Ako sa správne starať o detské zúbky?

Ako sa správne starať o detské zúbky?>
Detské zúbky sú občas hotová veda. Mnoho rodičov má tendenciu starostlivosť o ne podceňovať. To sa ale nevypláca. Navyše ste to práve vy, kto môže zdravie chrupu vášho dieťaťa ovplyvniť. Čítajte ďalej a zaručujeme vám, že dáte zúbkom vášho drobca prvotriednu starostlivosť. Začneme hneď od narodenia. Prvé mliečne zúbky sa začnú prerezávať približne 6 mesiacov po narodení. V tomto období sa otvára tzv. infekčné okno pre príchod a trvalé usídlenie mikroorganizmov, ktoré neskôr spôsobujú zubný kaz. Preto, aby sa tento mikroorganizmus mohol v ústočkách usídliť, potrebuje pevný povrch - teda zub, a potom jednoduché cukry, najmä sacharózu.

Infekčné okno

O zúbky malého bábätka sa teda staráme s cieľom oddialiť usídlenie, hoci k nemu pravdepodobne rovnako skôr či neskôr dôjde. Streptococcus mutans má totiž v puse cca 85% detí školského veku. V dojčenskom a batoľacom veku sa však so zubným kazom bojuje oveľa horšie ako neskôr.

Čo môžeme urobiť?

Ako už sme povedali, tento mikroorganizmus sa prenáša z úst dospelých, ktorí už ho majú ako súčasť ústnej mikroflóry. Môžu to zapríčiniť zubné kazy, zlá ústna hygiena, ale môže sa vyskytovať aj bez zjavnej príčiny. Hladina tohto mikroorganizmu sa zníži pri dokonale vyčistenom chrupe a správnej ústnej hygiene (pomôcť môžu výplachy ústnou vodou s bakteriostatikami a zvýšeným obsahom fluoridov). Do úst detí sa dostane cez sliny dospelých alebo starších súrodencov. Ako tomu predísť? Je nutné vyvarovať sa napríklad ochutnávania mlieka či nápojov v detských fľaštičkách, olizovania detských prstíkov alebo čistiť cumlíka, ktorý spadol na zem olízaním. Pozor tiež na samotný cumlík . Zubní lekári sa už neobávajú rizika vzniku porúch usporiadania chrupu, ale je nebezpečné cumlík namáčať, aby dieťaťu viac chutil. Napríklad do medu alebo marmelády.

Zubná-sklovinaMliečne zúbky

Ako je vidieť, starostlivosť o mliečne zúbky by sa nemala podceňovať. Stále zuby musia v ústach vydržať dlho, ale mliečne zuby sú prispôsobené tomu, ze v puse budú len chvíľu. Práve preto majú tenšiu sklovinu a menšie korene. Deťom pomáhajú pri hryzení a žuvaní a zároveň sa podieľajú na správnom vývoji reči a raste čeľustí.

Rast zubov

Vaše dieťa bude mať v ústach celkom 20 dočasných mliečnych zubov, ktoré budú neskôr, až ústa dostatočne vyrastú, nahradené 32 stálymi zubami. Mliečne zuby tak vlastne "držia miesto" zubom stálym a zaisťujú, že budú mať dostatočný priestor pre správny rast. https://youtu.be/qGszfKGe5Uw  

02Ako sa správne starať o zuby dieťata?

Pri prerezávaní zúbkov bývajú deti podráždené a majú potrebu neustále niečo žuť. Preto je dobré zaobstarať im napríklad vhodné hryzátko,MAM zinka na dasne ktoré ďasná bude chladiť. Odporúča sa tiež jemná masáž ďasien čistým prstom. Už prvé prerezané zúbky je nutné čistiť. Kefka by sa dieťaťu nepáčila, preto sa odporúčajú špeciálne návleky na prst so zdrsnenou špičkou. Pri používaní zubnej pasty špeciálne vyvinutej pre deti vo veku do 2 rokov, bude čistenie pre dieťa príjemnejšie a vy zároveň prispejete k zdravému vývoju jeho chrupu. Pred prvým rokom života by dieťa malo absolvovať svoju prvú prehliadku u zubára. Nejde o prehliadku v pravom slova zmysle, ale rodičia sú poučení o možnostiach prevencie kazu a dôležitosti pravidelných prehliadok. V priebehu druhého roku sa dieťaťu prerežú aj postranné zuby a stoličky, a tie už treba čistiť detskou zubnou kefkou. Tipy pre mliečne zúbky:
  • Nedávajte na noc do postieľky dieťatku fľašu s mliekom alebo sladeným nápojom. Zaspávanie s fľašou môže mliečne zuby poškodiť. 
  • Pri čistení zúbkov je dôležité, aby dieťa poriadne otvorilo ústa. Zahrajte sa s ním preto pri čistení zubov na hrocha alebo leva.
  • Ak je dieťa pri čistení zubov nepokojné, skúste si ho posadiť na kolená. U väčších detí sa doporučuje stáť pri čistení za ich chrbtom. 
35Ak sú mliečne zuby prerezané, je dôležitá pravidelnosť. Urobte si ranný a večerný rituál a čistite ich vždy 2 minúty. Presýpacie hodiny alebo budík môže deti motivovať. Pokiaľ deti naučíte pravidelnosti v ranom veku, prispejete tak k prevencii zubného kazu po celý ich život. Vhodných detských zubných kefiek je na trhu veľa. Dôležité je, aby bola hlavička kefky menšia s mäkšími štetinami. Držiatko by malo byťNS7091100-8590335011892 ergonomicky tvarované, aby sa dieťaťu dobre držalo. Detské zubné pasty sa líšia najmä obsahom fluoridu. Tie pre deti v predškolskom veku by mali obsahovať okolo 1 000 ppm fluoridu (tento údaj nájdete väčšinou na krabičke, jednotka ppm, časť z milióna, v metrickej sústave znamená mg/kg). Množstvo zubnej pasty by malo veľkosťou zodpovedať jednému hrášku. Hoci by ste v tomto veku mali dieťaťu stále čistiť zuby vy, môže si dieťa už tiež samo vyskúšať držanie zubnej kefky. Používajte drobné krúživé pohyby na všetkých hryzacích, vonkajších, vnútorných i bočných plôškach každého zuba. Tipy pre mliečne zuby:
  • Na pitie sladkých alebo kyslých nápojov môže dieťa použiť slamku. Obmedzí to kontakt zubov s nápojom.
  • Podporte správne čistenie zubov pravidelným vyplňovaním Tabuľky čistenia zubov s postavičkou Vlnky alebo dieťa môžete po úspešnom čistení odmeniť malou samolepkou. 
6+Okolo šiesteho roku bude mať vaše dieťa v ústach mliečne zuby, trvalé zuby a medzery po vypadnutých mliečnych zuboch. Je to čas, kedy sa začínajú ďasnami prerezávať prvé trvalé zuby a mliečne zuby sa začínajú kývať. Mliečne zuby sú nakoniec z ďasná vytlačené, vypadávajú a uvoľňujú miesto trvalým zubom. Sklovina na nových zuboch nie je ešte úplne dotvorená, a je preto náchylná k vzniku zubného kazu. Vypadávanie mliečnych zubov je dôležitou súčasťou vývoja každého dieťaťa. Jedná sa aj o posun v starostlivosti o ústnu dutinu, pretože trvalé zuby musia dieťaťu vydržať celý život.   Tipy pre trvalé zuby:
  • Ak dieťa zvláda písanie písaného písma, malo by byť schopné vyčistiť si aj zuby bez vašej pomoci
  • Vymieňajte zubnú kefku každé tri mesiace alebo po prekonaní infekčného ochorenia. Zaistíte tak účinné čistenie o obmedzíte prenosu škodlivých mikroorganizmov.