Ako pripraviť prvorodeného na príchod súrodenca?

Ako pripraviť prvorodeného na príchod súrodenca?>
Len málokedy si uvedomujeme, aké ťažké to môže pre naše prvé deti byť vo chvíli, keď im domov prinesieme prvýkrát "nevítaného votrelca" - novorodenú sestričku alebo bračeka. Byť prvorodeným nie je skrátka jednoduché a my, rodičia, by sme to mali vo výchove zohľadniť. Poradíme vám ako! Schválne, keď sa narodí do rodiny druhé dieťa, čo sa tým skôr narodeným hovorí? "Teraz budeš veľký brat / sestrička!" alebo "Teraz budeš musieť mamičke veľa pomáhať!" apod. U prvorodených detí sa tak predpokladá, že jednoducho skôr vyrastú, skôr prídu k rozumu, dospejú a budú rodičom vo všetkom pomáhať. Že skrátka "prestanú byť deťmi" v pravom zmysle slova. Je potrebné si ale uvedomiť, že to voči nim nie je fér a mali by sme im ich momentálne náročnú novú pozíciu v rodine uľahčiť.

Poradie narodenia je dôležité

Prvorodené deti (a často tiež jedináčikovia) bývajú často označovaní ako zodpovední a systematickí jedinci, ktorí majú radi keď sú veci na svojom mieste. Odborníci sa zhodujú, že prvorodené deti údajne prirodzene tiahnu k perfekcionalizmu a môžete u nich pozorovať veľkú dávku sebadisciplíny. Psychológovia sa zhodujú v tom, že poradie narodenia dieťaťa v rodine má obrovský vplyv na utváranie ich osobnosti, na výber povolania v budúcnosti či na voľbu partnera a pochopiteľne tiež na neskoršiu výchovu vlastných detí. súrodenci

Snažte sa o vyváženosť

Zatiaľ čo pre rodičov býva príchod nového člena rodiny radostnou udalosťou, u starších súrodencov môže vyvolať okrem radosti aj iné, rozporuplné emócie. Deti sa zvyčajne na súrodenca tešia, ale netušia, koľko sa toho pre nich v tú chvíľu mení. Keď na to prídu, nadšenie z dieťatka zvyčajne (avšak nie vždy) trochu opadne. Uvedomte si, že narodenie mladšieho súrodenca pre prvorodeného znamená nielen "zosadenie z trónu", ale tiež viac povinností, samostatnosti a menej pozornosti, ktorej mal doteraz toľko, koľko len chcel. Takáto situácia je síce celkom prirodzená, pre malé dieťa však ťažká a často neľahko pochopiteľná. Preto je treba nepodceňovať prípravu na príchod mladšieho súrodenca. S tým súvisí samozrejme tiež pripomínanie akejsi zodpovednosti. Myslite vždy na to, že vaše nároky na prvorodené dieťa by mali byť v tomto ohľade vyvážené.

Dovoľte mu byť dieťaťom

Do chvíle, keď ste priniesli z pôrodnice dieťatko domov, malo vás staršie dieťa len pre seba. A táto potreba mu ostáva aj naďalej, nijako sa nezmenila! Snažte sa to preto brať do úvahy a nezabúdať na to, že aj starší a na prvý pohľad "samostatnejší" prvorodený túto potrebu má, aj keď o nej už možno tak často nehovorí. Je treba si tiež pamätať, že prvé dieťa nie je "pani na stráženie" mladších súrodencov, preto sa snažte túto jeho pomoc príliš nevyužívať. Občas dieťatko postrážiť môže, nie je ale správne stavať ho do role "rodiča". Ďalej je potrebné spravodlivo rozdeliť aj povinnosti, nielen hračky a oblečenie! Postupom času môže mladší súrodenec niektoré jednoduhšie úkony prevziať. A to najdôležitejšie na záver. Aj to najstaršie a najrozumnejšie dieťa, je stále dieťaťom. Nezabúdajte na to a dovoľte mu ním byť.