Ako príchod dieťaťa zmení váš vzťah?

Ako príchod dieťaťa zmení váš vzťah?>
Snom mnohých párov je založiť si rodinu a mať jedno, dve alebo aj viac detí. Narodenie prvého dieťaťa však občas znamená okrem iného aj zaťažkávajúcu výzvu pre ich milostný vzťah. Menia sa partnerské role aj rozdelenie zodpovednosti. Už nie ste iba manžel-manželka či partner a partnerka, ale v prvom rade otec a mama. Ako sa s novou situáciou vyrovnať?

Kľúčové sú nové role

Tejto téme sa venujú aj odborné štúdie. Tie tvrdia, že vzťah mnohých párov sa po narodení prvého dieťaťa výrazne mení. Či už v prospech páru alebo naopak. Už obdobie tehotenstva vyžaduje výrazné zmeny v našich doterajších zvykoch. Po narodení dieťatka potom nový životný štýl naberá ešte väčšie obrátky. Pre mnohých však tým závažným problémom nie je narušený denný réžim či prebdeté noci. Kľúčová je však nová situácia v rámci partnerských rolí a pri rozdeľovaní zodpovednosti a povinností.

Zrazu je partnerka „len“ žienka domáca

Množstvo dnešných párov malo pred narodením dieťaťa približne rovnaké rozdelenie úloh, zodpovednosti aj rodinných príjmov. Po narodení dieťatka sa však z partnerky zrazu stáva najmä žena v domácnosti. Niekoľko nasledujúcich rokov sa sústreďuje najmä na výchovu detí a starostlivosť o domácnosť.

Keď je mama zodpovedná za všetky rodinné záležitosti

Ženu zrazu každý deň zamestnáva miesto zarábania peňazí a budovania kariéry skôr pranie, žehlenie a program s deťmi, kým chlap trávi v práci nezriedka viac ako 40 hodín týždenne. Najmä tie ženy, ktoré boli pred tehotenstvom plne pracovne vyťažené a ich práca ich napĺňala, sa s novou rolou ťažšie zmierujú. Chýba im spoločenské uznanie, ktoré často vyplýva z povolania. Napriek tomu si uvedomujú, že tu chcú byť v prvom rade pre svoje deti a rodinu. Takýto postoj môže viesť ku vnútorným konfliktom. Vyčíta mužovi, že nikdy nie je doma alebo že nedoceňuje jej snahu. Partneri bojujú s rozdielnymi predstavami o živote a stávajú sa nespokojnými.

Riešenie je pritom pomerne jednoduché

Tajomstvo šťastných párov pritom podľa psychológov spočíva, prekvapivo, vo veľmi jednoduchom recepte na fungujúci vzťah: vyváženej komunikácii. Preto radia: Venujte dostatočnú pozornosť svojmu partnerovi/partnerke. Pokiaľ to tak robiť nebudete a zároveň budete (jeden z vás alebo obaja) zaplavení množstvom úloh a povinností, môže to negatívne ovplyvniť váš vzťah. Napäté ovzdušie a nespokojnosť môže mať vplyv aj na deti. A to už od útleho detstva.

Deti spoločný vzťah často aj obohatia

Napriek pomerne pochmúrnym štatistikám, stále existuje množstvo párov, ktoré si novú rodinnú situáciu nevedia vynachváliť. Aj v takto stabilných partnerstvách, prirodzene, dochádza ku konfliktom a problémovým situáciam. Zväčša sú však riešené intenzívnou, otvorenou diskusiou, nájdením konsenzu a stanovením si spoločných cieľov.