Ako sa starať o topánky tak, aby nám vydržali čo najdlhšie?

Ako sa starať o topánky tak, aby nám vydržali čo najdlhšie?>
S chladnejším obdobím prichádza aj potreba obuť si o čosi teplejšiu obuv. A aby vydržala drsné zimné podmienky, solenie a neustále sušenie, musíte sa o ňu vedieť dobre starať. Všade možne sa dozvedáme, ako sa v zime starať o svoje ruky, tvár a vlasy. Ale tie nie sú zďaleka jediné, ktoré v chlade trpia. Vaše topánky vám poskytujú ochranu pred zimou a vlhkom. Udržujú vás v teple a v suchu, a určite si preto zaslúžia vašu pozornosť. Mráz, sneh a soľ na ne totiž veľmi nepriaznivo pôsobia a mohlo by sa ľahko stať, že sa vám po jednej zime nenávratne rozpadnú. A to určite nechcete, všakže?

Špeciálne ošetrenie

Je jedno, či vaše topánočky stáli pár EUR alebo sa ich cena vyšplhala na niekoľko sto. Oboje si zaslúžia rovnako kvalitnú starostlivosť. Než v topánkach vyrazíte do ulíc, ošetrite ich takzvanou impregnáciou. Univerzálne prípravky nie sú veľmi spoľahlivé. Radšej si kúpte taký, ktorý je určený priamo na konkrétny materiál. Topánky nastriekajte zhruba z 20 centimetrovej vzdialenosti, nechajte ich zaschnúť a raz týždenne aplikáciu opakujte. Ak bude impregnácia aj pri druhom ošetrení vsakovať rýchlo a nebude stekať, radšej naneste ešte jednu ďalšiu vrstvu.

Vhodné sušenie

Sneh alebo nečakaný lejak - tomu sa vaše topánky nemajú šancu vyhnúť. Keď sa vrátite domov s premočenými topánkami, nestrkajte ich hneď ku kachliam alebo pod radiátor. A už vôbec nie ku krbu. Povrch by sa mohol veľmi ľahko zvlniť a vy by ste mohli topánky rovno vyhodiť. Namiesto toho zvoľte staré dobré vysúšanie novinovým papierom. Ten "zmuchlajte", vypchajte ním topánky a zhruba za dve hodiny vymeňte. Počas niekoľkých hodín do seba papier nasiakne všetku vlhkosť a obuv nestratí nič zo svojho pôvodného tvaru. Detske-topanky

Preč so soľou

Chodníky plné soli neprospievajú nielen psím labkám, ale ani vašim topánkam. Keď sa vrátite domov z prechádzky, nechajte najprv obuv uschnúť. Potom si pripravte vlažnú mydlovú vodu a pomocou handričky jemne utierajte vrchnú časť. V prípade semišových topánok musíte byť ale veľmi opatrná. Nemali by ste ich zbytočne príliš máčať, aby sa nezničili.

Nechajte ich odpočinúť

Asi vám to bude pripadať smiešne, ale aj topánky potrebujú odpočinok. Preto by ste na zimu nemali mať len jedny, ale aspoň dvoje topánok. Stačí aj krátka prechádzka, nohy sa začnú potiť a stielka navlhne. Keď by ste si tie isté topánky obuli za pár hodín znovu, docielite to, že sa zvlhnuté vnútro topánky čoskoro prešliape.