Ako na šatkovanie? Rozhovor o nosení detí v šatke

Ako na šatkovanie? Rozhovor o nosení detí v šatke>
Pripravili sme pre vás úvodné video k šatkovaniu bábätiek. Kolegyňa Adela vám vo videu zhrnie výhody a nevýhody nosenia v šatke, predstaví druhy a materiály šatiek na nosenie detí a vyčísli počiatočnú investíciu. Dozviete sa, prečo jej šatkovanie syna vyhovuje a čo by vás mohlo prekvapiť. Najdôležitejšie informácie z videa sme pre vás spísali :)

Ako vlastne vyzerá šatka na nosenie?

"Šatky na nosenie môžu mať rôzne dĺžky. Napríklad ja mám niečo cez 4 metre, takže je to taký dlhočizný kus látky, ktorý vlastne okolo seba omotám. Šatky sú rôzne - od bavlnených, ktoré sú najbežnejšie a dá sa povedať aj najlacnejšie, až po šatky s rôznymi prímesami, to znamená s ľanom, s kanabisom, hodvábom a tak rôzne. Avšak cena týchto šatiek je o dosť vyššia ako u tých bavlnených. Ja osobne mám dve šatky - z biobavlny a z bavlny s prímesou ľanu. Tie ľanové sú väčšinou lepšie na leto, sú vzdušnejšie a toľko sa v nej nepotíte. Keď si kupujete svoju prvú šatku, tak určite môžete vyskúšať najprv nejakú lacnejšiu, pred tým ako sa vrhnete napríklad na šatku za 150 eur. "

Aké sú hlavné výhody?

"Hlavné výhody nosenia v šatke sú také, že ak máte bábätko, ktoré neustále plače (ale samozrejme nie len pre tie), ktoré trápia koliky, trápi ho bruško, nie je mu dobre, tak šatka je úplne ideálny prostriedok na to, ako bábätko utíšiť . Pretože keď je bábätko pri mamičke, tak je to pre neho úplne najlepšie. Ďalšou výhodou je, že máte voľné ruky. Môžete si urobiť v pokoji kávu, uvariť, utrieť prach... Potom už záleží, či máte bábätko na chrbte alebo vpredu. Ďalšou výhodou je, že s kočíkom sa nedostanete všade. Napríklad na výlety, do lesa, na hrad... Kočík to nezvládne, nevytlačíte ho a tak ďalej. Keď máte bábätko na sebe naviazané, tak krásne spinká a vy môžete ísť napríklad s manželom alebo priateľom niekam na prechádzku, na kopec. Ďalšia výhoda, ktorú by som spomenula je, že keď je dieťa v šatke, tak má postavenie nožičiek také, že mu to napomáha k správnemu vývoju bedrových kĺbov. Teda, ak napríklad máte dávať širokú plienku medzi nohy, tak práve šatka ešte viac podporí zdravý vývoj."

Čo by si chcela povedať na záver?

"Na záver by som chcela povedať, že samozrejme nič nemá cenu lámať cez koleno. Ak sa na niečo necítite, alebo si myslíte, že to nie je dobré, tak to nerobte. Nikto vás do šatkovania nenúti. Toto je len môj názor a názor aj niekoľkých mamičiek na Feedo. Robte tak, ako to sama cítite. Ďalej by som vás chcela pripraviť na to, že šatkovanie je akási droga, teda niektoré mamičky nakupujú napríklad aj 10 šatiek. Takže si pripravte peniaze, nie je to lacná záležitosť. Ale vystačíte si samozrejme aj s jednou šatkou. Ďalšia vec - ak máte akékoľvek otázky, názory, komentáre k šatkám alebo vás zaujíma, kde šatky kúpiť, tak sa môžete opýtať v komentároch a ja vám na akúkoľvek otázku rada odpoviem, prípadne vás odkážem na skupinu na Facebooku, kde je veľa skúsených mamičiek, ktoré vám poradia."