deti báli prísť, keď ich bude niečo trápiť. Byť dobrým rodičom nie je ľahké, ale je to tá najzáslužnejšia činnosť na svete!