Ako oslavujú narodenie dieťatka vo svete?

Ako oslavujú narodenie dieťatka vo svete?>

Premýšľali ste niekedy nad tým, ako oslavujú príchod nového člena rodiny v rôznych kútoch sveta? U nás zvykneme rozoslať oznámenia, najčastejšie formou sms, sociálnych sietí alebo emailov. Žiadne veľké oslavy zvyčajne neorganizujeme. Kto chce, tak sa príde pozrieť, ako sa rodine darí. Jedinou poriadnou tradíciou je zapíjanie narodenia potomka oteckom a jeho priateľmi. Nie je to ale škoda?

Skúsme sa inšpirovať inými krajinami. Možno budeme príjemne prekvapení, čo všetko je vo svete zvykom! Do budúcna by sme možno mohli založiť novú tradíciu osláv, čo myslíte?

isifa_74957427

Vyzdobte dom, ako Nemci

Občania Nemecka majú veľmi peknú tradíciu. Keď sa narodí dieťa, vyzdobia po jeho narodení svoje domy detským oblečením a postavičkou bociana. Používajú aj detské hračky alebo drobné konfety.

Oslavujte, ešte pred narodením. Po „americky“

Určite si vybavíte z filmov oslavy a párty, ktoré Američania pripravujú zhruba dva až štyri týždne pred samotným pôrodom. Oslave sa hovorí "baby shower" a ide o najvýznamnejší zvyk, spojený s narodením dieťaťa. Obvykle oslavu organizuje blízka rodinná priateľka. Pozve priateľov a príbuzných (zvyčajne chodia ženy), a tí prinášajú darčeky pre bábätko aj pre mamičku. Na hostí čaká občerstvenie a tematická torta.

S vrecúškom fazule, ako v Belgicku

Avšak neide iba tak o hocijakú fazuľu, ale o tzv. "Suikerbonen" čiže fazuľu cukrovú. Každá návšteva, ktorá príde privítať nový život, dostane pri svojom príchode ozdobné vrecúško. Cukrové fazuľky sú vlastne čokoládové bonbóny, plnené mandľami a poriadnou vrstvou farebného cukru.

Iba s anízom, ako Holanďania

Ak prídete navštíviť novorodenca a jeho mamičku v Holandsku, dostanete pri svojom príchode "beschuit met muisjes". Sú to kruhové sušienky, na ktorých sú farebné anízové ​​semienka, obalené v cukre. Ak sú modrobiele, signalizuje to narodenie chlapca, ak ružovobielom, bude v postieľke spinkať dievčatko. A prečo práve aníz? Je dobrý pri dojčení a vraj odháňa zlých duchov.

isifa_172585000

Po mexicky s čokoládou alebo cigarami

Mexičania nerobia žiadne veľké a honosné oslavy. Príbuzní a kamaráti chodia postupne, ako sa to ktorému hodí. Nikdy ale nezabudnú doniesť nejakú drobnosť. Keď sa vraj narodí chlapec, dostane otec dieťaťa cigary, keď dievčatko, obdarujú hostia rodinu čokoládou.

S dobrým jedlom na ruský spôsob

Akonáhle sa v Rusku narodí bábätko, je jasné, že sa bude oslavovať. A ako inak osláviť príchod nového člena rodiny, ako bujarou rodinnou oslavou pri spoločnom stole? Chýbať nesmie dobré jedlo ani pitie. Hostia by nemali zabudnúť doniesť darčeky pre narodené dieťatko. A treba podotknúť, že čo sa darčekov týka, bývajú Rusi veľmi štedrí.