Ako sa postarať o prepichnuté uško?

Ako sa postarať o prepichnuté uško?>

Či už ste na aplikáciu náušnice zvolili metódu nastrelenie alebo prepichnutia, platia tu určité pravidlá, ako sa o uško starať.

Dierka pre náušničky by sa mala po prepichnutí ucha kanylou rozhodne udržiavať v suchu a čistote. Naopak, o nastrelené náušničky nie je zvyčajne nutné nijako zvlášť sa starať.

Možným komplikáciam sa môžete vyhnúť správnou voľbou zariadenia, kde necháte náušničky dieťaťu aplikovať.

Zaujímajte sa preto o to, kto prepichnutie alebo nastrelenie vykoná. Prepichovanie ušiek by mal určite vykonávať skúsený lekár - pediater alebo zdravotná sestra v ordinácii, príp. u vás doma.

Kto náušničky aplikuje?

Lekári väčšinou nastrelenie náušníc nevykonávajú. V prípade nastrelenia musíte navštíviť kozmetické a iné salóny, kde nastrelenie vykoná preškolený pracovník s príslušnou kvalifikáciou a osvedčením o porušovaní kontinuity ľudskej kože, a zároveň s dostatkom skúseností. Rozhodne sa vyhnite zlatníctvam a pochybným reklamám. Ľudia, ktorí takéto výkony robia bez skúseností a príslušného osvedčenia, porušujú zákon o živnostenskom podnikaní a hygienické vyhlášky. Ak si chcete byť stopercentne istí, vyžiadajte si v salóne osvedčenia, príp. dajte na referencie známych či priateľov.

Možné komplikácie

Nastrelené uško sa hojí veľmi dobre a spravidla nevyžadujú žiadnu špeciálnu starostlivosť. Ak sa aj napriek tomu objaví hnis, je nutné ho začať liečiť napr. framykoinovou masťou - ak neurčí lekár inak.

Hnisavý zápal sa môže objaviť počas hojenia čerstvej dierky, ale aj v dierke, ktorú už dieťa má nejaký ten čas. Fakt, že z čerstvej dierky vyteká tekutina, ešte ale nemusí znamenať, že niečo nie je v neporiadku. Ak je tekutina číra alebo mierne do ružova alebo do žlta, nič sa nedeje. Ide totiž o tkanivový mok, ktorý je súčasťou hojenia. V okolí dierky môžete naraziť dokonca na zaschnuté kryštáliky. Ak objavíte hustý, lepkavý a zelenkastý výtok, existuje riziko, že je v dierke infekcia a je zapálená. Je nutné vybrať náušnicu a začať liečbu. Odporúča sa voliť prvé náušnice zlaté, bez obsahu niklu.

Vytvoriť sa môže aj tzv. granulóm, teda drobný, zväčšený útvar, často označovaný ako tuková hrčka. Niektorí odborníci sa domnievajú, že práve tento granulóm môže byť reakciou na niektorý z použitých kovov.

Mamička Irenka vie, čo to sú komplikácie s ušnými dierkami: "Vždy, keď dcérke rástli zúbky, tak sa jej ušká zapálili. Vyskúšali sme 5 rôznych zlatých náušníc. Chirurgickú oceľ s detským zapínaním sme nezohnali. V Nemecku predávajú voľne v lekárňach mastičku na zapálené ušká. Niečo ako u nás framykoin, ale ten je na predpis. Zúbky vyrástli a ušká sú opäť v poriadku."

Odborníci uvádzajú, že ak sa výkon urobí tak, ako má, tak by žiadne komplikácie hroziť nemali. Po výkone je potrebné preventívne ošetriť ušný lalôčik framykoinovou masťou, čím zabránite vzniku infekcie.

Pri starostlivosti o ušné dierky dodržiavajte niekoľko zásad:

  • Na ušnú dierku siahame iba s umytými rukami, ideálne vôbec.
  • Ak chodíte na dojčenské plávanie, vynechajte deň či dva.
  • Sprchovať dieťa môžete.
  • Hlavičku umývajte až tretí deň po aplikácii