Ako sa hrať s dieťaťom v 1. mesiaci?

Ako sa hrať s dieťaťom v 1. mesiaci?>
Hra nás sprevádza celý život. Od narodenia až po staré kolená. Prostredníctvom hry môžeme svoju rodinu zblížiť, tráviť s ňou čas a rozvíjať svoju osobnosť. Vedeli ste, že sa so svojím dieťatkom môžete hrať každý týždeň inak? Už od jeho narodenia sa s ním môžete zblížiť práve prostredníctvom hry. A teraz si povieme niečo o hrách, ktoré sú pre 1. mesiac jeho života najlepšie!

Všade samé hrkálky

To sú prvé veci, ktoré budete pri hre s dcérkou/synom, potrebovať. Ak si pred narodením vašej ratolesti zabezpečíte niekoľko hrkálok s rôznymi zvukmi, máte vyhrané. Pýtate sa, aký to má zmysel, keď tieto „hračky“ ešte vo svojich malinkých rúčkach neudrží? Má, a veľký! 655156-5414673655156Vďaka rôznym hrkálkam a zvukom sa totiž môžete s dieťatkom veľmi jednoducho hrať. Zoberte si hrkálku do rúk tak, aby na ňu dieťatko dobre videlo. Pomaly so zvukom smerujte na strany a sledujte pritom jeho oči alebo pohyby k hrkálke. Ak sa vám to však zdá na jeho prvý mesiac príliš, bude stačiť, ak hrkálku len jednoducho držíte vo svojich rukách a pohybujete ňou. Pokiaľ zvuky zapojíte, stačí ak hrkálkami zatrasiete najjemnejšie ako sa len dá, aby si dieťatko zvyklo. Spočiatku si všimne len zmenu umiestnenia. Uvidíte však, že s pribúdajúcimi týždňami sa bude zameriavať na zvuk, neskôr na farbu a potom hrkálku aj skutočne chytí. Najviac z týchto vecí však potrebuje práve vás. Preto buďte práve vy tá, ktorá mu ako prvá sprostredkuje jeho prvé hry a hračky. Môžete pokojne zapojiť aj otecka. Nech sa aj on cíti užitočný. Dieťatko predsa potrebuje vás oboch rovnako.

Zmysly

Každá mamička mi dá za pravdu, že to najúžasnejšie, keď sa ich deti narodili, boli práve dotyky s nimi. Hrajte sa s nimi predovšetkým formou zmyslov. Hmatom totiž teraz dokáže vnímať najviac. Vašou úlohou bude koordinovať jeho oči a ruky. Budete k tomu potrebovať viacero mäkkých textilných predmetov ako napríklad hodvábnu či zamatovú šatku, čistú pérovú prachovku, kúsok saténu, zamatu a nejaké plyšové/vypchaté zvieratko.

Objavujte a cíťte

Položte si dieťatko na deku alebo na posteľ vedľa seba. Skúste sa ho dotýkať jednotlivými kúskami látky a všímajte si jeho reakcie. Pokojne meňte rutinu, striedajte, dotýkajte sa ho rýchlo či pomaly. Môžete si všímať, ktorý dotyk mu robí najlepšie a spoločne objavujte radosť z jednoduchých vecí.

Masáž

Ďalšou formou hry pre mesačné bábätko môže byť masáž. Samozrejme, v prvom rade je dôležité, aby mu nebola zima. Preto dbajte, aby ste sa počas masáže zdržiavali vo vyhriatej miestnosti. A ako sa na ňu pripraviť, respektíve čo budete potrebovať? Bavlnené plienky alebo príjemné plyšové osušky a nejaký voňavý a šetrný masážny olej pre bábätká. Nalejte si pár kvapiek oleja na ruky a trošku si ho vo svojich dlaniach zohrejte. Následne ho veľmi jemne vmasírujte do kože vášho dieťatka. Odporúčame začať s nožičkami, keďže bábätko si na všetko nové vo svete ešte len zvyká. Potom postupujte vyššie na lýtka a stehná, jemne, akoby ste formovali hlinu. Pokiaľ sa chystáte masírovať aj hrudník a bruško bábätka, masírujte ľahko do strán, ako by ste otáčali strany knihy. Používajte len ruky, prstami hladkajte bábätko len smerom von, v malých kruhoch. Koľko času venovať tejto príjemnej činnosti? Ak sa to vášmu maličkému stvoreniu páči, pokojne aj 10 minút. Ak však spozorujete nepokojnosť, plač či zívanie, radšej masírovanie odložte. Posledná rada pri týchto aktivitách? Pamätajte si jedno. Každé dieťa je iné a vyvíja sa rôznym tempom. Ak sa na tieto hry vy alebo bábätko necítite, nebojte sa a odložte to na neskôr. Prajeme vám príjemnú zábavu pri objavovaní nových vecí!